Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 115

 

Гр. ДОБРИЧ 26.06.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в публично съдебно заседание на двадесети юни 2017г. в състав :

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ : ТЕМЕНУГА СТОЕВА            

 

         При участието на секретаря Билсер Мехмедова - Юсуф разгледа докладваното от съдия-докладчика Теменуга Стоева т.д. № 98/2017г. по описа на ДОС и за да се произнесе взе предвид следното :

 

         Производството е по реда на чл. 15, ал. 7 от ЗНЧ и чл. 604 от ГПК.

        

         Постъпила е искова молба от Окръжна прокуратура – Добрич за отмяна на решение на ОС на  НЧ „***.“, със седалище и адрес на управление с. ***, общ. Генерал Тошево, обл. Добрич, представлявано от ***Г., ЕГН **********, взети на 27.01.2017г. с правно основание чл. 15, ал.2 във вр. чл. 7 от ЗНЧ. В исковата молба се излагат доводи за нарушаване на разпоредбата на чл. 15, ал. 2 от ЗНЧ – на Общото събрание бил разискван и гласуван въпрос, невключен в дневния ред за провеждане на същото. Настоява се за отмяна на взетото от ОС решение.

         В депозирания от ответника НЧ „***.“, с. ***, общ. Генерал Тошево, отговор на исковата молба искът е признат изцяло като основателен.

 

         В съдебно заседание ОП – Добрич се представлява от прокурор, който поддържа иска и излага становище в пледоарията си по същество.

         Ответникът – НЧ „***.“, с. ***, общ. Генерал Тошево, не се явява, не се представлява.

 

         По допустимостта на иска – ищецът сочи, че бил уведомен с жалба от членове на ОС на НЧ „***.“, с. ***, общ. Генерал Тошево, депозирана на 13.03.2017г. Съдът е сезиран с настоящото искане на 12.04.2017г. При тези данни следва да се приеме, че исковата молба е подадена своевременно в срока по чл. 15, ал. 7 от ЗНЧ. Възможността на Окръжна прокуратура да инициира настоящото производство е регламентирана в същата разпоредба, следователно исковата молба е допустима.

         След като прецени представените по делото доказателства Окръжен съд – Добрич намира за установено следното :

         Народно читалище „Съединение 1843г.“, с. ***, общ. Генерал Тошево, обл. Добрич, било регистрирано с решение № 2537 от 14.11.1997г. по ф.д. № 1635 по описа на Окръжен съд - Добрич за 1997 година.

         На 27.01.2017г. било проведено общо събрание със следния предварително обявен дневен ред :  т.1. „Приемане на бюджет и членски внос за 2017г.; т.2. „Финансов отчет на читалището за 2016г.“; т.3. „Вземане на решение за отдаване под наем на земята“ и т.4. „Избор на член на настоятелството и председател“.  В действителност на проведеното общо събрание  по предложение на ***допълнително към дневния ред била добавена точка за освобождаване на ***като член на Поверителната комисия. След проведено гласуване ***била освободена, а на  нейно място бил избран нов член на ПК – ***.  

         Като доказателства по делото ищецът е представил Поканата за проведеното на 27.01.2017г. общо събрание, протокол от същото, списък на действителните членове на читалището за 2017г., както и списък на присъствалите действителни членове на проведеното на 27.01.2017г. събрание.

         При така изложената фактическа обстановка съдът прави следните изводи :

         Съгласно чл. 15, ал. 2 от ЗНЧ поканата за събрание трябва да съдържа дневния ред, датата, часа и мястото на провеждането му и кой го свиква. В настоящия случай цитираната разпоредба е нарушена, тъй като на проведеното общо събрание бил разискван и гласуван въпрос, невключен в дневния ред. Това нарушение на императивната правна норма на чл. 15, ал. 2 от ЗНЧ води до незаконосъобразност на взетото решение за назначаване на *** като нов член на Проверителната комисия. Решение № 13 от 17.02.2017г. по ф.д. № 1635/1997г., с което е отразена промяната в обстоятелствата на Народното читалище,  следва да бъде отменено в частта за заличаване на ***като член на Проверителната комисия и вписване на нейно място на ***.

         При този изход на процеса и на основание чл. 78, ал. 6 от ГПК ответникът следва да поеме държавната такса за разглеждане на спора в размер на 50 лв., съгласно чл. 3 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК. Таксата следва да се внесе по сметката на Окръжен съд – Добрич.

         След влизане на решението в сила препис от него да се изпрати на регистърния съд за извършване на заличаване на вписаната промяна на обстоятелствата.

 

По гореизложените мотиви Добричкият окръжен съд

 

Р Е Ш И :

 

          ОТМЕНЯ Решение № 13 от 17.02.2017г. по ф.д. № 1635/1997г.  в частта, в която ***, ЕГН ********** е заличена като член на Проверителната комисия и на нейно място е вписана ***, ЕГН ***********.

         ПОТВЪРЖДАВА Решението в останалата му част.

 

         ОСЪЖДА Народно читалище „***.“, със седалище и адрес на управление с. ***, общ. Генерал Тошево, обл. Добрич, представлявано от ***Г., ЕГН **********, да заплати по сметка на Окръжен съд – Добрич държавна такса за разглеждане на спора  в размер на 50 лв./петдесет лева/.

 

         След влизане на решението в сила препис от него да се изпрати на Окръжен съд – Добрич за заличаване на вписването по реда на чл. 604 от ГПК. 

 

         Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването на страните пред Апелативен съд - Варна.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ :