РЕШЕНИЕ№ 199

гр.Добрич, 13.07.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКА КОЛЕГИЯ в закрито заседание на  тринадесети юли през 2017г. в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                                   ЧЛЕНОВЕ: ЖЕЧКА МАРГЕНОВА 

                                                                         ЕЛИЦА СТОЯНОВА

при секретаря ………………………….. в присъствието на прокурора………………………, като разгледа докладваното от съдия Ж.МАРГЕНОВА В.гр.дело №307 по описа за 2017г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

   Производството е по реда на чл.435 и сл.  от ГПК. Образувано е по жалба вх.№4358/25.05.2017г. на адв.С.Н.,***, в качеството му на процесуален представител на С.Д.Й. с ЕГН ********** и М.Д.М. с ЕГН ***********, срещу действията на ЧСИ Н.Ников,рег.№ 810 на КЧСИ, по изп.д.№***– осребряване чрез публична продан с продължителност 25.04.2017г.-25.05.2017г. на недвижим имот – поземлен имот с идентификатор № ***, находящ се в с.К.,община Балчик, област Добрич, представляващ Дворно място с площ от 936 кв.м.по нотариален акт, а по скица от 777 кв.м.по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед № 300-5-74/15.09.2003г.на Изпълнителния директор на АК, с последно изменение със Заповед КД-14-08-50/10.09.2009г.на началник на СГКК-Добрич, ведно със сградите, които попадат върху имота:1.Сграда с кадастрален идентификатор № ***.1,със застроена площ от 59 кв.м.,брой етажи 1,с предназначение :Жилищна сграда-еднофамилна;2.Сграда с кадастрален идентификатор № ***.2, със застроена площ от 118 кв.м.,брой етажи 1,с предназначение:Курортна туристическа сграда.

Незаконосъобразността на изпълнителните действия се обосновава с несеквестируемостта на сграда с кадастрален идентификатор ***.2 със ЗП 118кв.м. и предназначение – курортна туристическа сграда като единствено жилище на длъжника С.Д.Й. с ЕГН ********** и М.Д.М. .

  Взискателят по изпълнителното дело „Банка ДСК”ЕАД изразява становище за  неоснователност и недопустимост на жалбата по съображения, че публичната продан е отменена от ЧСИ, че жалбоподателите не са собственици на имота, имота е ипотекиран в полза на банката, учредената ипотека е възобновена и в последствие неправилно заличена.

  В мотивите си по чл.436, ал.3 ГПК съдебния изпълнител излага съображения за недопустимост и неоснователност- липсвал правен интерес от обжалването  предвид отмяната на изпълнителното действие от самия ЧСИ, жалбоподателите не били собственици на имота, ипотеката била подновена и неправомерно заличена.

Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Изпълнително дело №***на ЧСИ Н.Ников, рег.№810 на КЧСИ с район на действие ОС-Добрич, е образувано след препращане на образуваното изп.д.№*** по описа на ЧСИ с рег.№856 и район на действие СГС, образувано по молба на „Банка ДСК”ЕАД и  въз основа на изпълнителен лист от 06.03.2012г., издаден въз основа на заповед за изпълнение по чл.417 от ГПК от 06.03.2017г. по ч.гр.д.№54189/2011г.на СРС, срещу С.Д.Й., за събиране парично от 116 556.43лева главно задължение, ведно с лихва от 07.12.2011г., 49 166.66лева лихви за периода 07.04.20110г.-06.12.2011г., 3314.46 разноски.

 За принудителното събиране на присъдените парични вземания изпълнението е насочено срещу недвижим имот в с.К., общ.Балчик- недвижим имот – дворно място с кадастрален идентификатор ***, и построените в него сграда  с кадастрален идентификатор ***.1 със ЗП 59кв.м. и  предназначение- жилищна сграда, и сграда с кадастрален идентификатор ***.2 със ЗП 118кв.м. и предназначение – курортна туристическа сграда,  ипотекиран от С.Д. и М.Д. в полза на взискателя/вписан в СлВп с вх.№1356/30.03.2007г. нотариален акт за договорна ипотека от 30.03.2007г., №66,т.III, рег.№1497, д.378 на нотариус, вписан в регистъра на НК под№109/, което обстоятелство легитимира М.Д.М. като ипотекарен длъжник. С постановление на ЧСИ с рег.№856 и район на действие СГС, върху имота е вписана възбрана на 29.10.2012г. с вх.рег.№3212, акт №78, т.II. Предприети са действие от  ЧСИ Н.Ников, рег.№810 на КЧСИ с район на действие ОС-Добрич , насочени към осребряване на имота- извършен е опис на 27.10.2015г., оценка,  проведени са две публични продани, обявени за не станали.  С Постановление на ЧСИ от 13.04.2017г. е насрочена трета публична продан с продължителност от 25.04.2017г. до 25.05.2017г., за която длъжника е уведомен на 21.04.2017г., а ипотекарния длъжник на 20.04.2017г./съобщения на л.269 и л.274/.

Междувременно длъжника С.Д. Я. и ипотекарния длъжник М.Д.М. са извършили разпореждане с имота. Данните от справка от персонална партида на С.Д. сочат, че на 12.01.2016г., т.е. след вписването на възбрана върху имота, С.Д. Я. и М.Д.М. са продали на М.К.В.поземления имот, ведно с жилищната сграда със СП 60кв.м. По делото не е приложен самия нотариален акт, а данните от справката не дават информация, че предмет на договора е и курортно-туристическата сграда със ЗП 118кв.м.

Установява се и, че по искане на ипотекарния кредитор „Банка ДСК”ЕАД с подаване на молба с нотариална заверка на подписа на представляващия го, вх.рег.№238/14.02.2017г., акт №58, т.I, на СлВп, вписаната на 30.03.2007г. договорна ипотека върху имота е подновена. Установява се и, че по искане на С.Д. Я. с подаване на молба с нотариална заверка на подпис, с вх.рег.№1157/18.05.2017г., акт №169, т.I на СлВп, ипотеката е заличена. Доводите на взискателя за съществуване на ипотечното право, респ.незаконосъобразност на заличаването не са в предмета на настоящото производство.

Като е констатирал тези факти и обстоятелства, с постановление от 25.05.2017г. ЧСИ е отменил  проданта по съобразения, че имотът „..е продаден на трето лице, което не е длъжник по делото, а ипотеката върху имота, която обезпечава вземането на взискателя е заличена”,  постановил и да се уведомят РС-Балчик, Община Балчик, Кметство с.К. и страните, и се свали проданта от ел.страниците на КЧСИ,ОС Добрич и ЧСИ Н.Ников.

Съгласно разпоредбата на чл. 435, ал.2,предл.второ ГПК, длъжника може да обжалва насочването на изпълнението върху имущество, което смята за несеквестируемо.

Настоящата жалбата е допустима по аргумент на изложеното в т.1 от ТР № 2/26.06.2015 г.по тълк.д.№ 2/2013 г.на ОСГТК на ВКС-когато в жалбата длъжникът се позовава на несеквестируемост на запорирано или възбранено имущество за събирането на определено парично вземане, се обжалва насочване на изпълнението. В жалбата може да са изложени оплаквания и да се иска отменянето на някои действия/в случая публична продан/, но съдът се произнася по тези искания само доколкото посочените отделни изпълнителни действия са несъвместими с несеквестируемостта и в този смисъл я нарушават. Отделно обжалване на тези действия е недопустимо. Ако приеме наличието на несеквестируемост, съдът отменя всички изпълнителни действия, които нарушават, несъвместими са с несеквестируемостта, и без да е отправено изрично искане за това. В случая по отношение на имота, за който се твърди несеквестируемост е извършен опис и оценка, които не са действия , нарушаващи несеквестируемостта. Същата би била нарушена при насрочване и извършване на публична продан, но понастоящем такова действие няма извършено /постановена е отмяна от ЧСИ/. Върху имота има наложена възбрана, но с оглед предназначението и/да задържи имота в патримониума на длъжника/ не е несъвместима с несеквестируемостта.

 Разгледана по същество жалбата е неоснователна по следните съображения:

По правило изпълнението се насочва върху имуществени  права, които длъжникът притежава към деня на запора или възбраната, и то права, които законът позволява да бъдат осребрени. Несеквестируемостта е забрана за принудително изпълнение върху определени имуществени права на длъжника, която лишава съдебният изпълнител от процесуална власт да ги осребрява. Изпълнителният процес върху несеквестируемо право е недопустим и нормите, които уреждат несеквестируемостта са императивни.

Несеквестируемо поради изричната забрана на закона /чл.444, т.7 от ГПК/ е и жилището на длъжника при  определени условия. За да се ползва от закрила поради несеквестируемост длъжника следва да установи, че нито той, нито членовете от  семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище, независимо от това, дали длъжникът живее в него. От събраните по делото писмени доказателства не се установят горните обстоятелства нито по отношение на длъжника, нито по отношение на ипотекарния длъжник, които единствено сочат, че сграда с кадастрален идентификатор ***.2 със ЗП 118кв.м. и предназначение – курортна туристическа сграда е тяхно единствено жилище . Същата сграда според данните от оценъчната експертиза представлява дървена конструкция с дървени стени и покрив на бетонна основа, която е разпредлена в шест стаи, всяка със сервизно помещение, предназначени за отдаване под наем на туристи. Няма пречка предназначената за туристическа дейност сграда да служи и за задоволяване на жилищни нужди. За имущественото състояние на длъжника данни се съдържат в представената справка по персонална партида, видно от която тя не притежава друг подобен имот. Липсват каквито и да е данни за имущественото състояние на ипотекарния длъжник, вън от това заличаването на ипотеката го лишава и от качеството му на страна в изпълнителния процес по аргумент на чл.429, ал.3 от ГПК. Липсват данни за семейното им положение и членовете на семейството на всеки от тях, с оглед данните, че двамата не са обвързани с брак, а роднини-брат и сестра/удостоверение за наследници л.117/. Данните по делото сочат и, че всички съобщения до ипотекарния длъжника са му връчвани на адрес в друго населено място -с.А., който факт поражда съмнение в достоверността на твърденията му за липсата на друг жилищен имот. При това положение не може да се направи извод за несеквестируемост на сграда с кадастрален идентификатор ***.2 със ЗП 118кв.м. и предназначение – курортна туристическа сграда, поради което жалбата следва да се остави без уважение като неоснователна.

При този изход на настоящото производство право на разноски има насрещната страна-взискателя „Банка ДСК”ЕАД, но същата не е удостоверила реалното извършване на такива, не е заявила и искане за присъждане на разноски.

С оглед  изложеното ,Добричкият окръжен съд

 

                                          Р Е Ш И  :

ОСТАВЯ без уважение жалба вх.№4358/25.05.2017г. на адв.С.Н.,***, в качеството му на процесуален представител на С.Д.Й. с ЕГН ********** и М.Д.М. с ЕГН ***********, срещу действията на ЧСИ Н.Ников,рег.№ 810 на КЧСИ, по изп.д.№***- осребряване чрез публична продан с продължителност 25.04.2017г.-25.05.2017г. на недвижим имот – поземлен имот с идентификатор № ***,находящ се в с.К.,община Балчик,област Добрич,представляващ Дворно място с площ от 936 кв.м.по нотариален акт,а по скица от 777 кв.м.по кадастралната карта и кадастралните регистри,одобрени със Заповед № 300-5-74/15.09.2003г.на Изпълнителния директор на АК,с последно изменение със Заповед КД-14-08-50/10.09.2009г.на началник на СГКК-Добрич,ведно със сградите,които попадат върху имота:1.Сграда с кадастрален идентификатор № ***.1,със застроена площ от 59 кв.м.,брой етажи 1,с предназначение :Жилищна сграда-еднофамилна;2.Сграда с кадастрален идентификатор № ***.2, със застроена площ от 118 кв.м.,брой етажи 1,с предназначение:Курортна туристическа сграда.

Решението не подлежи на обжалване.

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ  :                        ЧЛЕНОВЕ  :1.

 

 

                                                                             2.