О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №299

 

 

            ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД, Наказателно отделение, в разпоредително заседание на двадесет и осми септември две хиляди и седемнадесета година в състав :

                                                                       

   Председател: Калина Димитрова

                                                                                  Членове: Атанас Каменски                                                                                                                  Милена Хараламбиева

 

с участието на секретаря

и в присъствието на прокурора

изслуша докладваното от съдия Хараламбиева в.ч.н.д. № 322/17г. по описа  на ДОС  и за да се произнесе  взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл. 345 във вр. с чл. 306, ал. 1, т. 4, пр. 2 от НПК.

            С определение № 100 от 27.07.2017г. по нохд № 80/2012г. на РС – гр.Каварна Д.П.Г. с ЕГН ********** е бил осъден да заплати по сметка на Национално бюро за правна помощ –гр.София сумата от 260 лв, представляваща сторени разноски за служебно назначен защитник.

            Срещу така постановеното определение е постъпила жалба от Г., с която се настоява за отмяна на определението.

Въззивният съд след като се запозна с материалите от делото, констатира, че обжалваното определение е постановено в грубо нарушение на процесуалните правила, доколкото произхожда от незаконен съдебен състав. Съгласно разпоредбата на чл. 306, ал. 1, т. 4 от НПК съдът може да се произнесе с определение по въпросите относно разноските по делото. Макар и да няма изискване за неизменност на състава, т.е. в него да участват същите съдии и съдебни заседатели, във всички случаи когато първоинстанционният съд се произнася по реда на чл.306 от НПК, това трябва да бъде осъществено от такъв състав, какъвто е разглеждал делото по същество. В конкретния случай - нохд № 80/2012г. по описа на РС-гр.Каварна е било разгледано от съдебен състав, състоящ се от съдия и двама съдебни заседатели съобразно правилото на чл. 28, ал. 1, т.2 от НПК, тъй като се касае за престъплението по чл. 212, ал. 4 във вр. с чл. 212, ал.1 от НК, а определението по чл. 306, ал. 1, т. 4 от НПК, предмет на настоящата въззивна проверка, е постановено еднолично само от съдия. Или в нарушение на императивна разпоредба на чл. 28, ал. 1,т. 2 от НПК районният съд се е произнесъл еднолично по реда на чл.306, ал. 1, т.4 от НПК в частта за дължимите от подсъдимия разноски, поради което и определението му се явява незаконосъобразно -постановено от незаконен състав, което пък съставлява съществено процесуално нарушение по смисъла на чл. 348, ал. 3, т. 3 от НПК.

С оглед на горното настоящата инстанция не следва да се произнася по съществото на жалбата, определението на РС – гр.Каварна следва да бъде отменено, а делото върнато на РС-гр.Каварна за отстраняване на допуснатото нарушение.

Воден от изложеното, Добричкият окръжен съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

            ОТМЕНЯ определение № 100/27.07.2017г., постановено по нохд № 80/2012г. по описа на РС– гр.Каварна, с което Д.П.Г. с ЕГН ********** е бил осъден да заплати по сметка на Национално бюро за правна помощ –гр.София сумата от 260 лв, представляваща сторени разноски за служебно назначен защитник.

 ВРЪЩА делото на РС – гр.Каварна за ново разглеждане от законен съдебен състав.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

 

Председател:                          Членове : 1.      

            

 

          2.