Р Е Ш Е Н И Е

№ 43

гр.Добрич, 05.07.2017г.

Добрички окръжен съд, наказателно отделение, публично съдебно заседание на двадесети юни две хиляди и седемнадесета година,

Председател: Петър Монев,

Членове: Атанас Каменски и Калиптен Алид,

Прокурор: Свилена Костова,

Съдебен секретар: Петя Петрова,

в.н.о.х.д.№141/2017г. на ДОС, докладвано от съдия Каменски

С присъда №20/15.03.2017г. по н.о.х.д.№617/2015г. РС-гр.Добрич е признал С.С.Р. за виновен в това, че на 03.04.2014г. в гр.Добрич причинил на Т. А. К. средна телесна повреда, изразяваща се в травматично избиване на трети долен зъб в ляво и разклащане на втори долен зъб в ляво с последваща екстракция, обусловило затруднение в дъвченето и говора, поради което и на основание чл.129, ал.1, във в-ка с чл.55, ал.1, т.2, б.“б“, във в-ка с чл.42а, ал.2, т.1 и т.2 от НК на подсъдимия е наложена пробация с мерки задължителна регистрация по настоящ адрес и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от по шест месеца

Присъдата е обжалвана от подсъдимия с претенции за незаконосъобразност-материалноправна и процесуална, както и за необоснованост, резултат от повърхностно тълкуване на доказателствения материал. Пледира се Р. да бъдат признат за невиновен и оправдан по възведеното обвинение.

Наследниците на К., конституирани в качеството на частни обвинители, не са упражнили правото си да участват във въззивното производство-лично или чрез упълномощения си повереник.

Представителят на ОП-гр.Добрич оспорва основателността на оплакванията и пледира за потвърждаване на първоинстанционния акт.

След като обсъди и прецени събрания в хода на разследването доказателствен материал, възраженията и доводите на страните, съдът извърши цялостна проверка на проведеното наказателно производство, като установи:

На 11.06.2014г. в РП-гр.Добрич е депозирана жалба от Т. А. К., съгласно която на 03.04.2014г. в гр.Добрич бил ударен с юмрук в лицето от С.С.Р., като вследствие на това претърпял травматично избиване на трети долен зъб в ляво и разклащане на втори долен зъб в ляво с последваща екстракция. Към оплакването са приложени СМУ и медицинско направление, изрично описващи твърдяната травма. След приключване на предварителната проверка, с писмо изх.№1193/2014г. от 13.12.2014г. наблюдаващият преписката прокурор е разпоредил привличането на Р. в качеството на обвиняем за престъпление по чл.129, ал.1 от НК с пострадал К. и последици- травматично избиване на трети долен зъб в дясно и разклащане на втори долен зъб в ляво с последваща екстракция. Задължителните указания са изпълнени дословно с постановление за привличане от 15.01.2015г./ДП,с.27А/. Разследването е предявено в този си вид с протокол от 01.04.2015г., като защитникът изрично е възразил, че установяваната от медицинската документация и СМЕ травма очевидно не съответства на тази, възведената от обвинението.

На 13.05.2015г. РП е внесла в РС-гр.Добрич обвинителен акт срещу С.Р. за престъпление по чл.129, ал.1 от НК с пострадал К. и последици- травматично избиване на трети долен зъб в ляво и разклащане на втори долен зъб в ляво с последваща екстракция. Извършено е съществено изменение (61-77-ОСНК и 57-84-ОСНК) на фактическите обстоятелства без да е било осъществено ново привличане по реда на чл.225 от НПК или отстраняване на несъответствието чрез способите по чл.242, ал.3 от НПК. Налице е нарушение на процесуалноправните норми, което винаги е било определяно като съществено, поради факта, че грубо накърнява правото на защита и в частност правото на привлечения да разбере в извършването на какво  фактически е обвинен, за да се защити срещу конкретно инкриминираните твърдения (р.732-92-I). С предаването на съд и последвалото осъждане по обвинение, което не е било повдигнато и предявено по надлежния ред, първоинстанционният съд е преповторил допуснатото съществено процесуално нарушение, поради което поднадзорната присъда подлежи на безусловна отмяна с връщане на производството в РП-гр.Добрич.

Воден от изложеното и на основание чл.335, ал.1, т.1, във в-ка с чл.348, ал.3, т.1 от НПК съдът

Р  Е  Ш  И:

Отменя присъда №20/15.03.2017г. по н.о.х.д.№617/2015г. на РС-гр.Добрич, като връща производството на РП-гр.Добрич за отстраняване на допуснатото нарушение.

Решението е окончателно.

 

Председател: ………        Членове: ……..…..                 …………..