П Р О Т О К О Л

 

 12.06.2017г.                                              гр. Добрич

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД                         НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ на дванадесети юни, две хиляди и седемнадесета година, в публично съдебно  заседание в следния  състав:

 

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТЪР МОНЕВ     

 

Секретар – П. П.

Прокурора РАДОСЛАВ БУХЧЕВ

сложи за разглеждане докладваното от съдия МОНЕВ

НОХД № 172 по описа за 2017г. 

На именното повикване 09:45 часа се явиха:

 

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ГР. ДОБРИЧ - Редовно призована, се представлява от прокурор Радослав Бухчев.

ПОДСЪДИМИЯТЕ.Е.П. - Редовно призован, се явява лично и с адв. М. С. от ДАК, редовно упълномощена от досъдебното производство.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ. С. – Да се даде ход на делото.

С оглед становищата на страните и предвид липсата на процесуални пречки, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Съдът на основание чл. 272 от НПК пристъпва към снемане самоличността на подсъдимия :

Е.Е.П. - роден на ***г***,  циганин, български гражданин, с основно образование, женен, безработен, неосъждан /реабилитиран по право/, с ЕГН **********.

 

На основание чл. 274 от НПК съдът разяснява на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора и секретаря, както и правата им съобразно НПК и след като не постъпиха възражения в тази връзка, предоставя възможност на страните да изразят становище относно внесеното споразумение.

ПРОКУРОРЪТ – Моля да разгледате и одобрите споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 172/2017г. по описа на Окръжен съд – Добрич, сключено между Добричка окръжна прокуратура, обвиняемият и неговия защитник, като непротиворечащо на закона и  морала.

АДВ. С. – Уважаеми господин председател, постигнали сме споразумение с Окръжна прокуратура гр. Добрич, което сме подписали заедно с подзащитния ми, което моля да разгледате и одобрите, като непротиворечащо на закона и морала и да прекратите наказателното производство, водено срещу Е.Е.П..

 

СЪДЪТ, като взе предвид внесеното споразумение и след изслушване становищата на прокурора и защитника, приканва обвиняемият  да отговори на въпросите, визирани в чл.382, ал.4 от НПК.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Разбирам в какво ме обвинява Добричка окръжна прокуратура и се признавам за виновен. Знам, че това споразумение има силата на влязла в сила присъда. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Отказвам се от съдебното разглеждане на делото по общия ред. Доброволно подписах споразумението. Моля същото да бъде одобрено.

 

СЪДЪТ прочита споразумението и на основание чл. 382 ал. 6 от НПК, вписва съдържанието на окончателния текст в протокола и приканва страните да положат подписите си с оглед обективиране на постигнатото съгласие по следните въпроси:

         Страните приемат за безспорно установено от фактическа и правна страна, че:

          На 09.06.2016г. в гр. Добрич без надлежно разрешително държал с цел разпространение, високорискови наркотични вещества: херба канабис индика сатива /марихуана/ с процентно съдържание на наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 6,2 % с общо нетно тегло 0,16 грама на стойност 0,96 лева; херба канабис индика сатива /марихуана/ с процентно съдържание на наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол  6,20 % с общо нетно тегло 0,86 грама на стойност 5,16 лева; херба канабис индика сатива /марихуана/ с процентно съдържание на наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол  6,20 % с общо нетно тегло 0,86 грама на стойност 5,16 лева; херба канабис индика сатива /марихуана/ с процентно съдържание на наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол  6,15 % с общо нетно тегло 0,15 грама на стойност 0,90 лева; херба канабис индика сатива /марихуана/, премесено с тютюн, с процентно съдържание на наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 2,3 % с общо нетно тегло 0,27 грама на стойност 1,62 лева; амфетамин и кофеин с нетно тегло 0,50 грама с активно действащ компонент амфетамин и с процентно съдържание 8,6 % на активното  вещество на стойност 15,00 лева; и на същата дата – 09.06.2016г. в гр. Добрич разпространил на Б.С.С.– ЕГН ********** от гр. Добрич, високорисково наркотично вещество с нетно тегло 0,16 грама, представляващо херба канабис индика сатива /марихуана/ с процентно съдържание с активно действащ компонент тетрахидроканабинол и с процентно съдържание 4,6 % на активното вещество на стойност 0,96 лева, като общата стойност на намереното и иззето количество наркотични вещества е на стойност 29,76 лева, поради което и на основание чл. 354а, ал. 1, изр. І-во, предл. 4-то и 5-то от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК  на обвиняемия Е.Е.П. се определя наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година и шест месеца, изпълнението на което на основание чл. 66 ал. 1 от НК се отлага с изпитателен срок от три години.

На основание чл. 55 ал. 3 от НК не се налага по-лекото наказание-„глоба“, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл. 381, ал. 5, т. 4 от НПК възлага възпитателната работа през време на изпитателния срок на районния полицейски инспектор при Първо РУ на МВР – Добрич, по местоживеене на подсъдимия.

На основание чл. 189 ал. 3 от НПК на подсъдимият Е.Е.П. се възлагат сторените по делото разноски в размер на 699,43 лв., които следва да  заплати по сметка на ОД на МВР-Добрич.

 

Веществените доказателства по делото:

На основание чл. 112 ал. 2 от НПК предметите, иззети като веществени доказателства, притежаването на които е забранено – иззети наркотични вещества с общо нетно тегло на цялото количество 31,85 грама от всички обекти, включително наркотичното вещество - амфетамин - предмет на изследване на СХФЕ №17/НАР-186 от 09.03.2017г., което не е включено в обвинението, предадени с приемателно–предавателни протоколи № 44156/26.10.2016г., № 44154/26.10.2016г. и № 4781/02.05.2017г. в Централно митническо управление, Отдел „НОП“ за съхранение, както и три броя пликове с опаковки от наркотични вещества с печати на БНТЛ-Варна и 2 броя пликове с опаковки от наркотични вещества, опаковани и запечатани от НИКК – София, да се унищожат след влизане на споразумението в сила.

 

Деянието е извършено от обвиняемия с действие и при форма на вината пряк умисъл.

 

Съдът приканва страните към полагане подписи в споразумението.

 

 

 

 

 

ПРОКУРОР:

                /Радослав Бухчев/

 

 

 

ЗАЩИТНИК:

               /Адв. М. С./

 

 

 

ПОДСЪДИМ:

  /Е.Е.П./

 

 

 

 

 

След полагане на подписите от прокурора, защитника и подсъдимия, съдът намира, че постигнатото между страните споразумение съдържа съгласие по всеки един от въпросите, визирани в чл. 381 ал.5 от НПК, не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, а наказателното производство по настоящото дело да бъде прекратено.

 

Воден от горното, съдът на основание чл.382 ал.VІІ от НПК във връзка с чл. 24 ал.3 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И: № 11

   

ОДОБРЯВА постигнатото между прокурор от Окръжна прокуратура гр. Добрич, подсъдимият Е.Е.П. и неговия защитник адв. М.Т. от ДАК, споразумение за прекратяване на наказателно производство по НОХД № 172/2017г. по описа на Окръжен съд гр. Добрич, по силата на което,

ПРИЗНАВА подсъдимия Е.Е.П. – роден на ***г***, циганин, български  гражданин, с основно образование, женен, безработен, неосъждан /реабилитиран по право/, с ЕГН **********

ЗА ВИНОВЕН, в това, че:

На 09.06.2016г. в гр. Добрич без надлежно разрешително държал с цел разпространение, високорискови наркотични вещества : херба канабис индика сатива /марихуана/ с процентно съдържание на наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 6,2 % с общо нетно тегло 0,16 грама на стойност 0,96 лева; херба канабис индика сатива /марихуана/ с процентно съдържание на наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол  6,2 % с общо нетно тегло 0,86 грама на стойност 5,16 лева; херба канабис индика сатива /марихуана/ с процентно съдържание на наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол  6,2 % с общо нетно тегло 0,86 грама на стойност 5,16 лева; херба канабис индика сатива /марихуана/ с процентно съдържание на наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол  6,15 % с общо нетно тегло 0,15 грама на стойност 0,90 лева; херба канабис индика сатива /марихуана/, премесено с тютюн, с процентно съдържание на наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 2,3 % с общо нетно тегло 0,27 грама на стойност 1,62 лева; амфетамин и кофеин с нетно тегло 0,50 грама с активно действащ компонент амфетамин и с процентно съдържание 8,6 % на активното  вещество на стойност 15,00 лева; и на същата дата – 09.06.2016г. в гр. Добрич разпространил на Б.С.С.– ЕГН ********** от гр. Добрич, високорисково наркотично вещество с нетно тегло 0,16 грама, представляващо херба канабис индика сатива /марихуана/ с процентно съдържание с активно действащ компонент тетрахидроканабинол и с процентно съдържание 4,6 % на активното вещество на стойност 0,96 лева, като общата стойност на намереното и иззето количество наркотични вещества е на стойност 29,76 лева, поради което и

на основание чл. 354а, ал. 1, изр. І-во, предл. 4-то и 5-то от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК, НАЛАГА на подсъдимия Е.Е.П. наказание  „лишаване от свобода” за срок от 1/една/ година и 6/шест/  месеца, изпълнението на което на основание чл.66 ал.1 от НК се отлага с изпитателен срок от 3/три/ години.

На основание чл.55 ал.3 от НК не налага на подс.Е.Е.П. по-лекото наказание „глоба”, предвидено наред с наказанието „лишаване от свобода“.

На основание чл.67 ал.2 от НК възлага възпитателна работа през време на изпитателния срок на районния инспектор при Първо РУ на МВР – Добрич, по местоживеене на подсъдимия Е.Е.П..

     ОСЪЖДА на основание чл.189 ал.3 от НПК подс.Е.Е.П. да заплати по сметка на ОД на МВР-гр.Добрич сторените по делото разноски в размер на 699.43 лв.

 

Веществените доказателства по делото:

На основание чл.112 ал.2 от НПК предметите, иззети като веществени доказателства, притежаването на които е забранено – иззети наркотични вещества с общо нетно тегло на цялото количество 31,85 грама от всички обекти, включително наркотичното вещество - амфетамин - предмет на изследване на СХФЕ №17/НАР-186 от 09.03.2017г., което не е включено в обвинението, предадени с приемателно–предавателни протоколи № 44156/26.10.2016г., № 44154/26.10.2016г. и № 4781/02.05.2017г. в Централно митническо управление, Отдел „НОП“ за съхранение, както и три броя пликове с опаковки от наркотични вещества с печати на БНТЛ-Варна и 2 броя пликове с опаковки от наркотични вещества, опаковани и запечатани от НИКК – София, да се унищожат след влизане на споразумението в сила.

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 172/2017г. по описа на ДОС, водено срещу подсъдимия Е.Е.П..

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно.

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

Заседанието приключи в 10:00 часа.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                  

 

 

СЕКРЕТАР: