О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 199

гр.Добрич, 22.06.2017г.

Добрички окръжен съд, наказателно отделение, закрито съдебно заседание на двадесет и втори юни две хиляди и седемнадесета година,

Съдия: Атанас Каменски,

н.ч.д.№176/2017г. на ДОС

 

Производството е образувано по реда на чл.243, ал.4 от НПК  по жалба на адв.Б.Б.срещу постановление изх.№925/2015г. от 29.05.2015г. на ОП-гр.Добрич, с което и на основание чл.243, ал.1, т.1, във в-ка с чл.24, ал.1, т.4 от НПК е прекратено наказателното производсво по ДП№786/2015г. по описа на IРУП-гр.Добрич, водено срещу „Неизвестен извършител“ за престъпление по чл.343, ал.1, б.“в“ от НК, за това, че на 26.08.2015г. на пътен участък преди с.Б., общ.Добрич, при управление на МПС нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на С.М.П. с ЕГН:**********.

Макар и бланкетна, жалбата съдържа твърдения за допуснати в хода на разледването хипотетични нарушения на материалния и на процесуалния закон, както и оплакване за необоснованост на атакувания акт. Във връзка с процесуалната си легитимация повереникът се е позовал на упълномощаване от страна на  С.М.П. с ЕГН:**********, която обаче е починала на 26.08.2015г. при процесната катастрофа. С оглед налично по делото пълномощно от наследниците на пострадалата, съдът прие жалбата за допустима.

След като обсъди и прецени събрания в хода на разследването доказателствен материал, настоящият състав прие за установено:

На 26.08.2015г. Д.Я.потеглил от с.***, общ.Добрич към гр.Добрич, управлявайки влекач „Волво ФХ“ с К№***с прикачено полуремаркеШмитц СО1“ с К№**, натоварено с бали слама. Камионът бил следван от лек автомобил, управляван от М.Д., следван от автомобил с водач-Д.Р., зад когото пътували свидетелите П. и Н.. Двамата трябвало да съпроводят  влекача до базата и да участват в претеглянето му при доставката.

Приближавайки Т-образното кръстовище на с.Б., общ.Добрич, Я.се движел в колона от автомобили с около 80км/ч. По същото време в обратна посока пътувала колона от три автомобила, като вторият-“Рено 19“ с К№***, бил управляван от С.П.. Приближавайки мястото на произшествието, без  да подаде светлинен сигнал пострадалата предприела изпреварване на движещото се пред нея превозно средство и навлязла в насрещната лента, при което забелязала приближаващия влекач с ремарке и рязко свърнала обратно. При тази поредица от маневри П. изгубила контрол над управлението и автомобилът отново навлязъл н насрещната лента, където последвал челен прав удар в предницата на влекача. Вследствие на катастрофата пострадалата починала на място.

След химичен анализ е установено, че П. е управлявала процесния автомобил с концентрация на алкохол в кръвта от порядъка на 0,57 промила, т.е. в пияно състояние.

Изложените факти се установяват от показанията на свидетелите-очевидци  Д.Р.,   М.Д., П.П.и Н.Н., които изцяло подкрепят показанията на втория участник в катастрофата-Д.Я.. Субективните възприятия на изброените лица категорично се потвърждават назначената по делото комплексна съдебно-медицинска, трасологична и автотехническа експертиза, която потвърждава, че наблюдаваната от свидетелите поредица от резки маневри на лекия автомобил е довела до загуба на управление и навлизане в насрещната лента. След сблъсъка колата била изхвърлена в обратна на движението му посока, а влекачът се отклонил в ляво и ударил мантинелата, след което Я. отново овладял управлението и спрял на мястото, където камионът бил открит при огледа.

Във връзка с последвали възражения на наследниците на починалата и на техния повереник, по делото е назначена и допълнителна комплексна експертиза, чието заключение изцяло потвърждава това на предходната, в т.ч. относно мястото на удара, определено като точка на 2м. преди ОР1 по огледния протокол и около средата на лентата за движение на камиона. В частност е доказано, че при установеното позициониране върху пътя не е било възможно лявата част на композицията да е достигала до осевата линия, а още по малко същата да е застъпвала с левите си колела разделителната линия.Така по същество са разгледани и обсъдени всички поставени от заинтересованите лица въпроси и възражения, като по категоричен и безспорен начин е установено, че единствена причина за настъпване на произшествието е внезапното навлизане на управлявания от П. автомобил в насрещната лента и в обсега на опасната зона за спиране на приближаващия товарен автомобил. По силата на чл.243, ал.1, т.1, във в-ка с чл.24, ал.1, т.4 от НПК това безусловно налага прекратяване на наказателното производство поради настъпилата смърт на дееца.

Воден от изложените фактически констатации и правни изводи настоящият състав счете жалбата за неоснователна. Поднадзорното постановление е законосъобразно, обстойно обосновано и правилно. В хода на производството не са допуснати и твърдяните хипотетични нарушения на процесуалните правила, годни да бъдат определени като съществени и  налагащи отмяна на поднадзорния акт, поради което и на основание 243, ал.5, т.1 от НПК, съдът 

О П Р Е Д Е Л И:

Потвърждава постановление изх.№925/2015г. от 29.05.2015г. на ОП-гр.Добрич, с което и на основание чл.243, ал.1, т.1, във в-ка с чл.24, ал.1, т.4 от НПК е прекратено наказателното производство по ДП №786/2015г. по описа на I РУП-гр.Добрич, водено срещу „Неизвестен извършител“ за престъпление по чл.343, ал.1, б.“в“ от НК, за това, че на 26.08.2015г. на пътен участък преди с.Б., общ.Добрич, при управление на МПС нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на С.М.П. с ЕГН:**********.

Решението подлежи на обжалване и протест пред АС-гр.Варна в 7-дневен срок от уведомяването на ОП-Добрич, наследниците на пострадалата и техния повереник.

 

Съдия: ……..…..