Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

     51, 11.07.2017г., град Добрич

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 Добричкият окръжен съд, наказателно отделение

 на единадесети юли, две хиляди и седемнадесета година

 в публично заседание в следния състав:

 

                                                                                                 Председател: Флорентина Неделчева       

                                Членове:  Калина Димитрова

                                                 Калиптен Алид    

Секретар: П. П.

Прокурор: Наталия Станчева

като разгледа, докладваното от съдия К.Алид ч.н.д. № 205 по описа за  2017г.,   за  да се  произнесе съобрази следното:

Производството е образувано по реда на чл.32, ал.1 във вр. с чл.16, ал.1 от ЗПИИРКОРНФС /Закон за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции/  за разглеждане на постъпило в Окръжен съд – град Добрич Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно признаване на финансова санкция, постановена с наказателно постановление  от 29.09.2016г. за налагане на глоба по преписка № 0567.02.389493.4 на Служба по граждански въпроси и обществен ред в Морски град Бремерхафен, влязло в сила на 22.10.2016г., засягаща българския гражданин Д. З.П., с постоянен адрес ***.

В съдебно заседание представителят на Окръжа прокуратура - град Добрич изразява становище да бъде уважено искането.

Засегнатото лице не се явява, представлява се от назначен служебен защитник. Процесуалният представител на осъденото лице не представя доказателства за частично или пълно погасяване на финансовата санкция и не възразява относно признаването и приемането за изпълнение на чуждестранното решение.

Добричкият окръжен съд, за да се произнесе взе предвид следното:

С Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа на взаимно признаване на финансови санкции е представено за признаване и изпълнение наказателно наказателно постановление  от 29.09.2016г. за налагане на глоба по преписка № 0567.02.389493.4 на Служба по граждански въпроси и обществен ред в Морски град Бремерхафен, влязло в сила на 22.10.2016г., с което на българския гражданин Д. З.П., роден на ***г***, Република България е наложена финансова санкция, а именно глоба в размер на 1 000.00 /хиляда/ евро за това, че на 18.06.2016г., в 10:40 часа в град Бремерхафен, на кръстовището на ул.»Лесингщрасе» и ул.»Янщрасе» е управлявал лек автомобил «**» с рег. № **** под въздействието на упойващи средства – кокаин и канабис.

Съгласно удостоверение размерът на общата финансова санкция е за сумата от 1 349.12 евро, представляваща размера на наложената паричната санкция и 349.12 евро - разходи по производството, довели до постановяване на процесния акт.

По силата на Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа на взаимно признаване на финансови санкции, Република България е сезирана като изпълняваща държава в производството по признаване на решение на чуждестранен орган за налагане  на  финансова  санкция.

Изпратеното в Окръжен съд – град Добрич удостоверение съдържа необходимата информация, съответстваща на данните в приложения  акт, чието признаване се иска. Касае се за решение за налагане  на  финансова  санкция по смисъла на  нормата  на  чл.3,  ал.1,  т.1 от  ЗПИИРКОРНФС, а именно акт за налагане на парична санкция за извършено нарушение на правилата за движение, издаден от несъдебен орган.

Деянието, осъществено от засегнатото лице попада сред изброените в чл.30, ал.2, т.1 от ЗПИИРКОРНФС – поведение, което нарушава правилата за движение по пътищата, поради което двойна наказуемост не се изисква.

             Не е налице нито едно от основанията, при които може да се откаже признаването и изпълнението на решението за налагане на финансова санкция, посочени в чл.35 от ЗПИИРКОРНФС. Удостоверението е издадено по образец /съгласно Приложение № 2 към чл.4, ал.1 от ЗПИИРКОРНФС/,  в писмена форма, придружено с превод на български език, от компетентен орган и отговаря на изискванията, залегнали  в  разпоредбите  на  чл.4  и  чл.5  от  ЗПИИРКОРНФС. Срещу Д. З.П. за същото деяние  в  Република България  или  в друга държава, различна от издаващата, няма постановено и приведено в  изпълнение  решение  за  налагане  на  финансови  санкции. Давността за изпълнение на решението не е изтекла по българското законодателство и решението не се отнася за деяние, подсъдно на българския съд. Не са налице данни за имунитет или привилегия по българското законодателство, които да правят изпълнението на решението  недопустимо. Решението на административния орган не се отнася и за деяние, което по българското законодателство се счита за извършено изцяло или отчасти на територията на Република България, или пък за деяние, извършено извън територията на издаващата държава и българското законодателство не позволява предприемане на наказателно производство по отношение на такова деяние. Наложената с акта парична санкция не е по-малка от 70.00 евро, респ. левовата им равностойност. Решението е постановено срещу пълнолетно съгласно българското законодателство лице, което може да носи наказателна отговорност и подлежи на наказателно преследване за деянието, предмет на решението. Производството срещу Д. З.П. е било писмено, съдебно заседание не е провеждано, като същият е уведомен съгласно законодателството на издаващата държава лично или чрез упълномощен според националния закон представител относно правото си да обжалва решението, както и за сроковете на обжалване, съгласно отразеното изрично в удостоверението. Това отбелязване е достатъчно доказателство за уведомяването на лицето и съдът не следва да изисква изрично други доказателства за това съобразно чл.6 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета от 24 февруари 2005 година относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции – признаването на решение, предадено в съответствие с чл.4 от Рамковото решение да е без всякакви допълнителни формалности, освен ако компетентният орган реши да предяви някоя от причините за отказ от признаване и изпълнение.

            Както вече се посочи, не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на финансовата санкция, като основанията за отказ по рамковото решение са идентични с тези по ЗПИИРКОРНФС.      

С оглед обстоятелството, че Д. З.П., роден на ***г***, РБългария, ЕГН ********** ***, т.е. местоживеенето му е на територията на Република България, съдът намира, че е налице една от алтернативно предвидените предпоставки за признаване на решението, съдържащи се в чл.30, ал.3 от ЗПИИРКОРНФС. Липсват доказателства от засегнатото лице за пълно или частично изпълнение във връзка с решението за налагане на финансова санкция.

На основание чл.16, ал.8 във вр. с чл.32, ал.1 от ЗПИИРКОРНФС, тъй като финансовата санкция е в евро, съдът следва да определи равностойността й в български лева  по курс на БНБ към датата на постановяване на решението за налагане на финансова санкция, а именно 1000.00 евро – парична санкция за управление на превозно средство по автомобилни пътища под въздействието на упойващи вещества – кокаин и канабис, както и 349.12 евро - сторени разходи по производството, или обща финансова санкция в размер на 1349.12 евро, равностойни на 2638.65 лева към датата на издаване на съдебния акт,  т.е. засегнатото лице дължи по финансовата санкция общо сумата от 2638.65 лева.

Направените в съдебното производство разноски за превод от немски на български език следва да бъдат възложени на А.И..

            По гореизложените съображения и на основание чл.32, ал.1 от ЗПИИРКОРНФС, Добричкият окръжен съд

             

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА решение за налагане на финансова санкция - наказателно постановление  от 29.09.2016г. за налагане на глоба по преписка № 0567.02.389493.4 на Служба по граждански въпроси и обществен ред в Морски град Бремерхафен, влязло в сила на 22.10.2016г., с което на българския гражданин Д. З.П., ЕГН ********** е наложена финансова санкция за нарушение на правилата за движение по пътищата, а именно парична санкция в размер на 1000.00 /хиляда/ евро, както и 349.12 /триста четиридесет и девет, и дванадесет/ евро - сторени разходи по производството, или всичко общо в размер на 1 349.12 /хиляда триста четиридесет и девет, и дванадесет/ евро, равностойни на 2 638.65 /две хиляди шестотин и тридесет и осем, и шестдесет и пет/ лева по курс на БНБ към датата на постановяване на съдебния акт.

Осъжда Д. З.П., ЕГН ********** да заплати по сметка на Окръжен съд – град Добрич сумата 60.00/шестдесет/ лева, съставляващи разноски за превод на книжата.

            Препис от решението да се връчи на засегнатото лице.

            Препис от настоящото решение и наказателно постановление  от 29.09.2016г. за налагане на глоба по преписка № 0567.02.389493.4 на Служба по граждански въпроси и обществен ред в Морски град Бремерхафен, влязло в сила на 22.10.2016г., да се изпратят на органите на Националната  агенция  по  приходите  за  изпълнение.

След получаване на решението, НАП незабавно да уведоми настоящия съд за предприетите действия по изпълнение на решението на основание чл. 36 във вр. с чл. 22, ал. ІІ от ЗПИИРКОРНФС, като след приключване на изпълнението също да уведоми настоящия съд, за да се съобщи на компетентния орган на издаващата държава.

Да се уведомят компетентните органи на издаващата държава, както и копие на уведомлението да се изпрати на Министерство на правосъдието на Република България.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – град Варна в седмодневен срок от днес.

 

 

Председател:                             Членове: 1.                                 2.