П Р И С Ъ Д А

 

№ 15  

                                              

                                           20.09.2017г.,  гр. ***

 

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

***КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,                 НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ   

на двадесети септември, две хиляди и седемнадесета година в публично съдебно заседание в следния  състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИЛЕНА ХАРАЛАМБИЕВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Н.С.

   В.П.  

 

Секретар – АНЖЕЛА НИКОВА

Прокурор – ВИОЛЕТА ВЕЛИКОВА

Разгледа докладваното от председателя Милена Хараламбиева

НОХД  № 249 по описа за 2017 година.

 

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Г.В.К. – роден на ***г***, с постоянен адрес ***, български гражданин, с основно образование,  не женен, не работи,  осъждан,  ЕГН: **********

ЗА  ВИНОВЕН  в  това, че:

В условията на продължавано престъпление на 15.10.2016г. в гр. *** за времето от 09:15 часа до 09:21 часа извършил следните деяния:

1. На 15.10.2016г. в гр. ***, използвал платежен инструмент банкова карта със статус „Lost card” с № 4870020137812704, обслужваща разплащателна сметка с IBAN ***, към банка „***” ЕАД, с титуляр Б.Д.И. ***, без нейно съгласие изтеглил от АТМ, собственост на „***” ЕАД, находящ се в гр. ***, бул. „***” №25 следните суми:

- в 09:15 часа изтеглил пари в размер на 10,00 лева

- в 09:16 часа изтеглил пари в размер на 100,00 лева

- в 09:17 часа изтеглил пари в размер на 30,00 лева, като общата стойност на изтеглените пари от банковата сметка на И. е в размер на 140,00 лева.

2. На 15.10.2016г. в гр. ***, използвал платежен инструмент – банкова карта със статус „Lost card” с № ***, обслужваща разплащателна сметка с IBAN ***, към банка „***” ЕАД с титуляр С.А.И. ***, без негово съгласие изтеглил от АТМ, собственост на „***” ЕАД, находящ се в гр. ***, бул. „***” №25 следните суми:

- в 09:20 часа изтеглил пари в размер на 200,00 лева

- в 09:21 часа изтеглил пари в размер на 10,00 лева, като общия размер на изтеглените пари от банковата сметка на И. са в размер на 210,00 лева и извършените деяния не съставляват по-тежко престъпление,

 поради  което  и  на  основание чл. 249, ал. 1 във вр. с чл. 26 ал.1 от НК,  във вр. с чл. 58а, ал. 1 от НК във вр. с чл. 54 от НК определя наказание от три години „лишаване от свобода”, което намалява с една  трета и  НАЛАГА на подсъдимия наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за  срок  от ДВЕ ГОДИНИ,  което на основание чл. 57, ал.1, т. 2, б.”б” от ЗИНЗС постановява да изтърпи при първоначален строг режим, както и му налага наказание „ГЛОБА” в размер на 100 /сто/ лева.

ПРИЗНАВА подсъдимия Г.В.К. с гореснета самоличност

ЗА  ВИНОВЕН  в  това, че:

На 15.10.2016г. в гр. ***, в условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи: 1 брой мъжко портмоне на стойност 10,00 лева и пари в размер на 300,00 лева, всичко на обща стойност 310,00 лева от владението на С.А.И. ***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 196, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 194, ал. 1 от НК, във вр. с чл. 29, ал. 1 от НК, във вр. с чл. 58а, ал. 1 от НК във вр. с чл. 54 от НК определя наказание от три години лишаване от свобода, което намалява с една трета и НАЛАГА на подсъдимия наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ДВЕ ГОДИНИ, което на основание чл. 57, ал.1, т. 2, б.”б” от ЗИНЗС постановява да изтърпи при първоначален строг режим.  

На основание чл. 23, ал. 1 от НК ОПРЕДЕЛЯ  подс. К. да изтърпи най-тежкото наказание, а именно наказанието „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за  срок от  ДВЕ ГОДИНИ. На основание чл. 57 ал. 1, т. 2, б. „б” от ЗИНЗС определя първоначален строг режим за изтърпяване на така определеното общо наказание.

                На основание чл. 23, ал. 3 от НК присъединява изцяло към така определеното наказание наказанието „ГЛОБА” в размер на 100 /сто/ лева.

 

 

 

 

ОСЪЖДА подсъдимият Г.В.К. с гореснета самоличност, да заплати на Б.Д.И. с ЕГН: ********** сума в размер на 140/сто и четиридесет/ лева, представляваща обезщетение за нанесените й с деянието по чл. 249, ал.1 от НК имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на деянието до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля иска в останалата част за разликата до предявения размер от  200 лв.

ОСЪЖДА подсъдимият Г.В.К. с гореснета самоличност, да заплати на С.А.И. с ЕГН: ********** сума в размер на 210/двеста и десет/ лева, представляваща обезщетение за нанесените му с деянието по чл. 249, ал.1 от НК имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на деянието до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля иска в останалата част за разликата до предявения размер от  250 лв.

ОСЪЖДА подсъдимият Г.В.К. с гореснета самоличност, да заплати на С.А.И. с ЕГН: ********** сума в размер на 310 /триста и десет/ лева, представляваща обезщетение за нанесените му с деянието по чл. 196, ал.1 от НК имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на деянието до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля иска в останалата част за разликата до предявения размер от 350 лв.

 ОСЪЖДА подсъдимия Г.В.К. с гореснета самоличност да заплати  сторените по делото разноски: сумата от 233,89 лв по сметка на ОД на МВР-гр.*** и сумата в размер на 150 лв, представляваща държавна такса върху размера на уважените граждански искове по сметка на ОС-гр.***.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА: 2 броя дискове - от охранителна камера на „Кооперативен пазар” – *** и АТМ устройство на „***” АД, приложени на задната корица на досъдебното производство,  да се унищожат след влизане на присъдата в сила.

 

Присъдата  подлежи  на  обжалване  и  протест  пред  Апелативен съд  гр. ***в  петнадесетдневен  срок,  считано  от  днес.

 

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:  

                                                                  

                                              СЪД.  ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

                                                           

 

                                                                                     2.