П Р О Т О К О Л

            гр. Добрич, 11.07.2017 г.

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, Търговско отделение, в публично съдебно заседание на единадесети юли, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕВА ИВАНОВА

 

         При участието на секретаря Билсер Мехмедова – Юсуф, сложи за разглеждане търговско дело №131 по описа за 2017 година, докладвано от Председателя.

         На именното повикване в 10.00 часа, се явиха:

ИЩЕЦЪТ „Д. Е. Х.“ ООД – гр. Добрич, редовно призован чрез пълномощника си адв. Е.Т., се представлява от адв. Е.Т., редовно упълномощена по делото от преди.

ОТВЕТНИКЪТ „В. С.“ ЕООД – гр. Стара Загора, редовно призован чрез пълномощника си адв. Д.А., се представлява от адв. Д.А., редовно упълномощена по делото от преди. 

ОТВЕТНИКЪТ Е.Н.Х., редовно призован чрез пълномощника си адв. Д.А., не се явява, представлява се от адв. Д.А., редовно упълномощен по делото от преди. 

                                              ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

Адв.          Е.Т.: Да се даде ход на делото.

Адв. Д.А.: Не са налице процесуални пречки, да се даде ход на делото.

СЪДЪТ, като взе предвид становището на страните и с оглед липсата на процесуални пречки за разглеждане на делото

                                          О П Р Е Д Е Л И :

                                   ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Адв.          Е.Т.: Госпожо Председател, сключили сме спогодба, която моля да утвърдите. Поддържаме искането за споразумението. Поради запор на сметката не е извършено договореното в спогодбата плащане на първата вноска дължима до 15.06.2017г. Плащането по тази вноска е в размер на 2 940,49 лева. Правим това уточнение като изрично заявяваме, че не се отразява на спогодбата, която сме депозирали и моля да се одобри от съда. Моля, да бъде прекратено производството по настоящото дело.

Правим искане на основание чл.78, ал.9 ГПК, да ни бъде върната половината от държавната такса, като същата бъде върната на посочената на „Д. Е. Х.“ ООД, банкова сметка.

***. Д.А.: Госпожо Председател, моля, да утвърдите постигнатата между страните спогодба. Моля, производството по делото да бъде прекратено.

СЪДЪТ, по доказателствата

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА и ПРИЛАГА заявлението на ищеца „Д. Е. Х.“ ООД, отговора на ответника „В. С.“ ЕООД, пълномощното на адвокат Д.А. и приложената спогодба от 14.06.2017г.

СЪДЪТ, като взе предвид, че пълномощниците и на двете страни имат правото да сключват съдебна спогодба, съгласно представените по делото пълномощни, както и че постигнатата спогодба не противоречи на закона и на добрите нрави, намира, че са налице законовите предпоставки за одобряването й.

Видно от съдържанието на постигнатата от страните спогодба, поради уреждане на спора между страните ищецът иска отмяна на допуснатото по делото обезпечение на предявените искове и обезсилване на издадената обезпечителна заповед. Съдът намира, че искането като основателно следва да бъде уважено. Налице са законовите предпоставки по чл.402, ал.2 ГПК, тъй като вече не съществува причината, поради която обезпечението е било допуснато. Молителят сам се отказва от наложената обезпечителната мярка, поради което съдът е длъжен да я отмени, без да спазва производството по чл.402, ал.1 ГПК, което важи само в случай, че отмяната се иска от ответника.

Воден от гореизложените мотиви, Добричкият окръжен съд 

О П Р Е Д Е Л И :

ОДОБРЯВА постигнатата между страните по делото спогодба със следното съдържание:

1.  Страните по настоящата спогодба заявяват и се съгласяват, че „В. С.“ ЕООД, ЕИК:** ще заплати на „Д. Е. Х.“ ООД сумата от 49 702.45 лева /четиридесет и девет хиляди седемстотин и два лева и четиридесет и пет стотинки/, представляваща сбор от претендираната главница в размер на 43 100.70 лева, мораторна лихва в размер на 3 192.97 лева и част от направените разноски от „Д. Е. Х.“ ООД, ЕИК:** в размер на 3 408.77 лева, предмет на разглеждане по търговско дело №131/2017г. по описа на Окръжен съд – гр. Добрич и ИД №**.

2.  Страните по настоящата спогодба се споразумяват и се съгласяват, че посочената в предходната точка сума ще бъде заплатена от Втората страна на Първата страна чрез банков превод по следната банкова сметка *** „Банка ДСК“ АД с титуляр на сметката „Д. Е. Х.“ ООД, ЕИК:**, а именно: IBAN: ***, BIC: ***, както следва:

-       9 940.49 лева до 15.06.2017г.     

-       9 940.49 лева до 15.07.2017г.   

-       9 940.49 лева до 15.08.2017г.     

-    9 940.49 лева до 15.09.2017г.     

-       9 940.49 лева до 15.10.2017г.     

3.  „Д. Е. Х.“ ООД, ЕИК:** се отказва от претендираните спрямо „В. С.“ ЕООД, ЕИК:** и Е.Н.Х., ЕГН:********** законна лихва върху главницата от датата на депозиране на исковата молба, както и разноски над 3 408.77 лева до пълния размер от 4 334,65 лева и няма да търси такива.

4.  При неплащане на която и да е вноска в уговорения срок по т.2, направените отстъпки от „Д. Е. Х.“ ООД по т.3 отпадат и „В. С.“ ЕООД, ЕИК:** и Е.Н.Х., ЕГН:********** ще дължат солидарно на ПЪРВАТА СТРАНА пълния размер на направените разноски и законната лихва върху главницата от датата на депозиране на исковата молба до окончателното плащане.

5. „Д. Е. Х.“ ООД, ЕИК:** се задължава в срок от 3 /три/ работни дни след влизане в сила на определението за обезсилване на издадената обезпечителна заповед по настоящото дело, да подаде молба по ИД №** по описа на ЧСИ С. С., рег. №** на КЧСИ за прекратяване на изпълнителното дело и вдигане на наложения запор.

          6. Страните приемат, че с подписване на настоящата спогодба и заплащане на сумата по т.1 в сроковете по т.2, отношенията им са изцяло и безвъзвратно уредени и същите няма да имат една спрямо друга каквито и да е финансови или други претенции.

           7. Страните се задължават да следват поведение в съответствие с правното положение между тях, такова каквото е установено и/или създадено с настоящото споразумение, като се въздържат от всякакво негово оспорване.

 

Споразумението се подписа в четири еднообразни екземпляра – по един за всяка страна.

 

 

                             ………………………                              

 

адв. Е.Т. за ищеца „Д. Е. Х.“ ООД

 

 

 

                                      ………………………

 

адв. Д.А. за ответника „В. С.“ ЕООД

 

 

 

 ………………………

 

    адв. Д.А. за ответника Е.Н.Х.

 

 

СЪДЪТ, като взе предвид постигнатата спогодба и на основание чл.78, ал.9, изр.1 ГПК

О П Р Е Д Е Л И :

ДА се възстанови на ищеца „Д. Е. Х.“ ООД, ½  от  внесената държавна такса, а именно в размер на 925.87 лева, по посочената банкова сметка - ***: ***, BIC: ***.

Съдебната спогодба има силата на влязло в сила съдебно решение, като определението, с което същата се одобрява не подлежи на обжалване на основание чл.234, ал.3 ГПК.

СЪДЪТ, предвид одобряването на спогодбата

О П Р Е Д Е Л И :      №352

ОТМЕНЯ допуснатото с протоколно определение №245/19.05.2017г. по т. д. №131/2017г. по описа на ДОС обезпечение на предявените искове, чрез налагане на обезпечителна мярка ЗАПОР ДО ПЪЛНИЯ РАЗМЕР НА ИСКОВЕТЕ, т. е. до общата сума от 46 293.67 лв./четиридесет и шест хиляди двеста деветдесет и  три лева и шестдесет и седем стотинки/ върху ВСИЧКИ  БАНКОВИ СМЕТКИ на ответника ЕООД „В. С.“, ЕИК:**, в СЖ „Е.“ АД, при условията на преминаване от сметка в сметка до общото еднократно достигане на тази сума.

ОБЕЗСИЛВА издадената по делото на 19.05.2017г. обезпечителна заповед.

Въз основа на настоящото определение и на основание чл.402, ал.3 ГПК наложения „запор“ на банковите сметки на ответника да се вдигне.

ПРЕКРАТЯВА производството по т. д. №131/2017 г. по описа на Окръжен съд – гр. Добрич.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО в частта относно одобряване на спогодбата, отмяна на наложеното обезпечение и обезсилване на обезпечителната заповед, не подлежи на обжалване.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО в частта относно прекратяване на производството по делото подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд, гр. Варна в едноседмичен срок от днес.

 

ДЕЛОТО приключи в 10.20 часа.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен на 11.07.2017 г.

 

 

СЕКРЕТАР:                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: