О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е                                    

 

                                                            908                

 

                                   гр.Добрич      03.10.2017 год.       

 

                          В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На трети октомври                                             2017 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДИАНА ДЯКОВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА        

                                                   ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

 

Секретар:……………………….

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно гражданско дело №452 по описа за 2017 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.435 и сл. от ГПК.Подадена е жалба от И.И.И. с ЕГН ********** *** в качеството му на длъжник срещу действия на частен съдебен изпълнител Л.Т.с район на действие ДОС,извършени по изп.д.№20117370400734 по описа на горния ЧСИ.След изразеното недоволство от събития до момента,случили се в живота на жалбоподателя във връзка с необслужван от същия ипотечен кредит,предоставен му от „ОББ” АД-клон Добрич,отношенията му с банката,ЧСИ и съда,с жалбата се настоява според окончателно формулираното искане в нея сезираният съд да отмени всички проведени търгове /публични продажби,осъществени от ЧСИ/ и да спре въвода /вероятно насрочен въвод във владение на продаден имот-собственост на длъжника/.

Като постави на разглеждане депозираната жалба,Добричкият окръжен съд констатира следното:

Поради факта,че настоящата жалба в нарушение на чл.436 ал.1 от ГПК е подадена директно в съда,съдебният изпълнител не е могъл да изпълни и не е изпълнил задълженията си по чл.436 ал.2-4 от ГПК във връзка с администриране придвижването на жалбата до компетентния окръжен съд.Съдебният изпълнител следва да изпълни на първо място задълженията си по чл.436 ал.4 от ГПК във връзка с чл.262 от ГПК,като обездвижи жалбата,доколкото същата е нередовна,и задължи в законоустановения едноседмичен срок жалбоподателя да внесе по сметка на ДОС държавна такса по обжалването в размер на 25 лв,както и да уточни кои са конкретните изпълнителни действия,които се атакуват и чиято отмяна се иска,респ.да представи препис от жалбата за противната страна /взискателя/,като го предупреди и за последиците от неизпълнение на горното съобразно чл.262 ал.2 от ГПК.След успешно провеждане на процедурата по отстраняване на констатирани нередовности на жалбата съдебният изпълнител следва да изпълни и процедурата по чл.436 ал.2 и 3 от ГПК по връчване на преписи от жалбата с право на възражение и окомплектоване на жалбата ведно с постъпили възражения,мотиви на ЧСИ и копие от изпълнителното дело.

С оглед отстраняване на горните недостатъци и цялостно провеждане на процедурата по чл.436 ал.2,3 и 4 от ГПК производството по настоящото дело следва да бъде прекратено,а жалбата следва да се изпрати на ЧСИ Л.Тасева за изпълнение на горните указания.След успешно провеждане на посочената процедура жалбата следва да се изпрати по компетентност на ДОС за произнасяне по същата.В този смисъл доколкото настоящото определение не е преграждащо развитието на производството по жалбата,същото е необжалваемо.

По делото е постъпила и молба вх.№6161/02.10.2017 г.,подадена от жалбоподателя И.И.И.,с която същият настоява съдът да му „удължи срока за въвода,насрочен за 10.10.2017 г.,с две седмици”.ДОС не е компетентен по молбата за отсрочване на насрочено от съдебен изпълнител действие.Същата следва да бъде разгледана от ЧСИ Л.Тасева по цитираното по-горе изпълнително дело.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                     О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№452/2017 г. по описа на Добричкия окръжен съд.

ИЗПРАЩА жалба вх.№6024/26.09.2017 г. по описа на ДОС на ЧСИ Л.Т.с район на действие ДОС за изпълнение на процедурата по чл.436 ал.2-4 от ГПК съобразно указанията в мотивите към настоящото определение.

ИЗПРАЩА молба вх.№6161/02.10.2017 г. по описа на ДОС по компетентност на ЧСИ Л.Т.с район на действие ДОС за произнасяне по същата.

Определението не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                         ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                          2.