О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н  И   Е

 

№ 338

 

гр. Добрич,  05.07.2017 г.

 

 

                       В     И  М  Е  Т  О     Н  А      Н  А  Р  О  Д  А      

 

 

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на пети юли две хиляди и седемнадесета година в състав:

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

          ЧЛЕНОВЕ: ЕВА ИВАНОВА

                                ГЕОРГИ ПАВЛОВ

разгледа докладваното от СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ в. ч. т. д. № 171/2017 г.  по описа на Добричкия окръжен съд:

         Производството е по чл. 418, ал. 4 ГПК.

         Въззивно частно търговско дело № 171/2017 г. по описа на Добричкия окръжен съд е образувано по частна жалба на „***“ ЕАД гр. София срещу Разпореждане от 23.06.2017 г. на Добричкия районен съд по ч. гр. д. № 2105/2017 г.

         С атакувания съдебен акт, първостепенният съд е отхвърлил заявлението на „***“ ЕАД за издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист против поръчителя Д. Й. Й. за следните суми:  3 735.40 лв., представляваща главница, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на подаване на заявлението в съда – 21.06.2017 г., до окончателното й изплащане; 403.63 лв.- договорна възнаградителна лихва за периода 29.09.2016 г. – 21.06.2017 г.; 22.99 лв. – лихвена надбавка за забава за периода 30.10.2016 г. – 21.06.32017 г.; 155.00 лв. – такси и разноски; 86.33 лв. – държавна такса и 150.00 лв. – юрисконсултско възнаграждение. Съдът е приел, че банката не е обявила на поръчителя предсрочната изискуемост на кредита, поради което вземането й срещу поръчителя не е изискуемо в заявения размер и не е възникнало на заявеното основание. С оглед на тези съображения, Съдът е отхвърлил заявлението за издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист по отношение на поръчителя. 

         Недоволен от така постановения съдебен акт, банката го обжалва с доводи относно нарушение на материалния закон. Поддържа се, че не е необходимо отправяне на изявление за предсрочната изискуемост на кредита до поръчителя, след като банката я е обявила на длъжника. Изложени са съображения, че от датата на която уведомлението за обявяване на предсрочната изискуемост на кредита е достигнало до главния длъжник е началният момент на течението на 6-месечния срок

по чл. 147, ал. 1 ЗЗД, ангажиращ отговорността на поръчителя. Жалбоподателят претендира отмяна на атакувания съдебен акт, като въззивната инстанция реши спорния въпрос по същество, уважавайки заявлението за издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист по отношение на поръчителя.

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на осн. чл. 418, ал. 4 във вр. с чл. 279 във вр. с чл. 278, ал. 1 ГПК, като взе предвид доводите на страните и събраните по делото доказателства, намира следното:

Частната жалба е ДОПУСТИМА като подадена от надлежна страна в срок и отговаряща на изискванията на  чл. 275, ал. 2 във вр. с чл. 260 - 261 ГПК, а разгледана по същество е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Съображенията на Съда са следните:

Съгласно чл. 138, ал. 1 ЗЗД „поръчителят се задължава спрямо кредитора на друго лице да отговоря за изпълнение на неговото задължение.“ Отговорността на поръчителя е най-важното действие на договора за поръчителство. Поръчителят отговаря по самостоятелно правоотношение с кредитора и дори предметът на престацията му да е идентичен с този по главния дълг, поръчителят плаща свой, а не чужд дълг. Задължението на поръчителя има солидарен характер – чл. 141, ал. 1 ЗЗД. Обемът на главния дълг е рамка за обема на отговорността на поръчителя – чл. 139, ал. 1 ЗЗД. Акцесорността не допуска задължението на поръчителя да стане изискуемо преди главния дълг- чл. 139 ЗЗД. Изискуемостта на главния дълг не е достатъчна, за да се насочи кредиторът към поръчителя. Необходимо е да настъпят предпоставките на чл. 69 ЗЗД  отделно и за отговорността на поръчителя[1].

Банка може да поиска издаване на заповед за изпълнение въз основа на извлечение от сметка по чл. 418 ГПК и срещу поръчителя. Предпоставките за влизане в сила на заповедта по отношение на главния длъжник и поръчителя се преценяват поотделно – т. 5в от ТР 4 – 2014 - ОСГТК.

В разглеждания случай, предсрочната изискуемост на кредита по отношение на поръчителя не е настъпила. Вземането на банката срещу поръчителя не е изискуемо, поради което заявлението за издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист по отношение на поръчителя следва да се отхвърли.

С оглед на така изложените съображения, атакуваният съдебен акт на първоинстанционния съд, постановен в заповедното производство, се явява правилен и законосъобразен, поради което  следва да бъде потвърден.

С оглед гореизложените съображения и на осн. чл. 278 във вр. с чл. 418, ал. 4 ГПК, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

 

 

ПОТВЪРЖДАВА Разпореждане от 23.06.2017 г. на Добричкия районен съд по ч. гр. д. № 2105/2017 г.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ЧЛЕНОВЕ:

1.

 

 

 2.     



[1] Вж. Калайджиев,  А. Облигационно право. Обща част. С., 2016, с. 655.