О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н  И   Е

 

 

№ 304

 

 

гр. Добрич,  19.06.2017 г.

 

 

                       В     И  М  Е  Т  О     Н  А      Н  А  Р  О  Д  А      

 

 

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на деветнадесети юни две хиляди и седемнадесета година в състав:

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:  АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

          ЧЛЕНОВЕ:   ЕВА ИВАНОВА  

                                  ГЕОРГИ ПАВЛОВ 

разгледа докладваното от СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ ч. т. д. № 159/2017 г.  по описа на Добричкия окръжен съд:     

         Производството е по чл. 274 и сл. ГПК.

         Частно гражданско дело № 159/2017 г. по описа на Добричкия окръжен съд е образувано по частни жалби на „***“ ООД  гр. Добрич и на „***“  АД  гр. Варна срещу Определение № 673/11.04.2017 г. по гр. д. № 602/2017 г.  по описа на Добричкия районен съд.

         С атакувания съдебен акт, първостепенният съд, с оглед инвокираното в отговора на исковата молба възражение от ответника за местна подсъдност и на осн. чл. 118, ал. 2 ГПК, е прекратил производството по делото и го е изпратил по подсъдност на Варненския районен съд като компетентен по смисъла на чл. 105 ГПК.

Недоволен от така постановения съдебен акт, ищецът „***“ ООД  гр. Добрич го обжалва с оплаквания за нарушение на материалния закон и на процесуалните правила, като релевира искане за отмяна на съдебния акт и решаване на правния спор по същество от въззивната инстанция, която да отмени атакувания съдебен акт и върне делото на първостепенния съд за продължаване на съдопроизводствените действия. Поддържа се, че първостепенният съд неправилно е квалифицирал правния спор, предмет на делото. Искът, предмет на гр. д. № 602/2017 г. по описа на Добричкия районен съд има характер на потребителски спор по смисъла на чл. 113 ГПК и може да се предяви по седалището на потребителя.

         Въззиваемата страна излага доводи за правилност и  законосъобразност на атакувания съдебен акт, като претендира за неговото потвърждаване от въззивната инстанция.

         Ответникът „***“  АД  гр. Варна обжалва съдебния акт на първоинстанционния съд с оплаквания за недопустимостта му. Изложени са съображения, че спорът е неподведомствен на гражданския съд поради наличието на арбитражна клауза в договора за пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа, сключен между страните по делото. Първостепенният съд не е се е произнесъл по инвокираното в отговора на исковата молба възражение за неподведомственост на правния спор, като по този начин е постановил недопустим съдебен акт.

         Въззиваемата страна не изразява становище по частната жалба.

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на осн. чл. 278, ал. 1 ГПК, като взе предвид доводите на страните и събраните по делото доказателства, намира следното:

I. Относно частната жалба на „***“ ООД  гр. Добрич срещу Определение № 673/11.04.2017 г. по гр. д. № 602/2017 г.  по описа на Добричкия районен съд.

Частната жалба е ДОПУСТИМА като подадена от надлежна страна в срок и отговаряща на изискванията на  чл. 275, ал. 2 във вр. с чл. 260 - 261 ГПК, а разгледана по същество е ОСНОВАТЕЛНА.

Съображенията на Съда са следните:

С оглед наличните данни по делото, релевирани в обстоятелствената част на исковата молба се налага изводът, че искът, предмет на делото пред Добричкия районен съд, произтича от договор за пренос на електрическа енергия. Ищецът има качеството на „потребител на енергийни услуги“ по см. на параграф 1, т. 41б от Допълнителните разпоредби на Закона за енергетиката. Възможността за изборната подсъдност по чл. 113 ГПК не е предвидена само за потребителски спорове, произтичащи от правата, уредени в ЗЗП, но следва да намери приложение за всички спорове, между потребители и доставчици на услуги.

С оглед изложените съображения, атакуваният съдебен акт следва да се отмени и бъде постановен съдебен акт по същество: въведеният с осъдителния иск на настоящия частен жалбоподател търговски спор да се разгледа от първоинстанционния съд по собственото му седалище и адрес на управление.

II. Относно частната жалба на „***“  АД  гр. Варна срещу Определение № 673/11.04.2017 г. по гр. д. № 602/2017 г.  по описа на Добричкия районен съд.

С атакувания съдебен акт, първоинстанционният съд не се е произнесъл по инвокирания от ответника отвод за неподведомственост на правния спор поради наличието на арбитражна клауза в договора между страните. Частната жалба на „***“  АД  гр. Варна има характер на молба по чл. 250 ГПК за допълване на определението на първостепенния съд, поради което същата следва да се върне на Добричкия районен съд за разглеждането й по реда на чл. 250 ГПК.

С оглед гореизложените съображения и на осн. чл. 278 ГПК, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

 

ОТМЕНЯ Определение № 673/11.04.2017 г. по гр. д. № 602/2017 г.  по описа на Добричкия районен съд,като вместо него ПОСТАНОВЯВА:

ОТХВЪРЛЯ възражението на „***“  АД  гр. Варна за местна неподсъдност на делото.

ВРЪЩА гр. д. № 602/2017 г.  на Добричкия районен съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

ВРЪЩА на Добричкия районен съд частната жалба на „***“  АД  гр. Варна срещу Определение № 673/11.04.2017 г. по гр. д. № 602/2017 г., имаща характер на молба по чл. 250 ГПК за допълване на определение, за произнасяне по същество. 

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ЧЛЕНОВЕ:

1.

 

 

 2.