ПРИСЪДА

 

 11

град ***, 29.06.2017 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

***КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,                               НАКАЗАТЕЛЕН  СЪСТАВ

на двадесет и девети юни, две хиляди и седемнадесета година в публично съдебно заседание, в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИЛЕНА ХАРАЛАМБИЕВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Х.Г.П.П.

 

Секретар – СЛАВКА АТАНАСОВА

Прокурор – П. НИКОЛОВ

Разгледа докладваното от председателя НОХД № 515 по описа на ДОС за 2016 година.

ПРИСЪДИ:

ПРИЗНАВА подсъдимиятТ.– Ф.П.Й. /***/, роден на ***г. в гр. Б., Р., живущ в Р., гр. Б.,  сектор 5, ул. „Ф.“, № 5, бл. М 181, етаж 10, апартамент 53, румънец, румънски гражданин, със средно образование, женен, работи като оператор на охранителни системи, неосъждан в Република България и Република Румъния, с румънски личен номер /CNP/ 1821128450028, ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че:

На 07.07.2014 година, около 09,30 часа, на път № І-9 от републиканската пътна мрежа, свързващ с. Дуранкулак, общ. Шабла и гр. Балчик, в района километър 42+700, в района до гр.***, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил марка „Дачия“, модел „Логан“, с румънски контролен номер ***, нарушил правилата за движение по пътищата, а именно:  чл. 20, ал. 2, изр. 2 от Закона за движението по пътищата: „Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.” и чл. 25, ал. 1 от Закона за движение по пътищата: „Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да заобиколи пътно превозно средство, да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.” и по непредпазливост причинил смъртта на Х.А.Х. ***  с ЕГН **********, настъпила на 19.07.2014г., поради което и на основание чл. 343, ал. 1, б. „в“, във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК и чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК му налага наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ЕДНА ГОДИНА.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага изтърпяването на наказанието с изпитателен  срок  от  ТРИ  ГОДИНИ.

На основание чл.343 “г” във връзка с чл. 37, т. 7 от НК лишава подсъдимияТ.– Ф.П.Й., от право да управлява МПС за срок от  ЕДНА ГОДИНА.

На основание чл.189 ал. 3 от НПК ОСЪЖДА подс.Т.– Ф.П.Й., да заплати сторените по делото разноски: сумата в размер на 1302,50 лева по сметка на ОД на МВР-гр.***  и сумата в размер на 3168,84 лева по сметка на Окръжен съд гр. ***.

На основание чл. 189, ал. 2 от НПК сторените разноски за преводач остават за сметка на ОД на МВР и на ОС – гр.***.

Веществените доказателства:

1)  лекият автомобил марка „Дачия“, модел „Логан ***“, с румънски контролен номер ***– да се върне на  собственика му Т.П.Й.  след влизане на присъдата в законна сила;

2)  велосипед марка „Cool Bauer“, с фабричен № В1166549 -  да се унищожи след влизане на присъдата в законна сила;

3) празна пластмасова бутилка от минерална вода „Хисаря“  - да се унищожи след влизане на присъдата в законна сила;

4) тъмносиня шапка с козирка  -  да се унищожи след влизане на присъдата в законна сила;

5)  черна мрежеста обувка - да се унищожи след влизане на присъдата в законна сила;

6) катинар с жълт ключ  - да се унищожи след влизане на присъдата в законна сила;

7) CD със заводски № HCR80U52CP1 – находящ се в том 2, лист 184 от досъдебното произовдство, да се унищожи след влизане на присъдата в законна сила.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд -гр.Варна в петнадесетдневен срок, считано от днес.

                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                               СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.                                     2.