О П Р Е Д Е Л Е Н И  Е

                                                              №718

                                             гр. Добрич, 05.07.2017г.

 

                               В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Добричкият окръжен съд                               гражданско отделение

На пети юли                                                    година 2017

В закрито съдебно заседание в следния състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                        ЧЛЕНОВЕ: АЛБЕНА ПЕЕВА

                                                            ЕЛИЦА СТОЯНОВА                                                         

 

разгледа докладваното от съдията Г.Ханджиева

въззивно гражданско дело           номер 230      по описа за 2017 година

и, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на глава ХХ от ГПК и е образувано по жалба на „***“АД, чрез упълномощения адвокат, срещу решение №241/15.03.2017г., с което

по отношение на „***“АД и х.а.п.е признато за установено, че имуществото, срещу което е насочено принудителното изпълнение по дело  № 20168100400074 на ЧСИ с peг.№810 - недвижим имот в гр.Д.46, представляващ дворно място с площ от 49 кв.м, идеална част от имот, целият с площ от 193 кв.м с идентификатор ***, ведно с апартамент на първи етаж с изложение юг-изток от двуетажна жилищна сграда, състоящ се от една стая и сервизно помещение, сутерен, вътрешно стълбище и маркиза на застроена площ от 68 кв. м, представляващ имот с идентификатор ***.1.2, не е собственост на длъжника по изпълнението Х. А. П., както и

в отношенията между М.Г.Г., „***“АД и х.а.п.е признато за установено, че поради противоречие със закона е нищожен сключеният между въззивника и х.а.п.с нотариален акт №163 т.3 peг. № 3749 д. № 237/11.04.2006 г. на нотариус с peг. №158 договор за ипотека на недвижим имот в гр.Д.46 представляващ дворно място с площ от 49 кв.м, идеална част от имот, целия с площ от 193 кв. метра с идентификатор № ***, ведно с апартамент на първи етаж с изложение юг-изток от двуетажна жилищна сграда, състоящ се от една стая и сервизно помещение, сутерен, вътрешно стълбище и маркиза на застроена площ от 68 кв. метра, представляващ имот с идентификатор ***.1.2.

След извършената проверка въззивният съд констатира, че в решението по иска по чл.440 от ГПК е допусната очевидна фактическа грешка. Решението в тази част е постановено по предявения от М.Г.Г. срещу „***“АД и х.а.п.иск за установяване, че имуществото, срещу което е насочено изпълнението, не принадлежи на длъжника – втората ответница. Предявяването на иска от М.Г.Г., трето лице на изпълнението, е взето предвид и обсъдено в мотивите на съдебния акт, но самото решение /диспозитива/ не съдържа името на ищцата – чл.236 ал.1 т.4 от ГПК. Така, както е изложено, решението показва „***“АД и х.а.п.да са единствени и насрещни страни /ищец и ответник/ по този иск. Това не съответства на мотивите на съдебния акт и несъответствието може да се отстрани по реда на чл.247 от ГПК.

С оглед изложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№230 по описа на съда за 2017г., като

ВРЪЩА делото на Добричкия районен съд за приложение на чл.247 от ГПК, съобразно изложеното в мотивите на настоящото определение.

След приключване на производството по чл.247 от ГПК делото да се администрира на въззивния съд за разглеждане на жалбата.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

 

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:                   ЧЛЕНОВЕ: 1.                 2.