О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

№ 650/08.06.*7 г.,

град Добрич

 

  ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАД ДОБРИЧ, в закрито заседание от осми юни две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:         ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

ЧЛЕНОВЕ:                  АЛБЕНА ПЕЕВА

мл.с.   МАРИНА ГЕОРГИЕВА

 

разгледа докладваното от младши съдия МАРИНА ГЕОРГИЕВА, в.ч.гр.д. № 227/*7 г., по описа на Окръжен съд, град Добрич.

Производството е по реда на чл.274, ал.1, т.1 ГПК.

Образувано е по частна жалба с вх. № 7692/09.05.*7 г. на Ж.К.С., ЕГН **********, адрес: *** чрез адвокат Ю.О. срещу протоколно определение от 18.04.*7 г. по гр.д. № 3652/*6 г. по описа на Районен съд, град Добрич, с което на основание чл. 229, ал.1, т.5 ГПК производството по делото е спряно. Счита, че не са налице обстоятелства, водещи до спиране производството по делото, а твърденията, въведени с жалбата до прокуратурата, без да има данни за реално извършени престъпни обстоятелства не водят до извод за основателност на постановеното спиране. Моли настоящата инстанция да отмени атакувания съдебен акт и да върне делото за продължаване на съдопроизводствените действия.

Частната жалба е подадена в законоустановения срок, от процесуално легитимирано да обжалва лице и срещу съдебен акт, подлежащ на инстанционен контрол. Заплатена е и дължимата държавна такса за обжалване, съобразно Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК. С оглед гореизложеното същата се явява допустима и подлежи на разглеждане по същество.

В срока по чл. 276 ГПК отговор на частната жалба от ответната по нея страна не е постъпил.

Съдът като се запозна с материалите по делото констатира от фактическа и правна страна следното:

Районен съд, град Добрич е сезиран иск от Н.Д.Д., ЕГН ********** срещу Ж.К.С., ЕГН ********** за заплащане на сумата от 4940 лева, представляващи стойността на извършените необходими разноски в имота на ответника, находящ се с. П., УПИ * с пл. № * в кв. 39 по плана на селото ведно с построеното в него жилище със застроена площ от 68 кв.м., както и евентуален иск за заплащане на сумата от 4940 лева, представляваща увеличената стойност на имота в резултат на извършените от ищцата подобрения.

С протоколно определение от 18.04.*7 г. по описа на гр.д. № 3652/*6 г. състав на Районен съд, град Добрич спира производството по делото на основание чл. 229, ал.1, т.5 ГПК, с оглед представена жалба на Н.Д.Д. срещу ЧСИ Николай Желев; Ж.К.С. и адвокат В.К.с вх. № 662/13.04.*7 г. по описа на Районна прокуратура. Мотивира становището си, че доколкото са представени доказателства за образувано прокурорска преписка, отнасяща се до действия в процесния имот, за които се твърди, че могат да бъдат квалифицирани като престъпление от общ характер е налице основание за спиране на гражданското производство.

За да се спре производството на основание  чл. 229, ал. 1, т. 5 ГПК, съдът следва да разкрие престъпни обстоятелства и изходът на гражданския спор да зависи от установяването им по надлежния ред (в този смисъл Решение № 116 от 15.05.*3 г. на ВКС по гр. д. № 745/*2 г., IV г. о., ГК). Не е достатъчно наличие на данни за престъпни обстоятелства, а е необходимо да е установена конкретната връзка между тези обстоятелства и гражданския спор, преюдициалността на същите обстоятелства по отношение на гражданския спор и по какъв начин тези престъпни обстоятелства рефлектират върху изхода му. Съгласно установената константна практика на ВКС, производството по гражданското дело се спира на основание чл. 229, ал.1, т.5 ГПК, когато гражданският съд е събрал доказателства за съществуването на тези престъпни обстоятелства (в този смисъл са определение № 566/19.09.*3 г. на ВКС, IV г. о. по гр. д. 5301/*3 г.; определение № 782/29.11.*3 г. на ВКС, IV г. о. по гр. д. № 7165/*3 г и др., постановени по реда на чл. 274, ал. 3 ГПК). Осъществяването на проверка от прокуратурата или органите на МВР дали е извършено престъпление, не е основание за спиране на гражданското производство по смисъла на чл. 229, ал. 1, т. 5 ГПК. За приложението на тази разпоредба е нужно съдът, който разглежда гражданскоправния спор, да констатира /да установи по безспорен начин/, че са налице престъпни обстоятелства, които имат значение за правилното решаване на този спор и че не е възможно тези обстоятелства да се установят в самото гражданско производство. В настоящия случай съставът на първоинстанционния съд базира мотивите си на депозираната жалба от страна на Н.Д. до Районна прокуратура с вх. № 662/13.04.*7 г., но същата не доказва съществуването на престъпни обстоятелства, а съдържа твърдения за такива. Неизяснено е останало защо районният съд е приел, че са налице престъпни обстоятелства, признаците на кой състав от НК биват покрити от тях, както и каква е връзката между извършеното деянието и гражданскоправния спор и по какъв начин тези престъпни обстоятелства рефлектират върху изхода му.

С оглед гореизложеното депозираната частна жалба се явява основателна и подлежи на уважаване, а протоколното определение, с което на основание чл. 229, ал.1, т.5 ГПК е спряно производството по делото следва да бъде отменено на основание чл. 278 ГПК.

            Водим от горното, съдът

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И:

 

ОТМЕНЯ протоколно определение от 18.04.*7 г., постановено по гр.д. № 3652/*6 г., по описа на Районен съд, град Добрич, с което производството по делото е спряно на основание чл. 229, ал.1, т.5 ГПК

ВРЪЩА делото на Районен съд, град Добрич за продължаване на съдопроизводствените действия

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и инстанционен контрол

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                              

ЧЛЕНОВЕ:    1.

                                                                                             

2. мл.с.