Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

№ 33

 

гр.***, 08.06.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

***ки  окръжен  съд,   наказателно  отделение, публично  съдебно заседание на осми юни две хиляди  и седемнадесета година, 

Председател: Петър Монев,

Членове: Атанас Каменски и Милена Хараламбиева,

прокурор Радослав Бухчев, съдебен секретар Анжела Никова, разгледа

н.ч.д. №165/2017г. на Окръжен съд-гр.***, докладвано от съдия Хараламбиева

 

         Производството е образувано по реда на чл. 32, ал. 1 във вр. с чл. 16, ал. 1 от ЗПИИРКОРНФС за разглеждане на постъпило в Окръжен съд – гр.*** Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа на взаимно признаване на финансови санкции, издадено от съдебните власти на Германия и засягащо българския гражданин Н.Т.Д. с ЕГН **********.

         В съдебно заседание представителят на ОП-гр.*** изразява становище за признаване на решението за налагане на финансовата санкция.

         Д. е нередовно призован, съгласно справка  рег. №357000-4208 от 07.06.2017г. на ОД на МВР –гр.*** същият е напуснал Р България на 01.06.2017г. Назначеният служебен защитник изразява становище за уважаване на искането.

          С Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа на взаимно признаване на финансови санкции е представено за признаване и изпълнение на решение № 500.02369870.9, постановено от Полицейски президиум Райнпфалц, Централна служба „Глоби и парични санкции”, Германия на 30.08.2016г., влязло в сила на 27.09.2016г., с което на българския гражданин Н.Д. е наложена финансова санкция за правонарушение, извършено на територията на издаващата държава и непопадащо под юрисдикцията на българските съдилища. С цитираното решение е наложена финансова санкция – осъждане за заплащане на парична сума в размер на 80 евро,наложена с решението за осъждане за престъпление, както и заплащане на сторените в съдебното и административно производство разходи в размер 28,50 евро. Осъждането е за деяние, реализирано на територията на Германия /издаващата държава/ по федерална автомагистрала 61 при 217,700 километър в посока гр.Кьолн, землище Плайдт на 30.05.2016г. и квалифицирано като престъпление  по чл. 4, ал. 3, чл. 49 от Правилника за движение по пътищата, чл. 24 от Закона за движение по пътищата, 15 от Федерален каталог за финансови санкции  на Германия.  

Решението на Полицейски президиум Райнпфалц, Централна служба „Глоби и парични санкции”, Германия, постановено на 30.08.2016г. е влязло в сила на 27.09.2016г.

По силата на Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа на взаимно признаване на финансови санкции, Република България е сезирана като изпълняваща държава в производството по признаване на решение на чуждестранен съд за налагане на финансова санкция.

Изпратеното в Окръжен съд–гр.*** удостоверение съдържа необходимата информация, съответстваща на данните в приложения  акт, чието признаване се иска. Касае се за решение за налагане на финансова санкция, което съгласно нормата на чл. 3, ал. 1, т. 1 от  ЗПИИРКОРНФС е акт за налагане на задължение за плащане на глоба, имуществена санкция или всякакъв друг вид парична санкция, наложена с акт на съдебен или несъдебен орган за извършване на престъпление или административно нарушение, включително паричните санкции, наложени във връзка с нарушение на правилата за движение.

Деянието, осъществено от засегнатото лице Н.Д., попада сред изброените в чл. 30, ал. 2, т. 1 от ЗПИИРКОРНФС, за които двойна наказуемост не се изисква.

          Не е налице нито едно от основанията, при които може да се откаже признаването и изпълнението на решението за налагане на финансова санкция от чужд съд, посочени в чл. 35 от ЗПИИРКОРНФС. Удостоверението е издадено по образец /съгласно Приложение № 2 към чл. 4, ал. 1 от ЗПИИРКОРНФС/,  в писмена форма, придружено от превод на български език, от компетентен орган и отговаря на изискванията, залегнали в разпоредбите на чл. 4 и чл. 5 от ЗПИИРКОРНФС. Срещу Н.Д. за същото деяние в Р България или в друга държава, различна от издаващата няма постановено и приведено в изпълнение решение за налагане на финансови санкции. Давността за изпълнение на решението не е изтекла по българското законодателство и решението не се отнася за деяние, подсъдно на българския съд. Не са налице данни за имунитет или привилегия по българското законодателство, които да правят изпълнението на решението недопустимо. Решението на Полицейски президиум Райнпфалц, Централна служба „Глоби и парични санкции”, не се отнася и за деяния, които по българското законодателство се считат за извършени изцяло или отчасти на територията на Р България, или пък за деяния, извършени извън територията на издаващата държава и българското законодателство не позволява предприемане на наказателно производство по отношение на такива деяния. Наложената финансова санкция с решението не е по-малко от 70 евро, респ. левовата им равностойност. Осъдителният диспозитив на решението, подлежащо на изпълнение касае парична сума в общ размер на 108,50 евро /равностойни на 212,20лв. по курс на Българска Народна Банка към датата на постановяване на решението – 30.08.2016г./, от които 80 евро - парична сума, наложена с осъждане за извършено правонарушение и 28,50 евро-сторени разходи по съдебното и административно производство.  Решението е постановено срещу пълнолетно /съгласно българското законодателство/ лице, което може да носи наказателна отговорност и подлежи на наказателно преследване за деянието, предмет на решението. Производството срещу Н.Д. е било писмено, като същият е уведомен съгласно законодателството на издаващата държава лично или чрез упълномощен според националния закон представител относно правото си да обжалва решението, както и за сроковете на обжалване.

         Предвид обстоятелството, че Н.Д. е български гражданин, с постоянен адрес ***, съдът прие, че местоживеенето му се намира на територията на Р България, т.е налице е една от алтернативно предвидените предпоставки за признаване на решението за налагане на финансова санкция, съдържащи се в чл. 30, ал. 3 от ЗПИИРКОРНФС.

         По гореизложените съображения и на основание чл. 32, ал. 1 във вр. с чл. 16, ал. 7, т. 1 от ЗПИИРКОРНФС, ***кият окръжен съд

          

 

Р  Е  Ш  И :

 

         ПРИЗНАВА решение № решение № 500.02369870.9, постановено от Полицейски президиум Райнпфалц, Централна служба „Глоби и парични санкции”, Германия на 30.08.2016г., влязло в сила на 27.09.2016г., с което на българския гражданин Н.Т.Д., роден на ***г***, Р България, с ЕГН ********** е наложена финансова санкция в размер на 108,50 евро /от които парична сума – 80 евро, наложена с осъждане за извършено престъпление и 28,50 евро-сторени разходи по съдебното и административно производство/, равностойни на 212,20лв. по курс на Българска Народна Банка към датата на постановяване на решението – 30.08.2016г.

След влизане в сила на решението, препис от същото ведно с решение № 500.02369870.9, постановено от Полицейски президиум Райнпфалц, Централна служба „Глоби и парични санкции”, Германия на 30.08.2016г., влязло в сила на 27.09.2016г., да се изпратят на органите на Националната агенция по приходите за изпълнение!

След получаване на решението, НАП незабавно да уведоми настоящия съд за предприетите действия по изпълнение на решението на основание чл. 36 във вр. с чл. 22, ал. 2 от ЗПИИРКОРНФС, като след приключване на изпълнението също да уведоми настоящия съд, за да се уведоми компетентния орган на издаващата държава.

Препис от решението да се връчи на засегнатото лице!

Да се уведомят компетентните органи на издаващата държава, както и копие на уведомлението да се изпрати на Министерство на правосъдието на Република България.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – гр.***в седмодневен срок от днес.

 

 

Председател:                                       Членове: 1.

 

 

                                                                               2.