Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

№ 38

 

гр.Добрич, 22.06.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Добрички  окръжен  съд,   наказателно  отделение, публично  съдебно заседание на двадесет и втори юни две хиляди  и седемнадесета година, 

Председател: Атанас Каменски,

Членове: Деница Петрова и Милена Хараламбиева,

прокурор Веселин Вичев, съдебен секретар Стела Димова, разгледа

н.ч.д. №181/2017г. на Окръжен съд-гр.Добрич, докладвано от съдия Хараламбиева

 

         Производството е образувано по реда на чл. 32, ал. 1 във вр. с чл. 16, ал. 1 от ЗПИИРКОРНФС за разглеждане на постъпило в Окръжен съд – гр.Добрич Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа на взаимно признаване на финансови санкции, издадено от съдебните власти на Румъния и засягащо българския гражданин К.В.В. с ЕГН **********.

         В съдебно заседание представителят на ОП-гр.Д. изразява становище за признаване на решението за налагане на финансовата санкция.

         Упълномощеният защитник на лицето – адв. Е.В. изразява становище за уважаване на искането.

          С Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа на взаимно признаване на финансови санкции е представена за признаване и изпълнение наказателна присъда № 628 от 28.03.2017г. /открито заседание от 04.04.2017г./, постановена по наказателно дело № 13033/55/2016г. по описа на Районен съд Арад, Румъния, с която на българския гражданин К.В. е наложена финансова санкция за деяние, извършено на територията на издаващата държава и непопадащо под юрисдикцията на българските съдилища. С цитираната присъда е наложена финансова санкция – осъждане за заплащане на парична сума в размер на 1000 румънски леи, представляваща сторени съдебни разноски. Осъждането е за деяние, реализирано на територията на Румъния /издаващата държава/, на ГКПП Н.,  на 14.05.2016г. и квалифицирано като такова по чл. 335, ал. 2 и чл. 323 от Наказателния кодекс на Румъния.

Наказателна присъда № 628 от 28.03.2017г., постановена по наказателно дело № 13033/55/2016г. по описа на Районен съд Арад, Румъния, е влязла в законна сила на 30.05.2017г.

По силата на Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа на взаимно признаване на финансови санкции, Република България е сезирана като изпълняваща държава в производството по признаване на решение на чуждестранен съд за налагане на финансова санкция.

Изпратеното в Окръжен съд – гр.Добрич удостоверение съдържа необходимата информация, съответстваща на данните в приложения съдебен акт, чието признаване се иска. Касае се за решение за налагане на финансова санкция, което съгласно нормата на чл. 3, ал. 1, т. 1 от  ЗПИИРКОРНФС е акт за налагане на задължение за плащане на глоба, имуществена санкция или всякакъв друг вид парична санкция, наложена с акт на съдебен или несъдебен орган за извършване на престъпление или административно нарушение, включително паричните санкции, наложени във връзка с нарушение на правилата за движение.

Деянието, осъществено от засегнатото лице К.В. попада сред изброените в чл. 30, ал. 2, т. 1 от ЗПИИРКОРНФС, въпреки че и по българското законодателство аналогично поведение се санкционира като престъпление по транспорта съобразно разпоредбите на Наказателния кодекс на Р България.

          Не е налице нито едно от основанията, при които може да се откаже признаването и изпълнението на решението за налагане на финансова санкция от чужд съд, посочени в чл. 35 от ЗПИИРКОРНФС. Удостоверението е издадено по образец /съгласно Приложение № 2 към чл. 4, ал. 1 от ЗПИИРКОРНФС/,  в писмена форма, придружено от превод на български език, от компетентен орган и отговаря на изискванията, залегнали в разпоредбите на чл. 4 и чл. 5 от ЗПИИРКОРНФС. Срещу К.В. за същото деяние в Р България или в друга държава, различна от издаващата няма постановено и приведено в изпълнение решение за налагане на финансови санкции. Давността за изпълнение на решението не е изтекла по българското законодателство и решението не се отнася за деяние, подсъдно на българския съд. Не са налице данни за имунитет или привилегия по българското законодателство, които да правят изпълнението на решението недопустимо. Присъдата на  Районен съд–Арад не се отнася и за деяния, които по българското законодателство се считат за извършени изцяло или отчасти на територията на Р България, или пък за деяния, извършени извън територията на издаващата държава и българското законодателство не позволява предприемане на наказателно производство по отношение на такива деяния. Наложената финансова санкция с решението не е по-малко от 70 евро, респ. левовата им равностойност. Осъдителният диспозитив на решението, подлежащо на изпълнение касае парична сума в общ размер на 1000 румънски леи /равностойни на 429,58лв по курс на Българска Народна Банка към датата на постановяване на присъдата – 28.03.2017г./, парична сума, представляваща сторени разходи по съдебното производство. Присъдата е постановена срещу пълнолетно /съгласно българското законодателство/ лице, което може да носи наказателна отговорност и подлежи на наказателно преследване за деянието, предмет на решението. Производството срещу К.В. е било писмено, като същият е уведомен съгласно законодателството на издаващата държава лично или чрез упълномощен според националния закон представител относно правото си да обжалва решението, както и за сроковете на обжалване. К.В.  не е се е явил на делото, но е бил уведомен за същото съобразно законодателството на издаващата държава лично или чрез упълномощен според националното законодателство представител.

         Предвид обстоятелството, че К.В.В. е български гражданин, с постоянен адрес ***, т.е. местоживеенето му е на територията на Р България, съдът намира че е налице една от алтернативно предвидените предпоставки за признаване на решението за налагане на финансова санкция, съдържащи се в чл. 30, ал. 3 от ЗПИИРКОРНФС.

         По гореизложените съображения и на основание чл. 32, ал. 1 във вр. с чл. 16, ал. 7, т. 1 от ЗПИИРКОРНФС, Добричкият окръжен съд

          

Р  Е  Ш  И :

 

         ПРИЗНАВА наказателна присъда № 628 от 28.03.2017г. /открито заседание от 04.04.2017г./, постановена от Районен съд - Арад, Румъния по дело № 13033/55/2016г., влязла в сила на 30.05.2017г., с която на българския гражданин К.В.В., роден на ***год. в гр.В., Р България, с ЕГН********** е наложена финансова санкция в размер на 1000 румънски леи, представляваща сторени съдебни разноски, равностойни на 429,58лв по курс на Българска Народна Банка към датата на постановяване на присъдата – 28.03.2017г.

След влизане в сила на решението, препис от същото ведно с наказателна присъда №628 от 28.03.2017г. /открито заседание от 04.04.2017г./, постановена от Районен съд - Арад, Румъния по дело № 13033/55/2016г., влязла в сила на 30.05.2017г., да се изпратят на органите на Националната агенция по приходите за изпълнение!

След получаване на решението, НАП незабавно да уведоми настоящия съд за предприетите действия по изпълнение на решението на основание чл. 36 във вр. с чл. 22, ал. 2 от ЗПИИРКОРНФС, като след приключване на изпълнението също да уведоми настоящия съд, за да се уведоми компетентния орган на издаващата държава.

Препис от решението да се връчи на засегнатото лице!

Да се уведомят компетентните органи на издаващата държава, както и копие на уведомлението да се изпрати на Министерство на правосъдието на Република България.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – гр.Варна в седмодневен срок от днес.

 

 

 

Председател:                                       Членове: 1.

 

 

                                                                               2.