О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                       

                                                        № 892

  

                                  гр.Добрич     28.09.2017 год.      

 

                          В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На двадесет и осми септември                         2017 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА                                    

                                                   ЕЛИЦА СТОЯНОВА

 

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно гражданско дело №453 по описа за 2017 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на глава ХХ,чл.258 и сл. от ГПК.Подадена е въззивна жалба от Е.Е.Ш. *** срещу решение №75/11.07.2017 г. по гр.д.№83/2017 г. на Тервелския районен съд,с което е уважен предявен на основание чл.127а ал.2 от СК иск и е разрешено на малолетното дете на страните Е.Е.Е. да бъде издаден паспорт за задгранични пътувания по заявление,подадено само от неговата майка ** М.Ш.,без съгласието на другия родител-бащата Е.Е.Ш.,респ. е дадено разрешение детето да пътува извън пределите на Р.България-да напуска територията на страната,придружавано от майката,без да е необходимо за целта съгласието на бащата,като осъществява неограничен брой пътувания за срок от пет години,считано от влизане в сила на решението,от Р.България до страни от ЕС с цел туризъм и гостуване.

Като постави на разглеждане депозираната въззивна жалба,ДОС установи следното:

В мотивите на обжалваното първоинстанционно решение правилно са посочени страните по спора,а именно ищца е майката на малолетното дете ** М.Ш.,а ответник е неговият баща Е.Е.Ш..В диспозитива на обжалваното решение обаче е допусната очевидна фактическа грешка,като е дадено разрешение малолетното дете Е. да пътува извън пределите на Р.България,”придружавано от майката *** с ЕГН **********,без да е необходимо за целта съгласието на бащата ***с ЕГН **********”.Налице е очевидна фактическа грешка в диспозитива на обжалваното първоинстанционно решение,която се състои в погрешно посочване на трите имена и ЕГН на майката и бащата на детето Е..

Предвид горното производството по настоящото въззивно дело следва да бъде прекратено и делото да се изпрати на ТРС за поправка на допуснатата очевидна фактическа грешка по реда на чл.247 от ГПК.

Определението е необжалваемо,тъй като няма характер на преграждащо развитието на производството.След изпълнение на процедурата по чл.247 от ГПК и постановяване на решение за поправка на ОФГ от районния съд делото ведно с подадената въззивна жалба срещу първоначалното решение и евентуална жалба срещу второто решение за поправката следва да се изпрати обратно на ДОС за произнасяне по същите.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                     О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№453/2017 г. по описа на Добричкия окръжен съд и

ВРЪЩА делото на Тервелския районен съд за поправка на очевидна фактическа грешка в диспозитива на обжалваното първоинстанционно решение съобразно указанията в мотивите на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                      ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                       2.