ОПРЕДЕЛЕНИЕ№ 861

гр.Добрич, 13.09.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКА КОЛЕГИЯ в закрито заседание на тринадесети септември  през 2017г. в състав:

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДИАНА ДЯКОВА

                                                            ЧЛЕНОВЕ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                                                                ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

при секретаря ………………………….. в присъствието на прокурора………………………, като разгледа докладваното от съдия Ж.МАРГЕНОВА В.гр.дело №401 по описа за 2017г., и за да се произнесе, взе предвид следното: 

 Подадена е въззивна жалба вх.№1785/25.07.2017г. от Е.Е. Шевкет с ЕГН ********** ***, чрез адв.Г.А., срещу решение №64/20.06.2017г. по гр.д.№84/2017г. на Тервелски районен съд.

Жалбата не отговаря на изискванията на чл.262, т.4 от ГПК.

Предмет на обжалване е решение на районния съд по спор за упражняване на родителски права и за издръжка на малолетното дете Е. по искове на С. М. Ш., предявени по реда на чл.322, ал.2 от ГПК, вр.чл.59, ал.2 от СК.

Искът за родителски права е неоценяем ,а този за издръжка- оценяем по смисъла на чл.69 ал.1 т.7 ГПК и дължимата държавна такса  за първоинстанционното производство по тях се определя по правилата на чл.3 и чл.1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, т.е. до 80лева но не по-малко от 30лева по първия иск като конкретния размер се определя от съда/чл.71, ал.1 от ГПК/ и 4 на сто върху сбора на платежите за три години, но не по-малко от 50лева по втория/иска за издръжка/.Държавната такса на предявени по реда на чл.322, ал.2 от ГПК, вр.чл.59, ал.2 от СК искове се събира при приключване на производството и съобразно изхода от него.

Дължимите държавни такси за обжалване пред въззивна инстанция се определят по правилата на чл.18 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК , т.е. 50 на сто от таксата , дължима за първоинстанционното производство, върху обжалваемия интерес.

Страната може да обжалва съобразно интереса си частта от решението, с което искът е отхвърлен или уважен изцяло или до определен размер, или в частта му по един от исковете. В случая депозираната жалба поддържа висящност на два иска -иска относно упражняването на родителските права и иска относно издръжката на детето. Събраната от районния съд държавна такса за въззивно обжалване в размер на 25 лева не покрива размера на дължимата и по двата иска. Действително в случая районният съд е пропуснал да събере дължимата за първоинстанционното производство по иска за родителски права държавна такса при неговото приключване, който пропуск е отстраним по реда на чл.77 от ГПК, и който пропуск не освобождава обжалващия от задължението да внесе държавна такса за въззивно обжалване на решението в тази част, определена по посочените по-горе правила. С решението е определена държавна такса по иска за издръжка в размер на 172.80лева, като при обжалването му в тази част следва да бъде събрана държавна такса за въззивното обжалване в размера, определен по правилата на чл.18 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК , а именно 86.40лева.

Следва настоящото производство да бъде прекратено, жалбата да се изпрати на съда, постановил обжалваното решение, в случая Тервелския районен съд, който да извърши действията по чл.262, ал.1 от ГПК по  отстраняване на нередовности във връзка с внасянето на дължимата за въззивното обжалване държавна такса, след което незабавно да изпрати жалбата на окръжния съд за произнасяне по нея.

С гореизложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА  производството по в.гр.д.№401/2017г. по описа на ДОС и

ИЗПРАЩА на Тервелски районен съд за надлежно администриране съобразно задълженията му по чл.262 във вр. с чл.260 т.4 от ГПК за отстраняване на нередовностите на въззивната жалба във връзка с внасянето в пълен размер съобразно обжалваемия интерес на дължимата държавна такса по сметка на въззивния съд, след което делото да се изпрати на въззивния съд за разглеждане на жалбата.

Определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:1.                         2.