О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№262

21.08.2017, град Добрич

 

 

Добрички окръжен съд                                   Наказателно отделение

на двадесет и първи август,

две хиляди и седемнадесета година

в закрито заседание в следния състав:

                      

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТЪР МОНЕВ

            ЧЛЕНОВЕ: ЕЛИЦА СТОЯНОВА

КАЛИПТЕН АЛИД

като разгледа, докладваното от съдия Алид

ВНОХД № 286 по описа на съда за 2017 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Въззивното производство е образувано по протест на РП-Добрич срещу присъда № 51/03.07.2017г. по НОХД № 2636/2009 година на Районен съд – Добрич.

Преценен с оглед изискванията за допустимост по чл.320, ал.1 от НПК, протестът не може да сложи валидно начало на въззивното производство за проверка на първоинстанционния съдебен акт по следните съображения:

С протеста се атакува първоинстанционната присъда относно неправилно  приложение на закона и липса на обстоен анализ на доказателствената съвкупност.

Към датата на изготвянето на протеста мотивите към крайния съдебен акт не са били изготвени, поради което авторът на протеста е посочил: «...не е ясно защо съдът е постановил оправдателна присъда, но каквито и да са тези мотиви, то считам, че крайният извод за оправдаване на подсъдимите не съответства на събраните доказателства».

За съдията в първоинстанционния съд е съществувало задължението по силата чл.323, ал.1, т.1 от НПК да предостави седмодневен срок на РП-Добрич за мотивиране на протеста според изискването на чл.320, ал.1 от НПК, тъй като в наличния му обем същият категорично не изпълва изискването за съдържание/в тази насока е практиката и на АС – Варна/.

Във връзка с горното, компетентният съдия в първоинстанционния съд е следвало да прецени допустимостта на бланкетния протест на плоскостта на чл.323, ал.1, т.1 от НПК. За осъществяването на фактическия състав е необходимо спазване на процедурата чрез изричното указание до страните за съществуващия мотивен пропуск и възможността за отстраняването му в седмодневен срок от поканата, с очакваната последица при бездействие – връщане на протеста.

Изложеното налага делото да се върне на първоинстанционния съд за администриране, поради което настоящият въззивен състав

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА   съдебното производство по ВНОХД № 286/2017г. по описа на Окръжен съд - Добрич и ВРЪЩА делото на Районен съд - Добрич за администриране по реда на чл.323, ал.1, т.1 от НПК.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ: 1.                        2.