О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н  И   Е

 

№ 382

 

гр. Добрич,  08.08.2017 г.

 

 

                       В     И  М  Е  Т  О     Н  А      Н  А  Р  О  Д  А      

 

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на осми август две хиляди и седемнадесета година в състав:

    ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ГАЛАТЕЯ  ХАНДЖИЕВА—МИЛЕВА     

                       ЧЛЕНОВЕ:  ГЕОРГИ ПАВЛОВ                     

                                              ЕЛИЦА СТОЯНОВА  

разгледа докладваното от СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ ч. т. д. № 203/2017 г.  по описа на Добричкия окръжен съд:     

         Производството е по чл. 274 и сл. ГПК.

         Частно гражданско дело № 203/2017 г. по описа на Добричкия окръжен съд е образувано по частна жалба на „***“ АД гр. София срещу Определение № 1025/02.06.2017 г. по гр. д. № 1750/2017 г.  по описа на Добричкия районен съд.

         С атакувания съдебен акт, първостепенният съд е прекратил производството по делото поради липса на правен интерес за ищеца от предявяване на установителни искове за нищожност, респ. унищожаемост на застрахователен договор, сключен между страните по делото.

         В частната жалба са инвокирани доводи за неправилността на атакувания съдебен акт поради противоречието му със съдопроизводствените правила. Претендира се отмяна на обжалвания акт на първостепенния съд и връщане на делото на първостепенния съд за разглеждането му по същество.

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на осн.  чл. 278, ал. 1 ГПК, като взе предвид доводите на страните и събраните по делото доказателства, намира следното:

Частната жалба е ДОПУСТИМА като подадена от надлежна страна в срок и отговаряща на изискванията на  чл. 275, ал. 2 във вр. с чл. 260 - 261 ГПК, а разгледана по същество е ОСНОВАТЕЛНА.

Съображенията на въззивната инстанция са следните:

Наличието или липсата на правен интерес се преценява с оглед твърденията на ищеца в обстоятелствената част на исковата молба относно спорните отношения между страните. Правен интерес от предявяването на установителните искове за прогласяване нищожността, респ. унищожаемостта на застрахователния договор е налице и когато отговорността на застрахователя може да бъде ангажирана от увредени от водача на застрахованото МПС трети лица във всеки момент на основание сключения застрахователен договор, в рамките на петгодишния давностен срок от настъпването на застрахователното събитие.

С оглед изложените съображения, актът на първостепенния съд като несъвпадащ с доводите на въззивната инстанция следва да се отмени, като делото се върне на районния съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

С оглед гореизложените съображения и на осн. чл. 278 ГПК, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

 

ОТМЕНЯ Определение № 1025/02.06.2017 г. по гр. д. № 1750/2017 г.  по описа на Добричкия районен съд.

ВРЪЩА  гр. д. № 1750/2017 г.  на Добричкия районен съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ЧЛЕНОВЕ:

1.

 

 

 2.