О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

       686                  Година 2017     26.06.    Град Добрич

 

                                      В   ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Добричкият окръжен съд                                   търговско отделение

В закрито заседание на  двадесет и шести юни през две хиляди и седемнадесета година в следния състав:

 

                                                          Председател:  Таня Ангелова

 

                                                                                1.Теменуга Стоева

                                                          Членове:

                                                                                2. Ева Иванова

 

 

като разгледа докладваното от Т.Ангелова

в. гражданско дело №   275                  по описа за 2017 година,

за да се произнесе,взе предвид следното:

        Производството е по чл.274 от ГПК.

       Образувано е по повод постъпила частна жалба от М.К.В. от  гр.Генерал Тошево - длъжник по изп.д.№ 0019/2017г. на ДСИ при РС гр.Генерал Тошево против  отказа на ДСИ от 28.03.2017г. да намали адвокатския хонорар от 350 на 200 лв. .Твърди се,че по делото адвокатът не е извършвал никакви действия след образуване на същото,поради което възнаграждението е прекомерно.

        Ответникът  по жалбата чрез адв.Д.Ч.-Бургаска АК твърди,че възнаграждението е определено правилно ,не превишава минимума по Наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения,тъй като включва 200 лв. за образуване на изпълнително дело и 150 лв. за процесуално представителство по делото.

        Частната жалба е допустима и своевременно предявена от легитимирано лице.

        Добричкият окръжен съд ,като взе предвид изложените в частната жалба доводи и данните по  изп.д.№ 0019/2017г. на ДСИ при Районен съд гр.Генерал Тошево  намира,че жалбата е основателна.

        Видно от данните по изпълнителното дело пълномощникът на взискателя с молба от 27.01.2017г. с приложен изпълнителен лист е поискал от ДСИ при ГТРС образуване на изпълнително дело срещу жалбоподателката.Към молбата е приложен и договор за правна защита и съдействие с договорено възнаграждение с взискателя от 350 лв.С молба от 30.01.2017г. пълномощникът е поискал налагане на възбрана  върху собствените имоти на длъжника.В срока по поканата за доброволно изпълнение от 30.01.2017г. длъжникът М.К. е внесла по сметката на ДСИ дължимата сума по изпълнителния лист,като с молба  от 10.02.2017г. е направила възражение за прекомерност на адвокатския хонорар.С атакуваното постановление от 28.03.2017г. ДСИ е оставил без уважение молбата на жалбоподателката за намаляване на хонорара.

      Постановлението е незаконосъобразно и неправилно,поради което следва да се отмени.Видно от данните по делото длъжникът е изплатил дължимите суми незабавно след получаване на поканата за доброволно изпълнение.Други действия,освен молбата за образуване на делото ,в която е следвало да се направи и искането за налагане на възбрана върху имотите на длъжника,не са извършвани,поради което не може да се приеме,че се дължи адвокатско възнаграждение за процесуално представителство ,защита и съдействие на страна по изпълнително дело.Съгл. чл.10   ал.1 т.1 от Наредба № 1/2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения за образуване на изпълнително дело възнаграждението е 200 лв.В останалата част от 150 лв. възнаграждението е прекомерно и не се дължи.Предвид резултата по жалбата претендираните разноски от ответника не се дължат.

          Предвид гореизложеното Окръжният съд

       

                          О П Р Е Д Е Л И :

         О Т М Е Н Я постановление от 28.03.2017г. по изпълнително дело № 0019/2017г. на ДСИ при Районен съд гр.Генерал Тошево.

         НАМАЛЯВА адвокатското възнаграждение на пълномощника на Кооперация „Д.” ЕИК *** гр.Генерал Тошево- адв.Д.Ч.-АК Бургас дължимо по изп.д.№ 0019/2017г. на ДСИ при РС-Генерал Тошево от 350 лв. на 200 лв./двеста лева/.

         Определението не подлежи на обжалване.

 

 

 

Председател:                                Членове :  1.                           2.