Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

№ 126

 

Гр.Добрич,29.08.2017 г.

 

                                                В   ИМЕТО НА НАРОДА

Добрички окръжен съд,Търговско отделение,в закрито съдебно заседание,проведено на  двадесет и девети август,две хиляди и седемнадесета година в състав:

                                    ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова ,

т.дело № 226  по описа  за 2017 година

и за да се произнесе,взе предвид следното:

 

             Производството е по реда на чл.25 от Закона за тьрговския регистър.

             Образувано е въз основа на жалба вх. № 20170818103747,подадена срещу Отказ №20170705165053 /11.07.2017 г. на АВ за вписване на нови обстоятелства по заявление вх.№ 20170705165053 по партидата на ЕООД»***» ЕИК-***.

             В жалбата се твърди, че отказът е  незаконосъобразен. Жалбоподателят счита, че постановеният отказ е необоснован и неправилен в своята цялост. Излага съображения, че длъжностното лице неправилно приема,че не са налице основания за заличаване на ликвидатора,поради което моли отказът за вписване да бъде отменен.

             Добрички окръжен съд,като взе предвид постьпилата жалба и прецени събраните по делото доказателства,намира,че жалбата е депозирана в срока по чл. 25, ал. 1 от ЗТР, от легитимирано лице – адвокат с изрично пълномощно от заявител, и се преценява като процесуално допустима.

             Разгледана по същество е основателна по следните съображения:

             С подаденото заявление вх.№ 20170705165053 ,е поискано заличаване на ликвидатора В.Ц.П.

Постановен е отказ,с мотиви,че дружеството не било уведомено по адреса на управление,а уведомленията били адресирани до съдружниците.Също така липсвал документ за платена държавна такса.

Съдът не споделя изложените в отказа на регистърния орган съображения, поради това, че същите не намират законодателна опора в относимите към искането нормативни актове.

Видно от приложените по делото документи, регистърният орган е сезиран с искане за заличаване на ликвидатор на еднолично дружество,чийто собственик на капитала е „***“ООД.Видно от справката по партидата на дружеството от ТР,същото е с управител ***и съдружници ***и ********“ АД.

Към заявлението са били приложени уведомления до съдружниците ***и „*****“ АД.Служебно /и лично/известен е на съда факта на смъртта на управителя ******,на чието място не е вписан нов такъв.Представени са и доказателства за внесена държавна такса.

    Заявеното за вписване обстоятелство е заличаване на ликвидатора  по негово искане по аналогия с разпоредбата уреждаща идентична процедура за управител в търговско дружество в чл.141, ал.5 ТЗ. Напускането /освобождаването/ на ликвидатор по негово желание не е изрично уредено в ТЗ а така също и в ЗТР и Наредбата към него. Единствените относими разпоредби са тези на чл.266 от ТЗ, евентуално по аналогия чл.141, ал.5 и чл.156, ал.3 ТЗ, която препраща към глава XVII от ТЗ /Ликвидация/.

Съгласно чл.141, ал.5 от ТЗ ако в срок от един месец дружеството не заяви за вписване промяната, управителят може сам да заяви това обстоятелство пред ТР за вписване. Доколкото чл.269 от ТЗ възлага на ликвидатора представителни функции относно дружеството както и правомощията на изпълнителния му орган, а изхождайки и от мандатното правоотношение, съдът намира че няма пречка ликвидаторът при наличие на предпоставките по чл.141 ТЗ и сам да заяви промяната в ТР при бездействие на дружеството. Разпоредбата на чл.266, ал.4 ТЗ не изключва приложението на чл.141 спрямо ликвидатора.

Представените нотариална покана до съдружника  ***и  уведомление до „*****“ АД , удостоверяват надлежното изпращане на уведомление на съдружниците,сиреч на дружеството за намерението на ликвидатора да бъде освободен.

 Същевременно в ликвидационното производство целта на законодателя е възможно най-бързо приключване на процедурата по ликвидация. Този обществен интерес се обслужва и от предоставеното на Агенцията правомощия да назначава служебно ликвидатори по реда на раздел Втори от Наредба №1/2007г. за ТР. Няма изрично изброени хипотези за назначаване на ликвидатор по служебен почин, но в случай че съдружниците бездействат, а съдът няма възможност да се самосезира /извън случаите на чл.266, ал.4 ТЗ/, именно Агенцията е органа, който следва да назначи ликвидатор. Цялото ликвидационно производство като охранително такова е изнесено от ТЗ и в голямата си част от прерогатива на съда като е възложено на ДЛР в Търговския регистър.Същевременно в ликвидационното производство целта на законодателя е възможно най-бързо приключване на процедурата по ликвидация. Този обществен интерес се обслужва и от предоставеното на Агенцията правомощия да назначава служебно ликвидатори по реда на раздел Втори от Наредба №1/2007г. за ТР. Няма изрично изброени хипотези за назначаване на ликвидатор по служебен почин, но в случай че съдружниците бездействат, а съдът няма възможност да се самосезира /извън случаите на чл.266, ал.4 ТЗ/, именно Агенцията е органа, който следва да назначи ликвидатор. Цялото ликвидационно производство като охранително такова е изнесено от ТЗ и в голямата си част от прерогатива на съда като е възложено на ДЛР в Търговския регистър. 

Изложеното обосновава извод за неправилност и незаконосъобразност на постановения отказ на длъжностно лице по регистрация, което налага неговата отмяна.

На основание чл. 25, ал. 5 ЗТР на Агенцията по вписванията следва да бъдат дадени задължителни указания да впише в търговския регистър заявените обстоятелствата.

      Като се води от гореизложеното,Добрички окръжен съд

                                    Р       Е      Ш      И  :

              ОТМЕНЯ Отказ №20170705165053 /11.07.2017 г. на АВ за вписване на нови обстоятелства по заявление вх.№ 20170705165053 по партидата на ЕООД»***» ЕИК-***.

и вместо това ПОСТАНОВЯВА:

              ЗАДЪЛЖАВА длъжностното лице към Търговския регистър на Агенцията  по вписванията да извърши вписване по партидата на ЕООД»***» ЕИК-***,гр.Добрич  по заявление вх.№ 20170705165053.

              Решението е окончателно.

              Копие от решението да се изпрати на Агенция по вписванията при Министерство на правосъдието.

 

                                                                        Окръжен съдия: