ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                   № 936

                    гр. Добрич,11.10.2017г.

 

 

               ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданска колегия  , в закрито съдебно заседание на единадесети октомври през 2017г.  в следния състав :

           Председател : ДИАНА ДЯКОВА

                    Членове : ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                  ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

като разгледа докладваното от съдията Жечка Маргенова В.ГР.Д. №473 по описа за 2017 година, и за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на глава ХХ,чл.258 и сл. от ГПК, образувано по подадена въззивна жалба вх.№12875/08.08.2017г.от  срещу С.Т.М. с ЕГН **********, Р.Ж.М. с ЕГН********** и Т.С.М. с ЕГН**********, тримата с адрес ***, aп. 12, и чрез адв. П.А., срещу решение №108/13.07.2017г. по гр.д.№217/2017 г. на Балчишки районен съд, с което се Признава за установено по отношение на въззивниците, че Х.С.С. с ЕГН**********,***, в.з.Сборно място има право на преминаване през ПИ с идентификатор № ***по КК на гр.Балчик с обща площ от 196кв.м. и дължина 45.74м. с кординатни точки по приложение № 11/л.195 и 196/ от заключението на вещото лице по цялата западна част на имота-от собствения му имот-до улицата; осъждат се да преустановят неоснователните си действия, с които пречат на Х.С.С. да упражнява сервитутно право на преминаване през ПИ с идентификатор № ***по КК на гр.Балчик с обща площ от 196кв.м. и дължина 45.74м. с кординатни точки по приложение № 11/л.195 и 196/ от заключението на вещото лице по цялата западна част на имота-от собствения му имот-до улицата, както и да му заплатят съдебно-деловодни разноски.

         Във въззивната жалба  наред с оплакването, че решението е  незаконосъобразно, необосновано, постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон, се съдържа оплакване и, че решението е непълно, защото съдът не е посочил на какво основание ищецът е собственик на ограниченото вещно право на преминаване през имота на Т.М.-правна сделка или давност.

  От обстоятелствената и петитумната част на исковата молба е видно, че са предявени два установителни иска, съединени в условията на евентуалност съобразно соченото от ищеца придобивно основание – правна сделка или давност. Обжалваното решение не сочи по кой от двата установителни иска БРС се е произнесъл. В случай, че е разгледал и уважил главния иск/за права придобити по правна сделка/, следва в диспозитива на решението да намери отражение основанието за придобиване на установеното право. В случай, че е разгледал и уважил евентуалния иск, освен, че в диспозитива следва да индивидуализира установеното право с посочване на придобивното му основание, следва да отрази с нарочен диспозитив и сбъдването на вътрешно-процесуалното условие за неговото разглеждане – отхвърляне на главния иск за право на преминаване придобито по правна сделка.

При това положение, доколкото липсва произнася с диспозитив съобразно сезирането, който да бъде предмет на въззивна проверка, жалбата има характер на молба по чл.250 от ГПК за допълване на  първоинстанционното решение.

Настоящото въззивно производство следва да бъде прекратено и делото да се върне на Балчишки районен съд,който следва да се произнесе по молбата по чл.250 от ГПК. След приключване на производството по чл.250 от ГПК пред първоинстанционния съд делото следва да се изпрати отново на Добрички окръжен съд за съвместно разглеждане на настоящата въззивната жалба с евентуално постъпилите след приключване на производството по чл.250 от ГПК други жалби по делото /или за самостоятелно разглеждане, при липса на подадени други въззивни жалби, но след цялостно приключване на първоинстанционното производство/.

Настоящото определение няма характер на преграждащо и е необжалваемо,тъй като след изпълнение указанията на въззивния съд и съответното произнасяне по реда на чл.250 от ГПК въззивното производство ще бъде възобновено и подадената жалба срещу решението ще бъде разгледана.

С оглед на горното,Добричкият окръжен съд

                                        О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№473/2017 г. по описа на Добрички окръжен съд.

ВРЪЩА делото на Балчишки районен съд за изпълнение на указанията,дадени в мотивите на настоящото определение,и произнасяне по реда на чл.250 от ГПК, след което делото ведно с вече постъпилата и евентуално нови жалби да се изпратят на ДОС за разглеждането им.

Преписи от определението да се изпратят на страните за сведение.

Определението не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЧЛЕНОВЕ:1.

                                                                                           2.