О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  958                                             23.10.2017 год.                        гр.Добрич

Добричкият окръжен съд                                   гражданско отделение

На двадесет и трети октомври                                                  2017 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                               ЧЛЕНОВЕ:                       ДИАНА ДЯКОВА

                                                                          ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

 Като разгледа докладваното от съдия Дякова в.гр.д.№ 493/2017 год. за да се произнесе съобрази следното:

 

         Производството по делото е образувано въз основа на молба рег.№ 6712/20.10.2017 год.,подадена от адв.Г.С.М.,като пълномощник на П.П.Д.,ЕГН **********,***-длъжник по изп.д.№ 20137370400501 по описа на ЧСИ Лучия Тасева.

Изложени са обстоятелства,че ЧСИ неоснователно бавел администрирането на подадена   от длъжника жалба рег.№ 35830/11.08.2017 год.   срещу действие от вида на посочените в разпоредбата на чл. 435 от ГПК. Бездействието на ЧСИ по изпращане на жалбата до ДОС било в противоречие с разпоредбата на чл.436 от ГПК,предписваща действията на съдебния изпълнител да се извършват незабавно.Настоява,съдът да предприеме мерки за своевременно разглеждане на жалбата му по същество ,като я изиска  ведно с изпълнителното дело от ЧСИ.

         Длъжникът  е упражнил правото си на жалба срещу подлежащо на обжалване според него действие на ЧСИ.Произнасянето по  жалба рег.№ 35830/11.08.2017 год. е възможно след завършване на действията по администрирането й по чл. 436 ал.2 и 3 от ГПК.Както администрирането на жалбата ,така и преценката,че процедурата е приключила е на ЧСИ.Съдът не разполага с възможност на този етап на производството да проверява ,дали администрирането е приключило,вкл. с връчване на преписи на страните   за отговори,изготвяне на копие от делото и мотиви от ЧСИ.Приключване на процедурата във всички случаи съставлява   условие за допустимост на съдебното производство и за  разглеждане на жалбата по съществото й. Допусната от ЧСИ забава при администрирането на жалбите по провеждано от него принудително изпълнение не се контролира от съда  в процедурата по чл. 255-257 от ГПК,а от орган на КЧСИ-Съвета на камарата,съгласно правомощията му по чл. 59 ал.1 т.6 от ЗЧСИ.С оглед на горното,молбата е недопустима и следва да се остави без разглеждане,а производството по нея да се прекрати.

                   По тия съображения,съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ молба  рег.№ 6712/20.10.2017 год.,подадена от адв.Г.С.М.,като пълномощник на П.П.Д.,ЕГН **********,***-длъжник по изп.д.№ 20137370400501 по описа на ЧСИ Лучия Тасева с рег.№ 737 на КЧСИ и ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО  по делото.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Варненския апелативен съд в едноседмичен срок от връчването му на страната.

Препис от определението да се изпрати за сведение на ЧСИ Лучия Тасева с рег.№ 737 на КЧСИ.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                  ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                                   2.