Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е   № 232

 

                                    Гр.Добрич 10.10.2017г.

 

                                  В   ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Добричкият окръжен съд търговско отделение в закрито заседание на десети октомври през две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Адриана Панайотова

 

                                                                           1. Таня Ангелова

                                                 ЧЛЕНОВЕ:

                                                                          2.  Ева Иванова

 

При секретаря                                              като разгледа докладваното от Т.Ангелова в.гр.д.№ 475/2017г. по описа на Окръжен съд гр.Добрич и за да се произнесе,взе предвид следното:

        Производството е по реда на чл.435 ал.2 във вр.с чл.437  от ГПК.

        Постъпила е жалба от И.К.П. с ЕГН-********** *** срещу  действия на ЧСИ Н.Н.с рег.№ 810 на КЧСИ с район на действие Окръжен съд гр.Добрич по изп.дело № 177/2010г. по описа на ЧСИ,изразяващи се в насрочване на публична продан на недвижим имот-поземлен имот /дворно място/ с пл.№ * с площ 1000 кв.м,за която е отреден парцел 13 от кв.42,целия с площ от 1070 кв.м.Твърди се,че имотът е несеквестируем съгл. чл.444 т.5 от ГПК,тъй като представлява градина,длъжникът е регистриран като земеделски производител и обработва процесното дворно място.

        Взискателят ТБ”Алианц Банк България”АД гр.София не взема отношение.

        Депозирани са  писмени обяснения на ЧСИ съгл. ГПК,в които се сочи,че жалбата е неоснователна.

        Жалбата е постъпила в законоустановения срок от лице,което има право на жалба,срещу подлежащо на обжалване действие на ЧСИ,поради което е процесуално допустима.Разгледана по същество жалбата е основателна.

        Изпълнително дело № 177/2010г. по описа на ЧСИ Н.Ников с рег. № 810 на КЧСИ с район на действие Окръжен съд гр.Добрич е образувано с взискател ТБ”Алианц Банк България”АД и длъжници И.К.П. и Н.Д.Б.въз основа на издаден изпълнителен лист по ч.гр.д.№ 2574/2010г. на РС гр.Добрич за солидарно заплащане на сумата от 5 705.17 лв.главница,лихви и разноски.С Постановление от 01.08.2017г. ЧСИ на осн. чл.487 ал.1 от ГПК постановява изготвяне на документация за четвърта публична продан на недвижимия имот на длъжника И.К.,*** ,представляващ поземлен имот/дворно място/ с пл.№ *,с площ от 1000 кв.м,за които е отреден парцел 13 от кв.42,целия с площ от 1070 кв.м,като срокът за провеждане е от 25.08.2017г. до 17 ч. на 25.09.2017г.

        Съгл. чл.444 т.5 от ГПК изпълнението не може да бъде насочено върху земите на длъжника-физическо лице-земеделски стопанин-градини и лозя с площ до 5 дка.По този начин се гарантират лицата,чието основно препитание е свързано със земеделско производство,осъществявано в посоченото имущество.От представените с жалбата доказателства – анкетен формуляр от 11.10.2016г.,анкетна карта за регистрация на земеделски стопанин от същата дата,справка за субект на Булстат,справка за дейността на длъжника за стопанската 2016-2017г. ,издадена от ОД”Земеделие”-Добрич,карта по Булстат ,е видно ,че И.К. е регистриран като земеделски производител ,като обработва и осъществява дейността си  именно  в процесния имот.Спазени са изискванията на Закона за подпомагане на земеделските производители и  издадената въз основа на чл.7 от него Наредба № 3/29.01.1999г. за създаване и поддържане на регистър  за земеделските производители.Въпросът за несеквестируемост  на конкретното имущество се  преценява към  момента на насочване на принудителното изпълнение спрямо него.От посочените по-горе доказателства се установява,че към датата на насрочване на публична продан на недвижимия имот на длъжника жалбоподателят е бил регистриран като земеделски производител посредством процесния имот,който е с площ под определения в чл.444 т.5 от ГПК размер,т.е. имотът е несеквестируем.Предвид изложеното  жалбата е основателна ,поради което следва да се отмени насрочването на публична продан от ЧСИ.

        Разноски не са поискани от жалбоподателя,поради което не следва да се присъждат.

        Воден от гореизложеното и на осн .чл.437 ал.4 от ГПК съдът

                            Р   Е   Ш   И  :

        ОТМЕНЯ по жалба на И.К.П. с ЕГН-********** *** –длъжник по изп.д.№ 177/2010г. действия  на ЧСИ Н.Н.с рег. № 810 на КЧСИ с район на действие Окръжен съд гр.Добрич насрочване на публична продан с постановление от 01.08.2017г. на недвижим имот-ПОЗЕМЛЕН ИМОТ /дворно място/ находящ се в с.П.,общ.Добричка,обл.Добрич ,с пл.№ *,с площ от 1000 кв.м,за която е отреден парцел * от кв.*,целия с площ от 1070 кв.м.

         Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

       

    

  

Председател:                                   Членове :   1.                      2.