Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е   №108

 

 

                                          Гр.Добрич    15.06.2017г.

 

                                        В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

 

Добричкият окръжен съд търговско отделение в публично заседание на тринадесети юни   през две хиляди и седемнадесета  година в състав:

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАНЯ АНГЕЛОВА

 

При секретаря  Нели Бъчварова                                   като разгледа докладваното от Т.Ангелова т.д.№ 13/2017г. по описа на Окръжен съд гр.Добрич и за да се произнесе,взе предвид следното:      

         С  предявения от „***”ООД ЕИК *** със седалище и адрес на управление гр.Добрич,бул.”***”№ *** чрез адв.М.П.-ДАК иск срещу ЧЗП *** с ЕГН-**********  с адрес *** Т. се претендира заплащане на сумата от *** лв.Твърди се,че по две фактури от м.април 2016г. ищецът е доставил на ответника допълващ фураж за крави с обща цена *** лв.,която  е следвало да бъде заплатена съгл. чл.327 ТЗ при предаване на стоката.Претендира се заплащане на цената,ведно със законна лихва от завеждане на делото до окончателното изплащане.

       В писмения си отговор ответникът оспорва иска по размер,като твърди,че към датата на депозиране на исковата молба е изплатил по банков път сумата от 18 180 лв.,представляваща половината от търсената сума.

       С допълнителната искова молба ищецът поддържа ,че плащане на част от претендираната сума е извършено след завеждане на исковата молба,поради което ответникът дължи съдебно-деловодни разноски и за тази сума.

        В съдебно заседание ищецът поддържа иска за сумата 18 180 лв. останала неиздължена по ф-ра **/27.04.2016г.ведно със законна лихва и съдебно-деловодните разноски като сочи,че ответникът с поведението си е станал причина за завеждане на делото.

        След преценка на събраните писмени доказателства,доводите на страните и заключението на вещото лице Д. Д. по приетата съдебно-счетоводна експертиза съдът приема следното:

        Безспорно е,че по фактури **/27.04.2016г. и № **/15.04.2016г.ищецът е фактурирал на ответника цената на доставен допълващ фураж за крави от 18 180 лв. по всяка фактура.На 17.02.2018г. ответникът е заплатил по сметката на ищеца сумата от 18 180 лв. с основание – плащане по ф-ра № **/15.04.2016г.В писмения отговор ответникът оспорва задължението по ф-ра **/27.04.2016г. без да сочи основание и доказателства.

        При извършената съдебно-счетоводна експертиза,неоспорена от страните,която се базира на документална проверка и специални знания,поради което се кредитира от съда ,вещото лице установява,че двете фактури са осчетоводени при двете страни,в съответните сметки,отразени в съответните дневници за продажби и покупки и в справка-декларация по ДДС за данъчен период м.април 2016г.От заключението безспорно се установява и обстоятелството,че ответникът не е изплатил цената на доставената стока по втората фактура - **/27.04.2016г.

        Между страните са възникнали облигационни отношения  по търговска продажба по смисъла на чл.318 ал.1 ТЗ във вр. чл.286 ТЗ.Фактурите  са подписани от страните,съдържат съществените елементи,характеризиращи договора за продажба.Не се спори,че ищецът е изпълнил задължението си да предаде стоката и да фактурира цената,което се доказва с факта на осчетоводяване на фактурите при двете страни.Съгл. чл.327 ТЗ купувачът е длъжен да плати цената при предаване на стоката или на документите,които му дават право да я получи,освен ако е уговорено друго.Не се сочат данни за други уговорки между страните,купувачът е получил стоката и издадените фактури,които е подписал за получател,поради което за него е възникнало задължението да плати цената.Искът следва да се уважи за сумата 18 180 лв. дължими по фактура **/27.04.2016г. като в останалата част до *** лв. следва да се отхвърли като погасен чрез плащане.Като законна последица от уважаване на иска ответникът следва да заплати законна лихва върху уважената част на главницата от датата на завеждане на делото до окончателното изплащане. Предвид чл.78 от ГПК ответникът следва да заплати направените съдебно-деловодни разноски от 3 278.81 лв. изцяло,тъй като  частичното  плащане на исковата сума е извършено след завеждане на делото.

       Воден от гореизложеното Окръжният съд

                      Р    Е    Ш   И :

 

       О С Ъ Ж Д А  ЧЗП *** с ЕГН-********** с адрес *** да заплати на „***”ООД ЕИК ***,със седалище и адрес на управление гр.Добрич,бул.”***”№ *** сумата от 18 180 лв./осемнадесет хиляди сто и осемдесет лева/,представляващи незаплатена цена на допълнителен фураж за крави по фактура **/27.04.2016г.,ведно със законна лихва,начиная от 30.01.2017г. до окончателното изплащане на сумата,както и съдебно-деловодни разноски от 3 278.81 лв./ три хиляди двеста седемдесет и осем лв.81ст./,от които 1 457.31 лв. държавна такса,201.50 лв. възнаграждение на вещо лице и 1 620 лв. адвокатски хонорар,като в останалата част до *** лв.

ОТХВЪРЛЯ ИСКА.

        Решението може да се обжалва пред Апелативен съд гр.Варна в двуседмичен срок от съобщението до страните.

 

 

                                                         Съдия: