О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                        

                                                        №699

  

                                  гр.Добрич      30.06.2017 год.      

 

                          В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На тридесети юни                                              2017 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                    

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от председателя

гражданско дело №287 по описа за 2017 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

С искова молба вх.№4179/27.06.2017 г. са предявени обективно кумулативно съединени искове на основание чл.200 ал.1 от КТ от А.А.К. от гр.Ген.Тошево срещу „***” ООД-гр.Русе за осъждане на ответника да заплати на ищеца обезщетение за неимуществени вреди в размер на 24 000 лв и обезщетение за имуществени вреди в размер на 1 359,67 лв,произтекли от трудова злополука при ПТП от 19.12.2015 г. в гр.Варна,ведно със законната лихва върху горните суми,считано от датата на увреждането 19.12.2015 г.,до окончателното плащане.Касае се за трудов спор относно имуществена отговорност на работодателя.

Според разпоредбите на чл.119 ал.1 и 2 от ГПК съдът следи служебно за спазване правилата на родовата подсъдност и на местната подсъдност по местонахождение на недвижим имот,а за останалите хипотези на местна подсъдност-само по възражение на ответника /чл.119 ал.3 от ГПК/.

Съгласно разпоредбата на чл.104 ал.1 т.4 от ГПК на окръжен съд като първа инстанция са подсъдни исковете по граждански дела с цена над 25 000 лв с изключение на исковете за издръжка,за трудови спорове и за вземания по актове за начет.От една страна настоящите искове са с цена под 25 000 лв.От друга страна се касае за трудов спор,който е подсъден като първа инстанция винаги на районен съд независимо от цената на иска.Следователно настоящите искове са подсъдни като първа инстанция на районен съд.Производството по делото следва да бъде прекратено и с оглед избраната от ищеца местна подсъдност в рамките на Добрички съдебен район делото следва да се изпрати по подсъдност на Добричкия районен съд.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                        О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№287/2017 г. по описа на Добричкия окръжен съд и

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Добричкия районен съд.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от съобщаването му на ищеца пред Апелативен съд-гр.Варна.

 

 

                                                  ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: