П Р О Т О К О Л

 

 05.07.2017г.                                           гр. Добрич

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД       НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ

на пети юли две хиляди и седемнадесета година, в публично съдебно  заседание в следния  състав:

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕНИЦА ПЕТРОВА    

 

Секретар - ПЕТЯ ПЕТРОВА

Прокурора - МИЛЕНА ЛЮБЕНОВА

сложи за разглеждане докладваното от съдия ПЕТРОВА

НОХД № 199 по описа за 2017г. 

На именното повикване 14:00 часа се явиха:

 

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ГР. ДОБРИЧ - Редовно призована, се представлява от прокурора Любенова.

ПОДСЪДИМИЯТ - Ц.Р.  Р. - Редовно призован,  явява се лично и с адв. Ж.Ж. от ДАК, редовно упълномощена от хода на досъдебното производство.

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

 

ПРОКУРОРЪТ - Да се даде ход на делото.

АДВ. Ж. - Да се даде ход на делото.

С оглед становищата на страните и предвид липсата на процесуални пречки, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Съдът на основание чл. 272 от НПК пристъпва към снемане самоличността на подсъдимия :

Ц.Р.Р. - роден на ***г***, българин, бълг. гражданин, с основно образование, неженен,  неосъждан, ЕГН **********.

 

На основание чл. 274 от НПК съдът разяснява на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора и секретаря, както и правата им съобразно НПК и след като не постъпиха възражения в тази връзка, предоставя възможност на страните да изразят становище относно внесеното споразумение

ПРОКУРОРЪТ - Моля, да разгледате и одобрите споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД №../2017г. по описа на Окръжен съд – Добрич, сключено между Добричка окръжна прокуратура, подсъдимия и неговия защитник, като непротиворечащо на закона и  морала.

АДВ. Ж. - Уважаема госпожо председател, постигнали сме споразумение с Окръжна прокуратура гр. Добрич, което сме подписали заедно с подзащитния ми, което моля да разгледате и одобрите, като непротиворечащо на закона и морала и да прекратите наказателното производство, водено срещу Ц.Р.Р.. 

 

Съдът, след изслушване становищата на прокурора и защитника, приканва подсъдимият  да отговори на въпросите, визирани в чл. 382, ал.4 от НПК.

ПОДСЪДИМИЯТ - Разбирам в какво ме обвинява Добричката окръжна прокуратура, признавам се за виновен. Знам, че това споразумение има силата на влязла в сила присъда. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Отказвам се от съдебното разглеждане на делото по общия ред. Доброволно подписах споразумението. Моля същото да бъде одобрено.

Съдът след изслушване становищата на страните и като взе предвид внесеното споразумение, намира, че същото не следва да бъде одобрено, поради противоречието му със закона и морала. Между страните е постигнато съгласие за твърде нисък размер на наказанието,  което според настоящия състав в този си размер противоречи на закона и морала, имайки предвид вида, количеството и стойността на процесните наркотични вещества . Съдът намира, че не следва да бъде одобрено така внесеното споразумение между страните, поради ниския размер на наказанието, освен това определен и при приложение на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, което го прави явно несправедливо и несъобразено с количествата, различния вид на наркотичните вещества, сравнително високото процентното съдържание на активния компонент, както и общата стойност на количеството наркотични вещества, която е в размер на 1036,44 лв. Определянето на наказание под минималния размер, според настоящия състав се явява несъразмерно ниско и несправедливо, още повече и с прилагане на минимален изпитателен срок, през който дори не е предвидено налагане на пробационна мярка.

Съобразявайки всички данни по делото, за личността на подсъдимия, отчитайки тежестта на конкретното деяние, с оглед изложеното по-горе Съдът намира, така постигнатото между страните споразумение по въпросите за наказанието за незаконосъобразно и противоречащо на морала доколкото наказанието е твърде ниско и в този смисъл не би изпълнило целите по чл. 36 от НК.

Като допълнителен аргумент следва да се посочи, че липсват данни за влизане в сила на Постановлението за частично прекратяване на наказателното производство досежно другия обвиняем, доколкото видно от приложените обратни разписки, съобщението за това Постановление не е връчено на пострадалата, която е непълнолетна, което означава, че лично извършва действия със съгласието на родителите си, поради което съобщение за процесното Постановление би следвало да бъде връчено и лично на нея.

Основният аргумент обаче поради който съдът намира, че споразумението не следва да бъде одобрено е несъобразяване на наказанието предвидено в споразумението с вида и тежестта на престъплението и определяне на наказанието в твърде нисък размер, с оглед на което съдът намира, че в този вид споразумението противоречи на закона и морала и няма как да бъде одобрено, поради което на основание чл. 382, ал.8 от НПК

ОПРЕДЕЛИ: № 211

НЕ ОДОБРЯВА така внесеното споразумение между Милена Любенова - прокурор в Окръжна прокуратура – Добрич, адв.Ж.Ж. и  обвиняемия Ц.Р.Р.  ЕГН ********** за прекратяване на наказателното производство по д.п.№518/2016г. по описа на Първо РУ на МВР-Добрич

ВРЪЩА делото на ОП – Добрич.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

Заседанието приключи в 14:10 часа.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                  

 

 

СЕКРЕТАР: