О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н  И   Е

 

 

 

№ 363

 

 

 

гр. Добрич,  20.07.2017 г.

 

 

 

                       В     И  М  Е  Т  О     Н  А      Н  А  Р  О  Д  А      

 

 

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на двадесети юли  две хиляди и седемнадесета година в състав:

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:  АДРИАНА ПАНАЙОТОВА      

          ЧЛЕНОВЕ    ЕВА ИВАНОВА

                                  ГЕОРГИ ПАВЛОВ                

разгледа докладваното от СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ ч. т. д. № 189/2017 г.  по описа на Добричкия окръжен съд:     

         Производството е по чл. 274 и сл. ГПК.

         Частно гражданско дело № 189/2017 г. по описа на Добричкия окръжен съд е образувано по частна жалба на Н.А.Н. срещу Определение № 1221/30.06.2017 г. по гр. д. № 178/2017 г.  по описа на Добричкия районен съд.

         В атакуваната част на съдебния акт, Съдът е оставил без уважение искането на ищеца Н.А.Н. за освобождаване от държавни такси и разноски в производството по гр. д. № 178/2017 г.  по описа на Добричкия районен съд.

         В частната жалба са инвокирани доводи неправилността на атакувания съдебен акт поради противоречието му с  материалния закон и със съдопроизводствените правила. Претендира се отмяна на обжалвания акт на първостепенния съд и решаване на въпроса по жалбата от въззивната инстанция, която да уважи искането на ищцата за освобождаването й от заплащане на държавни такси и съдебни разноски в производството.

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на осн.  чл. 278, ал. 1 ГПК, като взе предвид доводите на страните и събраните по делото доказателства, намира следното:

Частната жалба е ДОПУСТИМА като подадена от надлежна страна в срок и отговаряща на изискванията на  чл. 275, ал. 2 във вр. с чл. 260 - 261 ГПК, а разгледана по същество е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Съображенията на Съда са следните:

Съгласно разпоредбата на чл. 83, ал. 2 ГПК такси и разноски по производството не се внасят от физически лица, за които е признато от Съда, че нямат достатъчно средства да ги заплатят. Съдът взема предвид следните обстоятелства: доходите на лицето и на неговото семейство, имущественото му състояние, установено с декларация, семейно положение, здравословно състояние, трудова заетост, възрастта  и  други констатирани обстоятелства.

В процесния казус, съобразявайки с нормата на чл. 83, ал. 2 ГПК, въззивната инстанция установи, че ищцата е вдовица; има пълнолетна дъщеря; в рамките на 20-годишен период от време ищцата е участвала като страна в 28 разпоредителни сделки с недвижими имоти; ищцата е  собственик  на два недвижими имота; ищцата не страда от тежки и хронични заболявания. Установените по делото релевантни факти обосновават изводът, че ищцата е в трудоспособна възраст и нейното имотното и здравословно състояние позволяват да реализира доходи, достатъчни да заплатят дължимата държавна такса в размер на сумата от 90.00 лв.

С оглед изложените съображения, актът на първостепенния съд като съвпадащ с установената от въззивната инстанция фактическа и правна обстановка следва да се потвърди.

С оглед гореизложените съображения и на осн. чл. 278 ГПК, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

 

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

 

 

ПОТВЪРЖДАВА  Определение № 1221/30.06.2017 г. по гр. д. № 178/2017 г.  по описа на Добричкия районен съд.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ЧЛЕНОВЕ:

1.

 

 

 2.