П Р О Т О К О Л

 

 07.07.2017г.                                              гр. ***

 

***КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД                         НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ на седми юли, две хиляди и седемнадесета година, в публично съдебно  заседание в следния  състав:

 

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТЪР МОНЕВ    

 

Секретар – АНЖЕЛА НИКОВА

Прокурора МИЛЕНА ЛЮБЕНОВА

сложи за разглеждане докладваното от съдия Монев

НОХД № 203 по описа за 2017г. 

На именното повикване 09:30 часа се явиха:

 

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ГР. *** - Редовно призована, се представлява от прокурор Милена Любенова.

ПОДСЪДИМИЯТБ.Ж.Ж. - Редовно призован, воден от органите на съдебната охрана, се явява лично и с адв. В.З. от ДАК, преупълномощена от адв. М.Я. от ДАК, редовно упълномощен от досъдебното производство.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ. ЗЛАТАРОВА – Да се даде ход на делото.

С оглед становищата на страните и предвид липсата на процесуални пречки, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Съдът на основание чл. 272 от НПК пристъпва към снемане самоличността на подсъдимия :

Б.Ж.Ж. - роден на ***г***,  българин, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, с ЕГН **********.

 

На основание чл. 274 от НПК съдът разяснява на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора и секретаря, както и правата им съобразно НПК и след като не постъпиха възражения в тази връзка, предоставя възможност на страните да изразят становище относно внесеното споразумение.

ПРОКУРОРЪТ – Моля да разгледате и одобрите споразумение за прекратяване на наказателното производство по ДП №107/2017г. по описа на I-во РУ при ОД на МВР-гр.***, сключено между ***ка окръжна прокуратура, обвиняемият и неговия защитник, като непротиворечащо на закона и  морала.

АДВ. ЗЛАТАРОВА – Уважаеми господин председател, постигнали сме споразумение с Окръжна прокуратура гр. ***, което сме подписали заедно с подзащитния ми и което моля да разгледате и одобрите, като непротиворечащо на закона и морала и да прекратите наказателното производство, водено срещу Б.Ж.Ж..

 

СЪДЪТ, като взе предвид внесеното споразумение и след изслушване становищата на прокурора и защитника, приканва обвиняемият  да отговори на въпросите, визирани в чл.382, ал.4 от НПК.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Разбирам в какво ме обвинява ***ка окръжна прокуратура и се признавам за виновен. Знам, че това споразумение има силата на влязла в сила присъда. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Отказвам се от съдебното разглеждане на делото по общия ред. Доброволно подписах споразумението. Моля същото да бъде одобрено.

 

СЪДЪТ прочита споразумението и на основание чл. 382 ал. 6 от НПК, вписва съдържанието на окончателния текст в протокола и приканва страните да положат подписите си с оглед обективиране на постигнатото съгласие по следните въпроси:

         Страните приемат за безспорно установено от фактическа и правна страна, че:

          На 09.02.2017г. в гр. ***, без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество – един брой плик, съдържащ хероин, с общо нетно тегло 0,38 грама, със съдържание на активен наркотично действащ компонент – диацетилморфин, с процентно съдържание на активно вещество 23,1%, на стойност 24,70 лева и разпространил – продал на П.Н.К.от гр. *** високорисково наркотично вещество – един брой плик, съдържащ хероин, с общо нетно тегло 0,04 грама, със съдържание на активен наркотично действащ компонент – диацетилморфин, с процентно съдържание на активно вещество 22,3%, на стойност 2,60 лева, поради което и на основание чл. 354а, ал. 1, предл. 4-то и 5-то от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК  на подсъдимият Б.Ж.Ж. се определя наказание „лишаване от свобода“ за срок от пет месеца, което на основание чл. 57 ал.1 т.3 от ЗИНЗС следва да изтърпи при първоначален общ режим.

На основание чл. 55 ал. 3 от НК не се налага по-лекото наказание-„глоба“, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл.59, ал. 1, т. 1 от НК приспада времето, през което подсъдимият Б.Ж. е бил с наложена мярка за неотклонение "Задържане под стража", считано от 09.02.2017г. до привеждане в изпълнение на наложеното по настоящото производство наказание.  

На основание чл.189 ал.3 от НПК на подсъдимият Б.Ж.Ж. се възлагат сторените по делото разноски в размер на 159,91 лв., които следва да  заплати по сметка на ОД на МВР-***.

 

Веществените доказателства по делото, а именно полупразно пакетче от лимонена киселина, спринцовка, черна капачка и кафява тенекиена кутийка, поставени в черен найлонов плик, поставен в картонена кутия в син цвят, опаковки от изследваните наркотични вещества, както и високорисковите наркотични вещества, предмет на настоящото наказателно производство се отнемат в полза на държавата и след влизане на споразумението в сила следва да се унищожат.

Пластмасова поставка на Сим карта и носни кърпички след влизане в сила на споразумението да се върнат на Б.Ж.Ж..

 

Деянието е извършено от обвиняемия с действие и при форма на вината пряк умисъл по смисъла на чл. 11 ал.2 пр.1 от НК.

 

Съдът приканва страните към полагане подписи в споразумението.

 

 

 

ПРОКУРОР:

                /Милена Любенова/

 

 

 

ЗАЩИТНИК:

               /Адв. В.З./

 

 

 

ПОДСЪДИМ:

  /Б.Ж.Ж./

 

 

След полагане на подписите от прокурора, защитника и подсъдимия, съдът намира, че постигнатото между страните споразумение съдържа съгласие по всеки един от въпросите, визирани в чл. 381 ал.5 от НПК, не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, а наказателното производство по настоящото дело да бъде прекратено.

 

Воден от горното, съдът на основание чл.382 ал.VІІ от НПК във връзка с чл. 24 ал.3 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И: №  16

   

ОДОБРЯВА постигнатото между прокурор от Окръжна прокуратура гр. ***, подсъдимият Б.Ж.Ж. и неговия защитник адв. М.Я. от ДАК, споразумение за прекратяване на наказателно производство по ДП №107/2017г. по описа на I-во РУ при ОД на МВР-гр.***, по силата на което,

ПРИЗНАВА подсъдимия Б.Ж.Ж. – роден на ***г***,  българин, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, с ЕГН **********

ЗА ВИНОВЕН, в това, че:

На 09.02.2017г. в гр. ***, без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество – един брой плик, съдържащ хероин, с общо нетно тегло 0,38 грама, със съдържание на активен наркотично действащ компонент – диацетилморфин, с процентно съдържание на активно вещество 23,1%, на стойност 24,70 лева и разпространил – продал на П.Н.К.от гр. *** високорисково наркотично вещество – един брой плик, съдържащ хероин, с общо нетно тегло 0,04 грама, със съдържание на активен наркотично действащ компонент – диацетилморфин, с процентно съдържание на активно вещество 22,3%, на стойност 2,60 лева, поради което и на основание чл. 354а, ал. 1, предл. 4-то и 5-то от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК му НАЛАГА   наказание  „лишаване от свобода” за срок от 5 /пет/  месеца, което на основание чл. 57 ал.1 т.3 от ЗИНЗС да бъде изтърпяно при първоначален общ режим

На основание чл.55 ал.3 от НК не налага на подс. Б.Ж.Ж. по-лекото наказание „глоба”, предвидено наред с наказанието „лишаване от свобода“.

ПРИСПАДА, на основание чл.59 ал.1 от НК, при изпълнение на наказанието „лишаване от свобода“, времето през което подс. Б.Ж.Ж. е бил с мярка за неотклонение "Задържане под стража", считано от 09.02.2017г., до привеждане на настоящият съдебен акт в изпълнение.

 

     ОСЪЖДА на основание чл.189 ал.3 от НПК подс.Б.Ж.Ж. да заплати по сметка на ОД на МВР-гр.*** сторените по делото разноски в размер на 159.91 лв.

 

Веществените доказателства по делото, а именно полупразно пакетче от лимонена киселина, спринцовка, черна капачка и кафява тенекиена кутийка, поставени в черен найлонов плик, поставен в картонена кутия в син цвят, опаковки от изследваните наркотични вещества, както и високорисковите наркотични вещества, предмет на настоящото наказателно производство се отнемат в полза на държавата и след влизане на споразумението в сила да се унищожат.

Пластмасова поставка на Сим карта и носни кърпички след влизане в сила на споразумението да се върнат на Б.Ж.Ж..

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД №203/2017г. по описа на ДОС, водено срещу подсъдимия Б.Ж.Ж..

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно.

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

Заседанието приключи в 09:45 часа.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                  

 

 

СЕКРЕТАР: