Р Е Ш Е Н И Е

 

165       , гр. Добрич, 15. 06. 2017 г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в публичното заседание на двадесет и втори май две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д. НИКОЛОВА

                                                                   ЧЛЕНОВЕ: ЕЛИЦА СТОЯНОВА

                                                                                        МАРИНА Г.

                                                                                        

При участието на секретаря Павлина Пенева, разгледа докладваното от съдия Елица Стоянова в. гр. д. № 174 по описа на Добричкия окръжен съд за 2017 г. и за да се произнесе, взе следното предвид:

 

Съдебното производство е образувано по реда на чл. 258 и сл. от ГПК, по въззивна жалба, вх. № 2536/ 21.04.2017 г., подадена от особения представител на ответницата  С.М.И. против решение № 150/ 16.02.2017 г. по гр. д. № 848/ 2015 г. по описа на РС гр. Добрич, в частта му, с която претенцията за делба на следните недвижими имоти: поземлен имот, с предназначение нива, с площ от 8. 927дка, четвърта категория, представляващ имот № ****** по КВС на с. Т., община К., местност „С.Б.”, и поземлен имот, с предназначение нива, с площ от 38. 556дка, трета категория, представляващ имот № ****** по КВС на с. Т., община К., местност „К.”, е била  отхвърлена по отношение на нея. Решението било неправилно, тъй като съдът не отчел всички правнозначими факти и изградил неправилни правни изводи. Настоява се за отмяна на решението и за допускане на делба с участие на въззивницата.

По реда на чл. 263 ал. 1 от ГПК съделителите М.И.Н., С.К.Б., Д. А.Ю., Ю.А.Ю. и Г.А.А., чрез процесуалния им представител, са  депозирали писмен отговор, в който се противопоставят на възведените в жалбата оплаквания и настояват за потвърждаване на решението. Останалите съделители не са депозирали писмен отговор.

С решението Районният съд е допуснал делбата между наследниците на А.С.Н.и Ю.А. Н.. В тази му част решението не е обжалвано, влязло е в законна сила и не подлежи на въззивен контрол.

Препис от обжалваното решение е било връчено на особения представител на С.М.И. на 28.02.2017 г. Въззивната жалба, подадена на 13.03.2017 г., попада в срока по чл. 259 ал. 1 от ГПК, изхожда от легитимирано лице срещу съдебен акт в неизгодна за него част, поради което е процесуално допустима.

Първоинстанционното производство е образувано по предявени от М.И.Н., С.К.Б., Д.А.Ю., Д. А.Ю., Ю.А.Ю. и Г.А.А., против Ж.Ю.А. и Д. Ю. И., а след установяването, че последната е починала преди образуване на съдебното производство – срещу нейните наследници Ю.А.Ю., А.А.Ю. и К. А. С. искове за делба на следните недвижими имоти: поземлен имот - нива с площ от 8. 927 дка, четвърта категория, представляващ имот № ****** по КВС на с. Т., общ. К., местността „С.Б.”; и поземлен имот – нива, с площ от 38. 556 дка, трета категория, представляващ имот № ****** по КВС на с. Т., общ. К., местността „К.”. Като ответници в производството по делба са били конституирани и С.М.И., М.М.А., А.М.С., Г.М.И. и А.М.А., наследници на М. М. Н., против която първоначално е била насочена исковата претенция до установяването, че е починала преди образуване на съдебното производство. Съобразно изложените в исковата молба твърдения, първоначалните ищци и ответници са наследници на Ю.А. Н. и А.С.Н., и двамата б. ж. на с. Т., общ. К.. По силата на земеделска реституция горните имоти са им били възстановени, поради което за наследниците им било налице основание да искат подялбата им.

Писмен отговор е постъпил от ответника Ж. Ю.А., чрез процесуалния му представител, в който се е противопоставил на допускането на делбата, тъй щото притежавал индивидуално право на собственост върху спорните имоти, придобито по силата на изтекла в негова полза придобивна давност: петгодишна, считано от договора за доброволна делба, по силата на който той придобивал собствеността върху имотите, а изплащал на останалите съделители парично уравнение. При условията на евентуалност в негова полза е изтекъл десетгодишен давностен срок, броим от датата на възстановяване на собствеността по ЗСПЗЗ, алтернативно – от датата на договора за доброволна делба. Настоява за отхвърляне на иска за делба.

Първоинстанционното решение, в частта му, с която е допусната делба на горепосочените недвижими имоти, не е атакувано от съделителя Ж. Ю.А., поради което правоизключващото му възражение не подлежи на разглеждане във въззивното производство.

Писмен отговор е депозиран и от К. А. С., наследник на Д. Ю. И.. Противопоставяйки се на изложените в писмения отговор на съделителя Ж.Ю.А. възражения, изразява становище за допускане на делбата при законовите квоти за всеки от сънаследниците.

С оглед релевираните в жалбата оплаквания, доводите и съображенията, развити от страните в процеса, Добричкият окръжен съд приема за установено от фактическа и правна страна следното:

Производството е делбено, във фазата на допускане на делбата.

От представеното решение № ***/ 07.11.1995 г. е видно, че в полза на наследниците на А.С.Н.и Ю.А. Н. е било възстановено правото на собственост върху следните недвижими имоти: нива от 8. 927 дка, IV категория, местността „С.Б.“, имот № ******, и нива от 38556 дка, III категопия, местността „К.“, имот № ******, и двата по плана за земеразделяне землището на с. Т., общ. К..

Ю.А. Н. и А.С.Н.са били съпрузи. Първият е починал на 28.03.1964 г., а втората – на 12.09.1978 г.

Двамата са имали две деца: Х. Ю. К. и А. Ю. Н..

Х. Ю. К. е починал на 28.01.1978 г. и е оставил съпруга Н., починала на 08.05.1995 г. и три деца: Ж.Ю.А., Д. Ю. И. и А. Х. Ю.. От своя страна, след смъртта си Д. Ю. И., починала на 26.02.2006 г., е оставила наследник К. А. С.. А.Ю.Ю. е починал на 10.03.2014 г. и е оставил наследници – своите деца Ю.А.Ю., А.А.Ю..

А. Ю. Н. е починал на 05.03.2015 г. и негови наследници са децата му М.И.Н., С.К.Б., Д.А.Ю., Д. А.Ю., Ю.А.Ю. и Г.А.А. – настоящите ищци. Съпругата му М. М. Н. е починала преди него – на 08.07.2006 г. и е оставила за наследници освен общите от брака и с А. Ю. Н. деца, така и децата и от първия и брак - С.М.И., М.М.А., А.М.С., Г.М.И. и А.М.А..

При така изложените фактически данни Окръжният съд достига до извода, че след смъртта на наследодателите Ю.А. Н. и А.С.Н.призовани към наследяване са били техните деца Х. Ю. К. и А. Ю. Н. и внуци – наследниците на Х. Ю. К., който е починал пред своята майка А.С.Н..

Съгласно чл. 1 от ЗН наследството се открива в момента на смъртта по последното местожителство на умрелия. Към този момент се определя кръга от наследниците на починалия.

Предмет на настоящото делбено производство е имущество, останало в наследство от Ю.А. Н. и А.С.Н.. Техен наследник се явява сина им А. Ю. Н., а след неговата смърт на 05.03.2015 г.– неговите наследници. Съпругата му М. М. Н., чийто наследници се явяват жалбоподателката С.М.И. и нейните братя и сестри М.М.А., А.М.С., Г.М.И. и А.М.А., е починала на 08.07.2006 г., следователно към момента на нейната смърт наследството на А. Ю. Н. все още не е било открито. Наследниците на М. М. Н., които не са наследници на съпруга и А. Ю. Н. нямат права в наследяването на последния. С.М.И. и нейните братя и сестри М.М.А., А.М.С., Г.М.И. и А.М.А. не попадат в  кръга на наследниците на А. Ю. Н., следователно не следва да участват в делбата на наследството на Ю.А. Н. и А.С.Н.. Искът против тях подлежи на отхвърляне  като неоснователен, както правилно е сторил първоинстанционния съд с решението в обжалваната му отхвърлителна част. Същото,  като валидно, допустимо и правилно, следва да бъде потвърдено.

При настоящото разглеждане въззиваемите не са претендирали разноски, които да им се следват.

Водим от горното и на основание чл. 271 и сл. от ГПК, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

Р Е Ш И :

 

ПОТВЪРЖДАВА решение № 150/ 16.02.2017 г. по гр. д. № 848/ 2015 г. по описа на РС гр. Добрич, в частта му, с която претенцията за делба на следните недвижими имоти: поземлен имот, с предназначение нива, с площ от 8. 927дка, четвърта категория, представляващ имот № ****** по КВС на с. Т., община К., местност „С.Б.”, и поземлен имот, с предназначение нива, с площ от 38. 556дка, трета категория, представляващ имот № ****** по КВС на с. Т., община К., местност „К.”, е била  отхвърлена по отношение на С.М. ***, с ЕГН **********.

Решението подлежи на касационно обжалване при условията на чл. 280 ал. 1 от ГПК в едномесечен срок от връчването му на страните пред ВКС на РБ.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                   ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

                                                                                                      2.