Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е   № 125    

              гр.Добрич 25.08.2017 г.

                                      

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  закрито заседание на  двадесет и пети август

 през две хиляди и седемнадесета                              година в състав:

                                                    ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:Т.СТОЕВА

                                                                                                                                                                              

при  секретаря  …………........................      и в присъствието на прокурора......................................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Стоева.......Т.д.№227

от 2017г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното: 

    Производството е по чл.25 от ЗТР.

    Постъпила е жалба от В.Ц.П. ЕГН ********** ***,в качеството й на ликвидатор на „***“,ЕИК ***чрез адв.Д.А. от ДАК,съдебен адрес-*** срещу Отказ№20170705165915/11.07.2017г.на  длъжностното лице на ТР при АВ за заличаване на жалбоподателката като ликвидатор на „***“ЕООД,ЕИК ***.

   Жалбата е подадена в срок.

   Разгледана по същество тя е основателна,по следните съображения:

  С уведомление от 12.04.2017г.,връчено на законния представител на едноличния собственик на капитала на дружеството „ИНСТИТУТ ПО РАЗВИТИЕТО“АД,Радостина Иванова заявителят е уведомил собственика на капитала,че желае да бъде освободен като ликвидатор на „***“ООД,в ликвидация,гр.Добрич,че желае да бъде освободена от длъжността ликвидатор.Едноличният собственик на капитала на дружеството не е взел решение в тази насока в продължение на почти три месеца от получаване на уведомлението.Това е наложило ликвидаторът сам да поиска заличаването си в Търговския регистър.

   На първо място правоотношението между дружеството и ликвидатора е с характер на договор за поръчка и се урежда от разпоредбите на чл.280 от ЗЗД.Съгласно чл.287 от ЗЗД договорът за поръчка се прекратява с отказа на довереника да изпълнява задълженията си по него.Връзката между дружеството и ликвидатора е от договорно естество и на последния не може да бъде налагано изпълнение на поръчката против волята му,при положение,че е депозирал изричен отказ да продължи мандатното правоотношение.Пасивността на едноличния собственик на капитала да вземе решение за освобождаване на ликвидатора и избор на нов ликвидатор,което по същество представлява недобросъвестно поведение не следва да рефлектира върху правото на ликвидатора довереник да се освободи от задълженията си по поръчката.

  За пълнота следва да се отбележи ,че правилно и законосъобразно уведомлението е изпратено до представляващия едноличния собственик на капитала на дружеството в ликвидация,който взема  решения от компетентността на общото събрание на дружеството.

  С тези мотиви следва да се отмени отказа,постановен от длъжностното лице по регистрацията ,като се задължи същото да извърши атакуваното вписване.

  Водим от изложеното Окръжният съд,

      Р  Е  Ш  И:

  ОТМЕНЯ Отказ№20170705165915/11.07.2017г.на  длъжностното лице на ТР при АВ за заличаване на жалбоподателката като ликвидатор на „***“ЕООД,ЕИК ***.

 ЗАДЪЛЖАВА длъжностното лице по регистрацията да извърши исканото вписване на промени в обстоятелствата по партидата на„***“ЕООД,ЕИК ***.

 Решението не подлежи на обжалване.

 

 

                                                      ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: