О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

           

175

 

гр.***02.06.2017година

 

 

***КИЯТ  ОКРЪЖЕН  СЪД - НАКАЗАТЕЛНА  КОЛЕГИЯ, в закрито съдебно  заседание  на  втори  юни  две  хиляди  и  седемнадесета  година, в  състав:

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТЪР МОНЕВ

                                                                   ЧЛЕНОВЕ: КАЛИНА ДИМИТРОВА                                                              

                                                                                       ДЕНИЦА ПЕТРОВА

 

Разгледа  докладваното  от  съдия  К.Димитрова  в.н.ч.д. № 158/2017г. по  описа  на  ДОС  и  за  да  се  произнесе  взе  предвид  следното:

Производството  е  по  реда  на   чл.243 ал.6 и ал.7  от  НПК.

            С постановление от 20.04.2017г. младши прокурор при Районна прокуратура гр.***е прекратила на осн. чл.243 ал.1 т.1 вр. с чл.24 ал.1 т.1 вр. с чл.199 от НПК наказателното  производство  по  д.п. № 295/2016г. по описа на 2-ро РУ на МВР гр.***, водено  срещу  „Неизвестен извършител” за  извършено  престъпление  по  чл.343  ал.1  б.”а”  вр.  с  чл.342  ал.1  от  НК.

Това постановление  е  отменено  с  Определение  № 319 от 18.05.2017г. по  ч.н.д. № 610  по  описа  за  2017г.  на  Районен  съд  гр.***.

            Срещу така постановения съдебен акт е постъпил протест от мл. прокурор при **РП, с който се навеждат доводи за неправилно тълкуване на фактите и доказателствата по делото в мотивите на  процесното  определение. Отправеното до съда искане е цитираното по-горе определение да бъде отменено като неправилно незаконосъобразно, както и да бъде потвърдено  Постановлението  на  **РП  за  прекратяване  на  дознанието.

Пострадалото лице, чрез процесуален представител, с подробно изложени мотиви във възражението си, изразява становище за неправилност на  постановлението  на  прокурора, с  искане  отмяната  му  да  остане  в сила.

Окръжният  съд съобразявайки се с оплакванията в протеста, изразеното становище във възражението, мотивите на атакувания съдебен  акт, както и събраните в досъдебното производство материали, прие за  установено  следното:

Протеста  е  неоснователен  предвид  следното:

Досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител, за  това, че  на  29.07.2016г., в с.***, при управление на колесен трактор „Щаер” с рег. № ***, с прикачено ремарке неустановена марка и регистрационни номера собственост на „***” ЕООД с.***с управител  А.С.А., нарушил  правилата  за  движение по пътищата и по непредпазливост е причинил значителни имуществени вреди по  сграда, находяща  се  на  ул.”***”  № 27  в  с.***  собственост  на И.В.И.от с.*** и по стоманен бетонен стълб собственост на „***” АД клон ***- представляващо престъпление  по  чл.343  ал.1  б.”а”  вр.  с  чл.342  ал.1  от  НК.

Действително по делото са събирани доказателства, но същите не са достатъчни  за  изясняване  в  цялост  на  релевантните  обстоятелства, свързани с извършването на процесното деяние, което е било обсъждано подробно в акта на **РС. Първоинстанционният съд е констатирал допуснати пропуски  от  страна  на  **РП  и  изложил  своите  виждания  по  тези  въпроси, с  които  настоящата  съдебна  инстанция  е  изцяло съгласна и счита, че не следва да бъдат преповтаряни. Прокуратурата е постановила своя акт при  непълнота на доказателствата, без да е проведено пълно, обективно и  всестранно разследване. Въпреки дадените указания от страна на ДРС за изчистване на неяснотите  по  дознанието, Районна  прокуратура  гр.***не  е изпълнила тези указания  в  тяхната  цялост, а  е  подала  процесния  протест.

            Правилно първоинстанционният съд е констатирал, че нормата на чл.343 от НК е бланкетна и нейното съдържание следва да бъде запълнено с конкретно  посочени розпоредби от ЗДвП и ППЗДвП, които водачът на МПС да е нарушил и които следва да са в причинно следствена връзка с настъпилото ПТП  и  съставомерния  резултат. Действително в конкретния случай е видно, че  има  извършено  нарушение  на  правилата  за  движение  по  пътищата, но не са посочени в постановлението на ДРП от наблюдаващия делото прокурор кои  са  точно тези нарушения, за да се установи дали има причинно следствена  връзка  между  деянието  и  настъпилия  вредоносен  резултат. Това изобщо не е коментирано в процесното постановление за прекратяване на  наказателното  производство.

На следващо място, не е изяснено обстоятелството кой, кога и как е изработил въпросния щифт, който се е скъсал и станал причина за възникване на пътно транспортното произшествие. От какви материали е бил изработен този щифт, кой и кога е извършил заварочния шев, има ли издадени документи за годната му експлоатация, респективно какъв е срокът на годност и за какъв товар е бил предназначен той. Друг въпрос на който не е отговорено е, редно ли  е  тракторно ремарке да се тегли с щифт който има заварочни шевове, както  и  редно  ли  е въобще да се извършват заварочни шевове на щифт който служи за теглене на тракторно ремарке или трябва да се ползва само такъв щифт, който е излят от съответния подходящ метал в завода производител, т.е. нормално  ли  е  да  бъдат  извършвани  заварочни  работи по този детайл. В хода на разследването е следвало да бъдат събрани доказателства относно фабричното оборудване на процесните трактор и ремарке, предвид годината на производство, технически характеристики, ръководство за управление и експлоатация на конкретния модел и др. данни, включително  от  завода  производител  /ако  е  наличен  такъв/.  

Тези обстоятелства не са били изяснени в хода на досъдебното производство. Не е отговорено на част от възникналите противоречия, подробно посочени в обстоятелствената част на цитираното по-горе  определение  на  Районен  съд  гр.***..  

Настоящата  съдебна  инстанция  счита, че  едва  след  изчерпване  на  всички  възможности, за  попълване  на  делото  с  целия  отнасящ  се  към  него  доказателствен  материал и изясняване  на  всички  обстоятелства  които се  отнасят  към  предмета  на  доказване, може  да  се стигне  до  обективно  и всестранно, основано  на  фактите  и  закона  решение  по  конкретния  казус. Та  даже  и  да  се  стигне  до  същия  резултат.

Неизяснената  фактическа обстановка по делото, резултат от проведеното формално разследване и в разрез с принципа за разкриване на обективната истина, като последица е довела до формиране на незаконосъобразни  и  необосновани  изводи  от  страна  на  РП- гр.***.

По  изложените съображения и като взе предвид изнесеното в протеста и възражението към него, Окръжен съд ***намира за правилен, законосъобразен и обоснован извода  на  РС – гр.***за  отмяна  на  постановлението  на  Районна  прокуратура – гр.***и  връщане  на  делото  със  задължителни  указания.           

 

           

 

 

 

Воден  от  изложеното  и  на  основание  чл.243 ал.7  от НПК

 

***КИ ОКРЪЖЕН СЪД

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПОТВЪРЖДАВА изцяло определение № 319 от 18.05.2017г., постановено  по  ч.н.д. № 610 по  описа  за  2017г.  на  Районен  съд  гр.***.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

                                                                                             2.