О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№181

град Добрич, 08.06.2017 година

 

 

В    И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Добричкият окръжен съд, наказателно отделение, в закрито съдебно заседание на осми юни две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ : ПЕТЪР  МОНЕВ

                                      ЧЛЕНОВЕ : ФЛОРЕНТИНА НЕДЕЛЧЕВА

                                                           КАЛИПТЕН АЛИД

                                                                          

 

Разгледа докладваното от съдия Монев ВЧНД №144/2017г. по описа на Добричкия окръжен съд за и за да се произнесе взе предвид следното :

 

         Производството е по реда на глава ХХІІ от НПК.

         С Определение №27 от 07.04.2017г., постановено по НЧХД №112/2006г.,  Районен съд-гр.Тервел, предвид отменената от ВКС осъдителна присъда по отношение на Р.В.М., с ЕГН **********, е осъдил тъжителката Т.П.Ч., с ЕГН  ********** да заплати на оправданата Р.М. сумата от 300.00 /триста/лева, представляваща адвокатско възнаграждение по първоинстанционното производство, 14.00/четиринадесет/ лева, представляващи държавна такса по въззивната жалба, както и 400.00 /четиристотин/ лева, представляващи адвокатско възнаграждение по касационното производство, като същевременно е оставил без уважение молбата на Р.М. по отношение искането й за издаване на изпълнителен лист за сумата от 3401.54/три хиляди четиристотин и един лева и петдесет и четири стотинки/ лева, за погасяване на дълг по изпълнително дело.

         Срещу така постановеното Определение е депозирана частна жалба от Р.В.М., с която се обжалва частта, в която районният съд е отказал да уважи молбата на същата за издаване на обратен изпълнителен лист.Излагат се доводи за неправилност и необоснованост на атакувания съдебен акт.

         Въззивният състав, след като се запозна с приложеното към делото, намери за установено следното :

         Частната жалба е подадена срещу акт, подлежащ на въззивна проверка по реда на глава XXII НПК, от правно легитимирана страна и в законоустановения срок, поради което жалбата се явява допустима.Разгледана по същество същата се явява ОСНОВАТЕЛНА.

         Производството пред първата инстанция е било образувано въз основа на тъжба от Т.П.Ч. срещу Р.В.М. за престъпление по чл.148 ал.2 от НК – клевета.

         С Присъда №50 от 29.11.2006г., постановена по НЧХД №112/2006г. РС-гр.Тервел е признал подсъдимата Р.В.М. за виновна. Уважен е частично и предявения и допуснат за съвместно разглеждане в наказателния процес граждански иск, като подс.М. е осъдена да заплати на тъжителката Ч. сумата от 1000лв. /хиляда лева/, представляваща обезщетение за причинените от деянието неимуществени вреди ведно със законната лихва от датата на довършване на деянието до окончателното изплащане на сумата, както и сумата от 204лв. /164лв. +40лв./, представляваща сторените от тъжителката съдебно-деловодни разноски.

Впоследствие за присъдените суми са издадени изпълнителни листи и е образувано изпълнително дело №20077370400159 по описа на ЧСИ Лучия Тасева – рег. №737 в Камарата на частните съдебни изпълнители.

         С Решение №56 от 15.03.2017г. ВКС по искане на Главния прокурор на РБ ВКС е възобновил производството по приключилото с влязла в сила присъда по НЧХД №112/2006г. по описа на РС-гр.Тервел и е отменил изцяло осъдителната присъда и Решение №41/18.04.2007г. по ВНЧХД №18/2007г. по описа на ДОС, с което тя е потвърдена, като е признал осъдената Р.В.М. за невинна и я е оправдал по повдигнатото с тъжбата обвинение.Изцяло е отхвърлен като неоснователен и предявения от тъжителката за съвместно разглеждане в наказателния процес граждански иск на тъжителката Ч. срещу подс.М..

         С оглед на така развилото се производство, оправданата по повдигнатото обвинение Р.В.М. отправя към районния съд молба с вх. рег. №7468/04.04.2017г., с която иска да й бъде издаден срещу тъжителката изпълнителен лист за сумата от 3401.54/три хиляди четиристотин и един лева и петдесет и четири стотинки/лева - предмет на изпълнителното дело, образувано при ЧСИ Лучия Тасева, чието изпълнително основание отпада с постановеното от ВКС оправдаване на подсъдимата.

За да постанови обжалвания съдебен акт Районен съд-гр.Тервел неправилно е приел, че издаването на изпълнителния лист е предмет на „дело по общия ред“.Съгласно чл.88 ал.1 от НПК по отношение на гражданският иск в наказателното производство, доколкото в НПК няма съответни правила, се прилага ГПК.Според разпоредбите на чл.245 ал.2 и ал.3 от ГПК изпълнението се спира и когато обжалваното решение бъде отменено.Ако след това искът бъде отхвърлен с влязло в сила решение, изпълнението се прекратява.В този случай съдът, който е постановил решението, издава изпълнителен лист на длъжника срещу взискателя за връщане на сумите или вещите, получени въз основа на допуснатото предварително изпълнение на отмененото решение.Идентично е положението при прекратяване на производството на предявен иск по реда на чл.422 от ГПК, когато има получени от взискателя суми чрез осъществено принудително събиране на вземането по издадения изпълнителен лист – в този случай на ответника се издава обратен изпълнителен лист.

Видно от приложеното по делото, оправданата Р.М. е извършвала плащания по образуваното възоснова на осъдителната присъда изпълнително дело за погасяване задължението си към взискателя Таня Ч..Тъй като с постановяване на оправдателната присъда от ВКС и отхвърляне на предявения в наказателния процес граждански иск в неговата цялост отпада изпълнителното основание на образуваното изпълнително дело, даденото от длъжника се явява дадено без правно основание.При това положение е приложим установеният от закона облекчен ред за снабдяване с изпълнителен титул за възстановяване на даденото в рамките на изпълнителното производство, като на възстановяване подлежат и сторените в същото разноски за удовлетворяване на несъществуващо изпълнително право.По аналогия с чл.245 ал.3 изр.“второ“ от ГПК, компетентен да издаде обратен изпълнителен лист в полза на длъжника срещу взискателя е районният съд, който е постановил осъдителната присъда и възоснова на това уважил съответната част от предявения граждански иск.

 

         Водим от гореизложеното и на основание чл.88 ал.1 от НПК във вр. с чл. 422  във вр. с чл.245 ал.2 и ал.3 от ГПК, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ОТМЕНЯ Определение №27 от 07.04.2017г., постановено по НЧХД №112/2006г. по описа на  Районен съд-гр.Тервел.

ВРЪЩА делото на Районен съд-гр.Тервел за извършване на съдопроизводствени действия по издаване на обратен изпълнителен лист  съгласно настоящото Определение.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ : …………                    ЧЛЕНОВЕ :

 

                                                                                     1………………….

 

                                                                                     2…………………..