Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

46

 

град Д., 07.07.2017 година

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Д.КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД - НАКАЗАТЕЛНА КОЛЕГИЯ, в публично съдебно заседание на двадесет и седми юни, две хиляди и седемнадесета година, в  състав:

                                                          

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАС КАМЕНСКИ

                                        ЧЛЕНОВЕ: ДЕНИЦА ПЕТРОВА

                                                             КАЛИПТЕН АЛИД

                         

при участието на секретар П. П. и в присъствието на прокурор Радослав Бухчев, като изслуша докладваното от съдия К.Алид в.н.о.х.д. № 169 по описа за 2017г. на Д.ки окръжен съд, за да се произнесе,  взе  предвид  следното:

 

С присъда № 34/02.05.2017г. по НОХД № 944/2016г. по описа на РС – Д. подсъдимият Д.А.И. бил признат за виновен за това, че през периода март 2013г. – м.юли 2016г. в с.Б., обл.Д., след акто е бил осъден с решение по гр.дело № 2715/2012г. по описа на РС – Д., влязло в сила на 05.01.2013г. да издържа своя низходяща – дъщеря си И.Д.А., ЕГН **********, като заплаща месечна издръжка чрез нейната майка и законен представител – З.Н.Й./*/, съзнателно не е изпълнил това свое задължение в размер на повече от две вноски – 41 месечни вноски по 90.00 левамесечно, равняващи се общо на сума от 3 690.00 лева – престъпление по чл.183, ал.1 от НК, като на основание чл.54 от НК му било наложено наказание «пробация» при съвкупност на първите две задължителни пробационни мерки за срок от девет месеца за всяка една от тях.

Присъдата е обжалвана от подсъдимия чрез процесуалния му представител с претенции за допуснати в хода на досъдебното и съдебното производство съществени процесуални нарушения, както и за незаконосъобразност и необоснованост на първоинстанционния акт, включително и поради несъбиране на необходимия доказателствен материал. Пледира се за отмяна на присъдата и връщане на делото, без да се уточнява в коя фаза - на прокурора или на първоинстанционния съд. Алтернативно се прави искане за редуциране на наложеното наказание, а в съдебно заседание – за замяна на наказанието  пробация с лишаване от свобода.

Представителят на ОП-град Д. счита жалбата за неоснователна и прави искане присъдата като законосъобразна, правилна и обоснована да бъде потвърдена изцяло.

След като обсъди и прецени събраните в хода на разследването материали, становищата и доводите на страните, съдът счете жалбата за основателна по следните съображения:

- Майката на детето в качеството й на законен представител, не е разпитвана като свидетел нито в досъдебна, нито в съдебна фаза. Изложеното, както и липсата на редовно упълномощаване на негов процесуален представител /на детето/ в съдебна фаза, когато се конституират страните в наказателното производство, е довело до ограничаване на правата на пострадалия.

- Въпреки, че явяването на подсъдимия не е задължително, първоинстанционният съдебен състав е приел, че същият следва да се яви в съдебно заседание и го е обявил за общодържавно издирване на 19.04.2017г., а на 02.05.2017г. е постановил своя краен съдебен акт. Изложеното указва, че делото е било разгледано в негово отсъствие, без да е бил изтекъл съответният срок за щателно издирване, което е довело до ограничаване на неговото право на защита.

С оглед констатацията за допуснати отстраними нарушения на процесуалните правила, настоящият съдебен състав не би могъл да се произнесе по другите, наведени в жалбата основания за неправилността на първоинстанционната присъда поради несъбиране на относимите по делото доказателства(обяснения на подсъдимия, респ. приобщаването им на основание чл.279 от НПК, показания на майката на детето и извършване на съответни справки за изплащане на суми по образуваното изпело срещу подсъдимия, и др.), а те следва да се имат предвид при новото разглеждане на делото.

По изложените съображения и на основание чл.335, ал.1, т.1 от НПК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

Отменя изцяло присъда № 34/02.05.2017г. по н.о.х.д. № 944/2016г. по описа на РС- град Д. и връща делото на първоинстанционния съд за отстраняване на допуснатите отстраними съществени процесуални нарушения, визирани в обстоятелствената част на настоящия съдебен акт.

Решението е окончателно.

 

 

                    Председател:                          Членове: 1/                                2/