О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   

 

                               743                ,11.07.2017 година, град Добрич

                                    

          ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,гражданско отделение

 На единадесети юли две хиляди и седемнадесета година

  В закрито заседание в следния състав :

 

                                        Председател  : ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

Членове : ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                ЖЕЧКА МАРГЕНОВА 

 

като разгледа докладваното от съдията Десислава Николова въззивно част-но гражданско дело номер 316 по описа за 2017 година, намира следното :

 

                   Производството е образувано по частна жалба по член 396,ал.1 от ГПК , с вх.№ 1438/13.06.2017 г. ( по регистратурата на ТРС ) на адвокат Е.Р. ,пълномощник на ищеца Г.В.Г. *** срещу определение № 96/29.05.2017 г. на Тервел-ския районен съд по гр.д.№ 165/2017 г. , с което е отказано допускане на обезпечение и издаване на обезпечителна заповед за налагане на обезпе-чителна мярка – запор върху парично вземане на ответника от арендно плащане / наем .

         В частната жалба се поддържа, че произнасянето на съда е неправил-но ,защото имало връзка между правото на собственост, защитавано чрез оспорване на завещанието на общия наследодател относно земеделските земи в село ж. ,община Тервел и правото на получаването на арен-дно/ наемно възнаграждение за тях . Иска се отмяна на определението и постановяване на друго в противен смисъл .

         Ответникът по иска няма право на отговор съгласно член 396,ал.2, изр.1 от ГПК .

         Частната жалба е подадена от процесуално легитимирано лице с пра-вен интерес да иска отмяна на неизгодния за него, обжалваем съдебен акт по обезпечението. Правото на частна жалба е упражнено редовно, в срока по член 396,ал.1 от ГПК, считан от съобщението до молителя на дата 6.06.2017 г.

         С частта от определение № 96/29.05.2017 г. по гр.д.№ 165/2017 г. – предмет на частната жалба – съдът се е произнесъл по молбата на Г.В.Г. *** за допускане на обезпечение на предя-вените искове за установяване нищожност на завещателно разпореждане

( извършено като саморъчно , относно множество имоти ,включително та-кива в село ж. на завещателя В. Г.В. ), поради не-изписването на целия текст и добавките от завещателя и за намаляването му до размера на запазената част на ищеца от наследството на завещателя-  негов баща. Постановеният диспозитив : „ НЕ УВАЖАВА искането за из-даване на обезпечителна заповед за запор …” е непрецизен, но все пак съставлява произнасяне – отказ да се допускане на обезпечение на искове-те чрез налагане на обезпечителна мярка – запор върху вземания на ответ-ницата от арендно плащане на земи в село ж. .

         Становището на съда, че исканата обезпечителна мярка е несъответ-на на обезпечителната нужда е правилно. Заявените искове са по член 124, ал.1 от ГПК и по член 30,ал.1 от ЗН за установяване нищожност ( липса на правно действие ) на завещателното разпореждане , евентуално за намаля-ване ( частична отмяна ) на същото до размера ,необходим за допълване на запазената част на ищеца . Обезпечаването на иска има за цел да направи възможно и лесно осъществимо упражняването правата на ищеца по благо-приятното за него решение . Обезпечителната мярка – запор върху взема-ния на заветника срещу предоставено ползване на получените по завета имоти в село ж. ( при това от неясно кои трети лица „ арендатори/ наематели , обработващи земите” ) не служи на обезпечението на предяве-ните искове . Последиците на съдебното решение за уважаване на някой от двата иска – съдебно установяване на нищожността , респ. постановяване на правна промяна ( връщане в наследствената маса на това, с което е над-вишена разполагаемата част ) ще се приложат, и без поисканата обезпечи-телна мярка, в отношенията между страните, а заради действието на впис-ването на исковата молба по член 114, ал.2 от ЗС ( извършено още на дата 2.05.2017 г. съгласно отбелязването на л. 68 от делото )  правата на трети лица, придобити след вписването, ще са непротивопоставими на ищеца . В обобщение молбата по член 389,ал.1 от ГПК е неоснователна и правилно е отказано обезпечението на исковете чрез посочената обезпечителна мярка .

         Воден от горното, ВЪЗЗИВНИЯТ СЪД

 

                                               О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

         ПОТВЪРЖДАВА определение № 96/29.05.2017 г. на Тервелския ра-йонен съд по гр.д.№ 165/2017 г. в частта, с която е отказано да се допусне обезпечение на предявените от Г.В.Г., ЕГН: ********** *** срещу М. В.ева Г., ЕГН: ********** *** искове за нищожност и намаляване на завеща-телно разпореждане от 22.02.2017 г. на наследодателя В. Г. В. чрез налагане на обезпечителна мярка – запор върху вземания на от-ветницата от арендно/ наемно плащане срещу предоставено ползване на за-вещаните имоти в село ж. ,община Тервел .

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ .

 

                  ПРЕДСЕДАТЕЛ :                           ЧЛЕНОВЕ : 1.

                                                                                                2.