П Р И С Ъ Д А

 

№  …13…, 07.07.2017г.    град   Добрич

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 Добричкият окръжен съд,  наказателен състав

 На   седми юли две хиляди и седемнадесета година

 В публично заседание в следния състав:

                                                          Председател  Деница П.

                                                Съдебни заседатели: Н.И.

                                                                                  А.П.

 

Секретар  Билсер Мехмедова-Юсуф

 Прокурор  Радослав Бухчев

 като разгледа докладваното от  съдия П.  н.о.х.д.№ 174 по описа за  2017 година.

 

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия С.П.С. - роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, неженен, рибар на риболовен кораб, осъждан, ЕГН ********** за виновен в това, че на 16.01.2016г., около 15:30 часа в жилището на А.Р.И. и В.В.П.,***, чрез използване на нож е направил опит да умъртви другиго – И.Н.Г. ***, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини, поради което на основание чл.115 от НК във вр. с чл.18 ал.1 от НК и чл.54 ал.1 от НК му определя наказание «лишаване от свобода» за срок от петнадесет години, което на основание чл.58а ал.1 от НК намалява с една трета и налага на подсъдимият С.П.С.  наказание «лишаване от свобода» за срок от десет години.

Признава подсъдимия С.П.С. с гореснета самоличност за виновен в това, че на 15.01.2016г. в град Б., при условията на продължавано престъпление извършил следните деяния:

- около 18:00 часа противозаконно е унищожил чужда движима вещ – задна гума марка „**“, монтирана на лек автомобил „А.“, червен на цвят, с рег.№ **, паркиран пред частен дом на ул.“С. Г.“ № *, собственост на А.С. *** на стойност 80.80 лева

-около 18:15 часа на спирка на обществен превоз на пътници, намираща се пред сладкарница „Ш.“, на ул.“Х. Б.“, противозаконно е повредил чужда движима вещ - външна гума 19 цола, марка „*“, монтирана на автобус „П.“ с рег.№ **, собственост на „П. П.“ ЕООД – Добрич с ЕИК **, представлявано от В. Д.В. на стойност 24.00 лева, като общата стойност на причинените имуществени вреди възлиза на 104.80 лева, поради което на основание чл.216, ал.1 от НК във вр. с чл.26, ал.1 от НК и чл.54 ал.1 от НК му определя наказание лишаване от свобода за срок от една година и шест месеца, което на основание чл.58а, ал.1 от НК намалява с една трета, и налага на подсъдимият С.П.С. наказание  лишаване от свобода за срок от една година.

На основание чл. 23 ал. 1 от НК ОПРЕДЕЛЯ подсъдимия С.П.С. с  гореснетата самоличност, да изтърпи най-тежкото от така определените му наказания, а именно наказанието лишаване от свобода  за  срок  от  десет години, което на основание чл.57 ал.1 т.2 б «а» от ЗИНС следва да търпи при първоначален строг режим.

На основание чл.59, ал.1 от НК при изпълнение на наказанието следва да се приспадне времето, през което подсъдимият е бил задържан и с мярка за неотклонение «задържане под стража», считано от 19.01.2016г. до 19.09.2016г.  и от 22.02.2017г. до влизане в сила на присъдата

Осъжда подсъдимият С.П.С. да заплати  на И.Н.Г.  ЕГН ********** сумата от 50 000.00 лева като обезщетение за нанесени от процесното деяние неимуществени вреди, като за разликата до 60 000 лв. отхвърля гражданския иск .

Осъжда подсъдимият С.П.С. да заплати на И.Н.Г.  ЕГН ********** сумата от 186.16 лева като обезщетение за нанесени от процесното деяние имуществени вреди, като за разликата до 1376. 45 лева отхвърля иска .

Веществените доказателства, приложени по делото – стирка за под, парчета тапет с петна от червеникава течност, ролка черно тиксо, бяла пластмасова бутилка от 2 литра с прозрачна течност и 1 брой катинар, да се унищожат след влизане на в сила на присъдата.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия С.П.С. да заплати сторените по делото разноски в размер на 2 456.43 лева по сметка на ОД на МВР- град Добрич и държавна такса върху уважения размер на предявените граждански искове в размер на 2050.00 лева. по сметка на ДОС.

Осъжда подсъдимия С.П.С. с гореснета самоличност на основание чл.189 ал.3 от НПК да заплати на И.Н.Г.  ЕГН ********** сторените от последния разноски в размер на 500.00 лева за адвокатско възнаграждение.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок от днес.

 

 

 

Председател:                

 

Съдебни заседатели:     1.

                            

2.                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О П Р Е Д  Е Л Е Н И Е

 

№  ……, 07.07.2017г.    град   Добрич

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 Добричкият окръжен съд,  наказателен състав

 На   седми юли две хиляди и седемнадесета година

 В публично заседание в следния състав:

                                                          Председател  Деница П.

                                                Съдебни заседатели: Н.И.

                                                                                  А.П.

 

Секретар  Билсер Мехмедова-Юсуф

 Прокурор  Радослав Бухчев

 като разгледа докладваното от  съдия П.  н.о.х.д.№ 174 по описа за  2017 година.

          Съдът, на основание чл. 309 ал.1 от НПК, служебно и сам се занима с мярката за неотклонение на подсъдимия и като взе предвид наложеното наказание с присъдата ,намира, че мярката за неотклонение на подсъдимия следва да бъде потвърдена,  поради липса на основания за нейното изменение, с оглед което и

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПОТВЪРЖДАВА  взетата спрямо подсъдимия С.П.С. - роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, неженен, рибар на риболовен кораб, осъждан, ЕГН ********** мярка за неотклонение „задържане под стража” до влизане в сила на присъдата.

Определението не подлежи на обжалване отделно от присъдата.

         

 

Председател:                

Съдебни заседатели:1.

 

                         2.