О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н  И   Е

№ 660

гр. Добрич, 14.06.2017 г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

               ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданска колегия  , в закрито съдебно заседание на четиринадесети юни през две хиляди и седемнадесета година в състав:                                             

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ :ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                            ЧЛЕНОВЕ  :        1.ГАЛИНА ЖЕЧЕВА  

                                                                        2.АЛБЕНА ПЕЕВА   

сложи за разглеждане ч. гр. дело №245 по описа на съда за 2017 г., докладвано от съдията Ал.Пеева и за да се произнесе, съобрази следното:

         Постъпила е молба за приемане на  възражение от Г. Т.Г.  с ЕГН ********** *** чрез адв. Д.А. ДАК  със съдебен адрес *** .

Твърдяно е ,че по заповедното производство заповедта за изпълнение не е връчена лично ,а е залепено съобщение.Узнал за това на 27.03.2017г. ,когато поканата за доброволно изпълнение била връчена на дъщеря му.Към датата на  издаване и връчване на заповедта не е имал обичайно местопребиваване в България  , а след 19.05.2016г.  във В. и С. И.,където има адресна регистрация .

Настоява за приемане на възражението и връщане делото за продължаване на действията по него .

В отговор ответникът  оспорва възражението  и настоява за отхвърляне на искането .

С оглед изложеното съдът намира следното:

В производство по чл.410 от ГПК срещу  жалбоподателя е издадена заповед за изпълнение № 1017/21.07.2016г. по ч.гр.д. 2053/2016г.ДРС. На постоянния и настоящ адрес на длъжника  е потърсен четирикратно от  връчителя  и съобщението е било залепено на вратата .

Поканата  за доброволно изпълнение е връчена на постоянния му и настоящ адрес на дъщеря му на 27.03.2017г. ,а молбата  за приемане на възражението е входирана на 24.04.2017г.Същата е допустима  и следва да бъде разгледана .

Съгласно чл.38 от ГПК  съобщенията на  адресата се връчват на посочения в делото адрес и ако не е намерен на постоянен и настоящ адрес .Както сам е посочил в молбата се за приемане на възражението  постоянният адрес на  жалбоподателя е гр.Добрич , ул.“Г. С.“№* вх.*  ет.* ап.*.Представените писма до негов адрес във В.   представляват доказателства , които сочат ,че има адресна регистрация в чуждата държава .

В случая следва да се има предвид ,че  под обичайно местопребиваване на физическо лице  съгласно чл.48 ал.7 от Кодекса на международно частно право ,се разбира мястото ,където се е установило  преимуществено да живее без това да е свързано с необходимост  от регистрация или разрешение  за пребиваване или установяване .  За определяне на това място трябва специално  да бъдат съобразени обстоятелства  от личен или професионален характер,  които произтичат от трайни връзки  на лицето с това място  или намерението му да създаде такива връзки .

В случая  обстоятелствата от професионален характер  определят  обичайното  местопребиваване на лицето .

Молбата  е основателна и следва да бъде уважена.

         Водим от изложените съображения Добричкият окръжен съд

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И:

ПРИЕМА възражение от Г. Т.Г.  с ЕГН ********** *** чрез адв. Д.А. ДАК  със съдебен адрес *** срещу  издадена заповед  за изпълнение № 1017/21.07.2016г. по ч.гр.д. 2053/2016г.ДРС.

        СПИРА  изпълнението на издадената заповед № 1017/21.07.2016г. по ч.гр.д. 2053/2016г.ДРС.

                ВРЪЩА  делото на РС Добрич  за изпращане на указание на заявителя  по реда на чл.415 ал.1 от ГПК .

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО  не подлежи на обжалване. 

 

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ  :

 

                    ЧЛЕНОВЕ  : 1.

 

                                          2.