О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 866

 

 

                                   Гр.Добрич  14.09.2017 г.

 

 

                             В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

 

Добричкият окръжен съд търговско отделение в закрито заседание  на четиринадесети септември   през две хиляди и седемнадесета  година в състав:

                                                            

                                                        Председател:  Адр.Панайотова

 

 

                                                                             1. Таня Ангелова

                                                        Членове :

                                                                             2. Ева Иванова

 

При секретаря            като разгледа докладваното от Т.Ангелова в.гр.д.№ 377/2017г. по описа на Окръжен съд гр.Добрич и за да се произнесе,взе предвид следното:

        Производството е по  чл.435  и сл. от ГПК.

        Образувано е по повод  жалба на „***”ЕООД ЕИК  *** с.В.,общ.Г .Т. ,ул.”**” № 2 чрез адв.М.В.-ДАК ,длъжник по изп.д.№ 96/2016г.на СИС при РС.гр.Генерал Т. срещу действия на ДСИ- разпореждане от 05.12.2016г. за образуване на изп.дело и налагане запор върху банкова сметка ***.12.2016г. за изплащане на взискателя  постъпила сума по изпълнителното дело.

        В жалбата се твърди,че не е налице основание за издаване на изпълнителен лист и образуване на изпълнително дело,тъй като длъжникът доброволно и своевременно е заплатил цялата парична сума от 1 750.15 лв. на взискателя,като последният отказва да получи сумата.Поради това запорът върху сметката на длъжника също е наложен неправилно.Разпореждането на ДСИ да се изплати внесена сума по изп.дело на взискателя било неправилно,тъй като е извършено преди да изтече срока за доброволно изпълнение.Претендира направените разноски.

        Взискателят М.М.М. с ЕГН-********** ***,чрез адв.Д.Ч.-АК Бургас сочи,че жалбата е недопустима,тъй като обжалваните действия от длъжника не могат да бъдат оспорени по реда на частното обжалване.Изп.дело било образувано на основание редовен изпълнителен лист,удостоверяващ присъдени в полза на взискателя суми.С приложения към жалбата пощенски запис длъжникът  се е позовавал на извършено плащане и по друго изп.дело.Претендира направените разноски.

        Приложени са писмени мотиви на държавния съдебен изпълнител,в които се сочи недопустимост и неоснователност на жалбата.

        Жалбата  е недопустима,поради което следва да се прекрати производството по настоящото дело по следните съображения:

        Видно от приложеното копие от изпълнително дело на СИС при РС гр.Генерал Т. № 96/2016г. същото е образувано с взискател М.М.М. и длъжник „***”ЕООД   за парично вземане по изпълнителен лист.Наложен е запор върху сметката на длъжника и тъй като същият е изплатил дължимата сума от 805 лв.ДСИ е разпоредил същата да се изплати на взискателя,като е вдигнал наложения запор.

        Окръжният съд намира,че така депозираната жалба е процесуално недопустима,тъй като е насочена срещу неподлежащи на обжалване актове на съдебния изпълнител.Тъй като изхожда от дружество-длъжник по изпълнителното производство,следва и на основание чл.435 ал.2 от ГПК да бъде насочена срещу лимитативно изброените подлежащи на съдебен контрол актове на съдебния изпълнител,а именно постановлението за глоба и насочване на изпълнението върху имущество,което смята за несеквестируемо,отнемането на движима вещ или отстраняването му от имот,поради това,че не е уведомен надлежно за изпълнението,както и постановлението за разноски.Не са налице и действия на ДСИ,които да нарушават секвестируемостта на имуществото на длъжника,предвид постановките на ТР № 2/2013г. на ОСГТК на ВКС на РБ. Жалбата е недопустима,поради което  производството по делото следва да се прекрати,като жалбата се остави без разглеждане.

     Воден от гореизложеното Окръжният съд

                        О П Р Е Д Е Л И :

     ОСТАВЯ без разглеждане жалба на ЕООД”***” с ЕИК-***,с.В. с вх.№ 5266/14.08.2017г.против действия на ДСИ –СИС при РС гр.Генерал Т. по изп.дело № 96/2016г.-разпореждане за образуване на изпълнително дело ,налагане на запор върху банкова сметка *** сума по изпълнителното дело.  

     П Р Е К Р А Т Я В А  производството по в.гр.д.№377/2017г. по описа на Окръжен съд гр.Добрич.

     Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Варна в едноседмичен срок от съобщението до страните.

 

 

 

Председател:                              Членове : 1.                     2.