П Р О Т О К О Л

 

30.06.2017г.                                               гр. Добрич

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД                         НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ на тридесети юни, две хиляди и седемнадесета година, в публично съдебно  заседание в следния  състав:

 

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИЛЕНА ХАРАЛАМБИЕВА    

 

Секретар – П. П.

Прокурора - МИЛЕНА ЛЮБЕНОВА

сложи за разглеждане докладваното от съдия Хараламбиева

НОХД № 193 по описа за 2017г. 

На именното повикване 09:00 часа се явиха:

 

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ГР. ДОБРИЧ - Редовно призована, се представлява от прокурор Любенова съгласно Заповед №ЛС-120 от 27.06.2017г. на ДОП.

ПОДСЪДИМИЯТ - Г.Н.А. - Редовно призован, се явява лично и с адв. К.И. от ДАК, назначена като служебен защитник по хода на досъдебното производство.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

 

ПРОКУРОРЪТ - Да се даде ход на делото.

АДВ. И. - Да се даде ход на делото.

С оглед становищата на страните и предвид липсата на процесуални пречки, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Съдът на основание чл. 272 от НПК пристъпва към снемане самоличността на подсъдимия:

Г.Н.А. - роден на ***г. в гр. ***, с постоянен адрес ***,  живущ на адрес ***, български гражданин, българин, със средно образование, неженен, работи като строителен работник в ****, неосъждан /реабилитиран по право на основание чл.86, ал.І, т.1 от НК/, с ЕГН **********.

 

На основание чл. 274 от НПК съдът разяснява на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора и секретаря, както и правата им съобразно НПК и след като не постъпиха възражения в тази връзка, предоставя възможност на страните да изразят становище относно внесеното споразумение.

ПРОКУРОРЪТ - Моля да разгледате и одобрите споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 193/2017г. по описа на Окръжен съд – Добрич, сключено между Добричка окръжна прокуратура, обвиняемият и неговия защитник, като непротиворечащо на закона и  морала.

АДВ. И. - Уважаеми господин председател, постигнали сме споразумение с Окръжна прокуратура гр. Добрич, което сме подписали заедно с подзащитния ми, което моля да разгледате и одобрите, като непротиворечащо на закона и морала и да прекратите наказателното производство, водено срещу Г.Н.А..

 

СЪДЪТ, като взе предвид внесеното споразумение и след изслушване становищата на прокурора и защитника, приканва обвиняемият  да отговори на въпросите, визирани в чл.382, ал.4 от НПК.

 

ПОДСЪДИМИЯТ - Разбирам в какво ме обвинява Добричка окръжна прокуратура и се признавам за виновен. Знам, че това споразумение има силата на влязла в сила присъда. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Отказвам се от съдебното разглеждане на делото по общия ред. Доброволно подписах споразумението. Моля същото да бъде одобрено.

Съдът на основание чл.382, ал.5 от НПК предлага промяна така постъпилото споразумение, като същото бъде допълнено относно следното:

Веществените доказателства:

      Наркотични вещества - коноп с % на активното вещество 3,45; 3,6; 3,55 с общо тегло бруто 21,49 грама, опакован в хартиено пликче, намиращ се на съхранение в Централно митническо управление, видно от приемо-предавателен  протокол с №47362 от 02.05.2017г. да се унищожат по съответния ред след влизане на споразумението в сила.

ПРОКУРОРЪТ - Не възразявам споразумението да се допълни с направените от съда допълнения.

АДВ. И. - Ние също не възразяваме.

 

 

СЪДЪТ прочита споразумението и на основание чл. 382 ал. 6 от НПК, вписва съдържанието на окончателния текст в протокола и приканва страните да положат подписите си с оглед обективиране на постигнатото съгласие по следните въпроси:

Страните приемат за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемият Г.Н.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на:

престъпление по чл.354а, ал.І, пр.4-то от НК, като:

На 19.10.2016г. в гр. Балчик  без надлежно разрешително  по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите държал с цел разпространение  високорискови наркотични вещества - 40 /четиридисет/ топчета марихуана с общо тегло 16,11 грама и с активен компонент тетрахидроканабинол 3,45 %, на стойност 96,66 лева, 1 /едно/ топче марихуана с тегло 0,48 грама и с активен компонент тетрахидроканабинол 3,6%, на стойност 2,88 лева, марихуана с тегло 0,23 грама и с активен компонент тетрахидроканабинол 3,55% на стойност 1,38 лева, всичко на обща стойност 100,92 лева, включени в Списък І – Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина в чл.4, т.1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

Деянието е извършено с действие и при форма на вината пряк умисъл.

Обвиняемият Г.Н.А. признава вината си и приема да му бъде наложено наказание, както следва:

На основание чл.354а, ал.І, пр.4-то от НК във вр. с чл.55 от НК – „Лишаване от свобода“ за срок от 1 /една/ година и 10 /десет/ месеца.

На основание чл.66, ал.І от НК изпълнението на наказанието се отлага за срок от 4 /четири/ години.

На основание чл.67, ал.ІІ от НК възпитателните грижи за условно осъдения се възлагат на съответен полицейски инспектор от РУ на МВР гр. Балчик.

На основание чл.55 ал.ІІІ от НК не се налага по-лекото наказание-„глоба“, което законът предвижда наред с наказанието „лишаване от свобода“.

На основание чл. 189 ал. 3 от НПК на подсъдимият Г.Н.А. се възлагат сторените по делото разноски в размер на 369,24 лв., които следва да  заплати по сметка на ОД на МВР-Добрич.

 

Веществените доказателства по делото:

На основание чл.354а, ал.VІ от НК като предмет на престъплението се отнемат в полза на държавата наркотични вещества, както следва: коноп с % на активното вещество 3,45; 3,6; 3,55 с общо тегло бруто 21,49 грама, опакован в хартиено пликче, намиращ се на съхранение в Централно митническо управление, видно от приемо-предавателен протокол №47362 от 02.05.2017г., които след влизане на споразумението в сила да се унищожат по съответния ред.

Съдът приканва страните към полагане подписи в споразумението.

 

 

 

 

 

ПРОКУРОР:

                /Милена Любенова/

 

 

 

ЗАЩИТНИК:

               /Адв. К.И./

 

 

 

ПОДСЪДИМ:

  /Г.Н.А./

 

 

 

      След полагане на подписите от прокурора, защитника и подсъдимия, съдът намира, че постигнатото между страните споразумение съдържа съгласие по всеки един от въпросите, визирани в чл. 381 ал.5 от НПК, не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, а наказателното производство по настоящото дело да бъде прекратено.

 

Воден от горното, съдът на основание чл.382 ал.VІІ от НПК във връзка с чл. 24 ал.3 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И: №  14

   

ОДОБРЯВА постигнатото между прокурор от Окръжна прокуратура гр. Добрич, подсъдимият Г.Н.А. и неговия защитник адв. К.И. от ДАК, споразумение за прекратяване на наказателно производство по НОХД № 193/2017г. по описа на Окръжен съд гр. Добрич, по силата на което,

ПРИЗНАВА подсъдимия Г.Н.А. – роден на ***г. в гр. ***, с постоянен адрес ***,  живущ на адрес ***, български гражданин, българин, със средно образование, неженен, работи като строителен работник в ****, неосъждан /реабилитиран по право на основание чл.86, ал.І, т.1 от НК/, с ЕГН **********.

ЗА ВИНОВЕН, в това, че:

На 19.10.2016г. в гр. Балчик  без надлежно разрешително  по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите държал с цел разпространение  високорискови наркотични вещества - 40 /четиридисет/ топчета марихуана с общо тегло 16,11 грама и с активен компонент тетрахидроканабинол 3,45 %, на стойност 96,66 лева, 1 /едно/ топче марихуана с тегло 0,48 грама и с активен компонент тетрахидроканабинол 3,6%, на стойност 2,88 лева, марихуана с тегло 0,23 грама и с активен компонент тетрахидроканабинол 3,55% на стойност 1,38 лева, всичко на обща стойност 100,92 лева, поради което:

На основание чл.354а, ал.І, пр.4-то от НК във вр. с чл.55 от НК,  НАЛАГА  на подсъдимия Г.Н.А. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 /една/ година и 10 /десет/ месеца, изпълнението на което на основание чл.66 ал.1 от НК се отлага с изпитателен срок от 4/четири/ години.

На основание чл.55 ал.3 от НК не налага на подс. Г.Н.А. по-лекото наказание „глоба”, предвидено наред с наказанието „лишаване от свобода“.

На основание чл.67 ал.2 от НК възлага възпитателна работа през време на изпитателния срок на районния инспектор при  РУ на МВР гр. Балчик, по местоживеене на подсъдимия Г.Н.А..

     ОСЪЖДА на основание чл.189 ал.3 от НПК подс. Г.Н.А. да заплати по сметка на ОД на МВР гр.Добрич сторените по делото разноски в размер на 369.24 лв.

Веществените доказателства по делото:

На основание 112, ал.2 от НПК предметите, иззети като веществени доказателства, притежаването на които е забранено - коноп с % на активното вещество 3,45; 3,6; 3,55 с общо тегло бруто 21,49 грама, опакован в хартиено пликче, намиращ се на съхранение в Централно митническо управление, описани в приемо-предавателен протокол с №47362 от 02.05.2017г. да се унищожат по съответния ред след влизане на споразумението в сила.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 193/2017г. по описа на ДОС, водено срещу подсъдимия Г.Н.А..

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно.

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

Заседанието приключи в 09:10 часа.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                    СЕКРЕТАР: