О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 288

 

                          Гр.Добрич   08.06.2017г.

 

                         В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 

 

Добричкият окръжен съд търговско отделение в закрито заседание на осми юни през две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                    Председател: Таня Ангелова

 

                                                                           1. Ева Иванова

                                                    Членове:

                                                                           2. Георги Павлов

 

При секретаря                             като разгледа докладваното от съдия Таня Ангелова в.ч.т.д.№ 153/2017г. по описа на Окръжен съд гр.Добрич и за да се произнесе,взе предвид следното:

 

      Производството е по чл.274 и сл. ГПК .

      Образувано е по подадена частна жалба от Р.И.И. с ЕГН-********** от гр.Добрич чрез адв.Д.А.–ДАК против определение № 621/04.04.2017г. по ч.гр.д.№ 3135/2013г. на ДРС,с което се връща като просрочено подаденото от него възражение по реда на чл.414 ГПК срещу издадена от ДРС заповед № 311/17.07.2013г. за незабавно изпълнение по чл.417 от ГПК по ч.гр.д.№ 3135/2013г.

       Твърди се в жалбата,че изводът на съда за изтичане на срока за възражение е неправилен,тъй като в представеното от ЧСИ М. известие за доставяне не е посочен адресът на жалбоподателя.Оспорва се подписът на получател,като се твърди,че призовката за доброволно изпълнение не е връчена на Р.И..

       Жалбата е неоснователна.Видно от данните по ч.гр.д.№ 3135/2013г.длъжникът-жалбоподател е депозирал с вх.№ 2149/08.02.2017г.възражение по чл.414 ГПК против издадената срещу него заповед за изпълнение на парично задължение въз основа на документ № 311/17.07.2013г. Съдът е изискал от длъжника доказателства кога е получил препис от заповедта за изпълнение с оглед срока по чл.414 ал.2 ГПК.Предвид твърдението на длъжника,че не е получил покана за доброволно изпълнение съдът е изискал от ЧСИ Виолета М. да представи справка .От представената справка от ЧСИ,съдържаща и копие от изпратените документи на длъжника е видно,че последният е получил покана за доброволно изпълнение по образуваното изпълнително дело въз основа на изпълнителен лист и заповедта за изпълнение,както и самата заповед на 24.01.2014г.Това обстоятелство е удостоверено с известие за доставяне с подписа на получател-длъжника.Действително върху известието не е посочен адреса на получателя,известно е,обаче,че известието се прикрепя към пратката,върху която задължително е посочен адрес на получател.Поради това са неоснователни твърденията на жалбоподателя,че на пощенският служител не му е известно на кого да достави пратката.

        Неоснователни са и възраженията ,че подписът върху известието не е на длъжника.В настоящото производство е недопустимо допускане на графологична експертиза,такова възражение може да се направи в исково производство.

        Съгласно чл.414ал.2 ГПК възражение срещу заповедта за изпълнение може да се направи в двуседмичен срок от връчването,който не може да бъде продължаван.Спазването на срока по чл.414 ГПК е абсолютна процесуална предпоставка за предприемане на процедура по чл.415 ГПК.След като възражението е подадено след изтичане на законовия срок същото следва да се върне на подателя.Определението на ДРС като правилно и законосъобразно следва да се потвърди.

        Воден от гореизложеното Окръжният съд

                      О П Р Е Д Е Л И :

        ПОТВЪРЖДАВА определение № 621/04.04.2017г. по ч.гр.д.№ 3135/2013г. на Районен съд гр.Добрич.

        Определението не подлежи на обжалване.

 

 

Председател:                                    Членове: 1.                 2.