О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н  И   Е

 

 

№ 956

 

 

гр. Добрич, 23.10.2017 г.

 

 

 

                       В     И  М  Е  Т  О     Н  А      Н  А  Р  О  Д  А      

 

 

 

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в открито заседание на седемнадесети октомври две хиляди и седемнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:   АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

          ЧЛЕНОВЕ:   ЕВА ИВАНОВА

                                  ГЕОРГИ ПАВЛОВ 

разгледа докладваното от СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ В. гр. д. № 350/2017 г.  по описа на Добричкия окръжен съд:

         Въззивно гражданско дело № 350/2017 г. по описа на Добричкия окръжен съд е образувано по жалба на „***“ ЕООД  гр. П. в качеството му на трето лице  по изп. дело № 20177390400247 по описа на частен съдебен изпълнител С.С., вписан в регистъра на Камарата на частните съдебни изпълнители на Република България под № 739 с район на действие Окръжен съд - Добрич, срещу действията на частния съдебен изпълнител по горепосоченото изпълнително дело, извършени в  изпълнение на обезпечителна заповед, издадена на 25.02.2017 г. от Софийски районен съд по гр. д. № 11015/2017 г. Жалбоподателят излага доводи за незаконосъобразност на действията на частния съдебен изпълнител, изразяващи се в запечатването на описаните в обезпечителната заповед поземлени имоти.

         Взискателят по изпълнителното дело „***“ АД ( в несъстоятелност ) гр. София изразява становище за недопустимост на жалбата на третото лице, респ. за неоснователност на жалбата.

         Длъжникът по изпълнителното дело „***“ ЕООД  гр. П. не изразява становище по жалбата.

         Частният съдебен изпълнител, съобразно разпоредбата на чл. 436, ал. 3, изр. второ, е изложил мотиви по обжалваните действия. 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на осн. чл. 437, ал. 3 ГПК, като взе предвид данните в изпълнителното дело и представените от страните доказателства, намира за установено следното:

Жалбата е НЕДОПУСТИМА по следните съображения:

Съгласно разпоредбата на чл. 435, ал. 4 ГПК,  трето лице може да обжалва действията на съдебния изпълнител само когато изпълнението е насочено върху вещи, които в деня на запора, възбраната или предаването, ако се отнася за движима вещ, се намират във владение на това лице. Жалбата не се уважава, ако се установи, че вещта е била собствена на длъжника при налагането на запора или възбраната.

В процесния казус, изпълнително дело № 20177390400247 по описа на частен съдебен изпълнител С.С., вписан в регистъра на Камарата на частните съдебни изпълнители на Република България под № 739 с район на действие Окръжен съд - Добрич, е образувано по молба на  „***“ АД ( в несъстоятелност ) гр. София с искане за привеждане в изпълнение на обезпечителна заповед, издадена на 25.02.2017 г. от Софийски районен съд по гр. д. № 11015/2017 г. С цитираната обезпечителна заповед, Софийският районен съд е допуснал обезпечение на пристъпването към изпълнение на  „***“ АД ( в несъстоятелност ) гр. София по договор за особен залог на ДМА, сключен на 30.07.2009 г. с „*** М“ ООД, обезпечаващ вземане по договор за банков кредит, сключен на 30.07.2009 г. чрез налагане на обезпечителна мярка „запечатване“ на следните имоти: поземлен имот, находящ се в гр. Т.с идентификатор ***; поземлен имот, находящ се в гр. Т.с идентификатор ***; поземлен имот, находящ се в гр. Т.с идентификатор ***; поземлен имот, находящ се в гр. Т.с идентификатор ***; поземлен имот, находящ се в гр. Т.с идентификатор ***; поземлен имот, находящ се в гр. Т.с идентификатор ***; поземлен имот, находящ се в гр. Т.с идентификатор ***; поземлен имот, находящ се в гр. Т.с идентификатор ***; поземлен имот, находящ се в гр. Т.с идентификатор ***; поземлен имот, находящ се в гр. Т.с идентификатор ***.

Видно от доказателствата по изпълнителното дело, на 04.05.2017 г., частният съдебен изпълнител, в изпълнение на обезпечителната заповед  е извършил запечатване на процесните имоти.

Съвкупният анализ на събраните по делото доказателства обуславя извода, че „***“ ЕООД  гр. П. няма качеството на владелец на запечатаното от частния съдебен изпълнител имущество. Частният съдебен изпълнител не е констатирал при изпълнението на обезпечителната заповед „***“ ЕООД  гр. П. да е владелец на запечатаните поземлени имоти, респ. на намиращи се в тях движими вещи.  Следователно, „***“ ЕООД  гр. П., в процесния казус няма правен интерес да обжалва действията на частния съдебен изпълнител по реда на чл. 435, ал. 4 ГПК.

Жалбата се явява недопустима, поради което производството по делото следва да се прекрати.

С оглед гореизложените съображения и на осн. чл.  437 ГПК, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

 

         ПРЕКРАТЯВА производството по в. гр. д. № 350/2017 г. по описа на Добричкия окръжен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО  ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ С ЧАСТНА ЖАЛБА ПРЕД ВАРНЕНСКИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД ОТ СЪОБЩАВАНЕТО МУ НА СТРАНИТЕ.

 

        

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

ЧЛЕНОВЕ:

1.

 

 2.