О   П   Р   Е  Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

                                  

                                                    № 206

                                   гр.***, 03  юли 2017 г.

 

 

                В     И   М   Е   Т   О     Н   А     Н   А   Р   О   Д    А

 

 

***КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД наказателно отделение в закрито заседание на трети юли две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

 

                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ФЛОРЕНТИНА НЕДЕЛЧЕВА

                                            ЧЛЕНОВЕ: АТАНАС КАМЕНСКИ

                                                                 МИЛЕНА ХАРАЛАМБИЕВА

 

 

разгледа докладваното от съдия Флорентина Неделчева вз.ч.н.д. № 201  по описа на 2017 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Производството е образувано по реда на  чл.243 ал.6 от НПК.

С Определение № 371 от 08.06.2017 г. по ч.н.д. № 744/2017 г. ***кият районен съд е потвърдил постановление на РП-*** от 05.05.2017 г. за частично прекратяване на наказателното производство по досъдебно производство № 163/2014 г. по описа на сектор „ПИП” при ОД на МВР-*** срещу И.С.Н.от гр.*** за престъпление по чл.210 ал.1 т.3 и т.5 във връзка с чл.209 ал.1 от НК.

Срещу определението е подадена жалба от Н.З.Р. с оплаквания за необоснованост и незаконосъобразност. Правят се възражения срещу изводите на  районния прокурор, липсата на произнасяне по допълнителната жалба от РС-***  с искане за отмяната им и връщане на делото за продължаване на производството.

Атакуваното определение  е било съобщено на 20.06.2017 г., а жалбата е подадена чрез РС-*** по пощата с клеймо 23.06.2017 г.

Следователно същата е в срока по чл.243 ал.6 от НПК. Допустима е и  разгледана по същество е  НЕОСНОВАТЕЛНА.

Окръжният съд, съобразявайки се с мотивите на обжалвания съдебен акт, мотивите на прокурорския акт, оплакванията в жалбите , събраните в хода на досъдебното производство материали, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

Изводите в атакувания съдебен акт са правилни и законосъобразни като изцяло се споделят от въззивиня съд.

Обосновано първата инстанция е установила фактите, които са наложили на районния прокурор да приложи нормата на чл.24 ал.1 т.6 от НПК т.е.  че за същите факти има прекратено досъдебно производство с влязъл в сила прокурорски акт.

Обосновано и районният прокурор, и първата инстанция са констатирали, че е имало образувано досъдебно производство № 422/2012 г. по описа на ОД на МВР-***като предмет на разглеждане по него са били обстоятелства, касаещи отношенията между търговското дружество, ръководено от И.Н.и търговското дружество, ръководено от Н.Р. по повод изпълнението на сключения между тях договор за покупко-продажба на ечемик от 05.07.2012 г. като същите обстоятелства са предмет на разглеждане и по ДП 163/2014 г. по описа на ОД на МВР-***.

Досъдебното производство по описа на ОД на МВР-***е било прекратено от районния прокурор като с определения на РС-***и ОС-***прекратяването е потвърдено.

От изложените факти се налага единствено правно верния  извод за приложението на чл.24 ал.1 т.6 от НПК, а именно: че образуваното наказателно производство се прекратява, когато за същото престъпление в друго производство има влязъл в сила акт за прекратяването му.

Въззивният съд изцяло споделя като обосновани и законосъобразни подробните и състоятелни съображения на първата инстанция, изложени в обжалвания съдебен акт.

Доводите в допълнението на жалбата, касаят определени плащания т.е. конкретни действия, които не подлежат на разглеждане с оглед основанието за частичното прекратяване на производството. След като определени факти са били разгледани в едно наказателно производство и са довели до извода за неговото прекратяване поради липса на състав на престъпление, съгласно изискванията на НПК, то е недопустимо същите факти да бъдат разглеждани наново в друго такова производство.

С оглед на изложеното, Окръжният съд счита, че правилно първата инстанция е оставила жалбата му без уважение и е потвърдила прекратителния прокурорски акт.

ВОДИМ ОТ ГОРЕИЗЛОЖЕНИТЕ СЪОБРАЖЕНИЯ, ОКРЪЖНИЯТ СЪД

                                        О  П  Р  Е  Д  Е  Л   И  :

ПОТВЪРЖДАВА  Определение № 371  от 08.06.2017 г. по ч.н.д. № 744/ 2017 г. на ***кия районен съд.

Определението е окончателно.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             ЧЛЕНОВЕ:  1.                   2.