П Р О Т О К О Л

 

 09.10.2017г.                                              гр. ***

 

***КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД                         НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ на девети октомври две хиляди и седемнадесета година, в публично съдебно  заседание в следния  състав:

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАЛИНА ДИМИТРОВА    

 

Секретар – АНЖЕЛА НИКОВА

Прокурор  РАДОСЛАВ БУХЧЕВ

сложи за разглеждане докладваното от съдия Димитрова

НОХД № 329 по описа за 2017г. 

На именното повикване 13:00 ч. се явиха:

 

***ГРАДСКА ПРОКУРАТУРА – Редовно призована, представлява се от прокурора Бухчев - прокурор в Окръжна прокуратура гр. ***, съобразно писмо на ***градска прокуратура с изх.№ 15257/04.10.2017г. и резолюция на Административния ръководител на ДОП, с която за участие в съдебното заседание е определен дежурен прокурор и протокол за разпределение за участие в съдебно заседание на дежурния прокурор Р. Бухчев.

ОБВИНЯЕМИЯТБ.В.К. - Редовно призован,  явява се лично и с адв. Ю.Г. ***, редовно упълномощен от хода на досъдебното производство.

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ. Г. – Да се даде ход на делото.

С оглед становищата на страните и предвид липсата на процесуални пречки, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Съдът на основание чл.272 от НПК пристъпва към снемане самоличността на обвиняемия :

Б.В.К. – роден на ***г***, българин, български гражданин, със  средно образование, женен, работи, неосъждан, ЕГН - **********.

 

На основание чл.274 от НПК съдът разяснява на страните правото им  на  отвод  срещу състава на съда, прокурора и секретаря, както и правата им съобразно НПК и след като не постъпиха възражения в тази връзка, предоставя възможност на страните да изразят становище относно внесеното споразумение. На  основание  чл.382  ал.5 от НПК съдът предлага на страните, в текста на споразумението да бъде вписано, че наркотичните вещества,   предадени за съхранение на ЦМУ, отдел „МРР-НОП”  – ***, след като бъдат  отнети  в полза на държавата, следва да бъдат и унищожени след влизане на споразумението в сила, както и съобразно приемо-предавателния протокол от ***градска прокуратура, посочената като веществено доказателство 1 бр. микро SD карта 2 GB да бъде върната на обв. Б. В. К.. Съдът констатира и, че в текста на споразумението липсва произнасяне на основание чл.381 ал.5 т.4 от НПК, относно възлагането на възпитателната работа спрямо условно осъденото лице, поради което предлага на страните същото да бъде вписано в  окончателния  текст  на  споразумението.

 

ПРОКУРОРЪТ – Моля да разгледате и одобрите споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 329/2017г. по описа на Окръжен съд – ***, сключено между прокурор в ***градска прокуратура, обвиняемия К. и неговия защитник, като непротиворечащо на  закона и морала. Не се противопоставяме на така направените допълнения в  текста  на  споразумението.

АДВ. Ю.Г. – Уважаема госпожо председател, постигнали сме споразумение с прокурор в ***градска прокуратура, което сме подписали заедно с подзащитния ми, което моля да разгледате и одобрите, като непротиворечащо на закона и морала и да прекратите наказателното производство, водено срещу Б.В.К..  Съгласни сме с предложените допълнения в текста на споразумението и следва същите да бъдат  вписани  в  окончателния  му  текст.

 

Съдът, като взе предвид внесеното споразумение и след изслушване становищата на прокурора и защитника, приканва обвиняемият  да отговори на  въпросите, визирани  в  чл.382  ал.4  от  НПК.

ОБВИНЯЕМИЯТ – Разбирам обвинението, признавам се за виновен. Знам, че това споразумение има силата на влязла в сила присъда. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Отказвам се от съдебното разглеждане на делото по общия ред. Доброволно подписах споразумението и моля същото да бъде одобрено, като съм съгласен с така направените  допълнения.

 

СЪДЪТ прочита споразумението и на основание чл.382 ал. 6 от НПК, вписва съдържанието на окончателния текст в протокола и приканва страните да положат подписите си с оглед обективиране на постигнатото съгласие  по  следните  въпроси:

Страните приемат за безспорно установено от фактическа и правна страна, че:

На 21.04.2017г., в гр.*** на две различни места, при условията на продължавано престъпление /извършил две деяния, които осъществяват поотделно един състав на едно и също престъпление и са извършени през непродължителен период от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, при което последващото се явява от обективна и субективна страна продължение на предшестващото/, без надлежно разрешително, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – Марихуана с тегло 40,03 грама и Хашиш с тегло 4,94 грама, разпределени  в  десет  отделни  обекта, с  общо  нето  тегло  44,97 грама  на обща  стойност  284,64 лева, като  конопът  (марихуаната) и хашишът са високо рискови наркотични вещества, подлежащи на контрол съгласно Конвенция на ООН от 1961г. за упойващите вещества, ратифицирана от Република  България и обнародвана в ДВ брой 87/96г., Конвенцията на ООН от 1988г. за борба срещу незаконния трафик, ратифицирана от Република България  и обнародвана в ДВ брой 89/93г. и са под контрол съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите към чл.3, ал.2, включени в Списък І – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредният ефект от злоупотреба с тях, забранени за  приложение в хуманната и ветеринарната медицина” от Наредбата за реда за  класифициране  на  растенията и веществата като наркотични, като деянията  са  извършени, както  следва:

1. На 21.04.2017г., до  около  16:55 часа, в  гр.***, ж.к.„***”, на паркинг срещу блок 142  вх.4 в лек автомобил марка „Сеат”, модел „Толедо” с рег. № ***, без  надлежно  разрешително  съгласно  Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите е държал с цел разпространение, високорискови наркотични вещества – Марихуана и Хашиш с общо нето тегло 43,72 гр. на обща стойност 277,14 лева, разпределени в седем  обекта, а  именно:

1.1.         Марихуана с тегло 26,77 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 5,73% на стойност 160,62 лева;

1.2.         Марихуана с тегло 3,44 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 6,32% на стойност 20,64 лева;

1.3.         Марихуана с тегло 5,41 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 6,14% на стойност 32,46 лева;

1.4.         Хашиш с тегло 2,87 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 10,37% на стойност 25,83 лева;

1.5.         Хашиш с тегло 2,07 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 9,32% на стойност 18,63 лева;

1.6.         Марихуана с тегло 1,87 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 4,47% на стойност 11,22 лева;

1.7.         Марихуана с тегло 1,29 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 4,79% на стойност 7,74 лева;

2.      На 21.04.2017г., до  около 19,15 часа,  в  гр.***, в обитаваното от  него  жилище, находящо  се  в  ж.к.„***”  бл.138  вх.7 ет.2 ап. № 143 без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, е държал с цел разпространение, високорисково наркотично вещество Марихуана с общо нето тегло 1,25 грама на стойност 7,50 лева, разпределена  в  три  обекта, а  именно:

2.1.         Марихуана с тегло 0,23 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 4,47% на стойност 1,38 лева;

2.2.         Марихуана с тегло 1,01 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 1,17% на стойност 6,06 лева;

2.3.         Марихуана с тегло 0,01 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 3,63% на стойност 0,06 лева,

поради  което  и  на  основание  чл.354а  ал.1  изр.1  предл.4-то  алт.1-ва  във  вр. с чл.26 ал.1 от НК във вр. с чл.55 ал.1 от НК на обв.Б.В.К. се определя наказание „лишаване от свобода” за срок от една година и шест месеца, изпълнението на което на основание чл.66 ал.1 от НК се  отлага  с  изпитателен  срок  от  три  години  и  шест  месеца.

На основание чл.55 ал.3 от НК не налага на обв.Б.В.К. по-лекото наказание „глоба”, което законът предвижда наред с наказанието  лишаване  от  свобода.

На основание чл.59 ал.1 от НК от така определеното наказание се приспада времето, през което обв.Б.В.К. е бил задържан по ЗМВР  за  срок  до  24 часа  и  времето  на  задържането  му  по  НПК  за  срок до 72 часа, общо  считано  от  21.04.2017г.  до  24.04.2017г.

На основание чл.381 ал.5 т.4 от НПК, възлага възпитателната работа през  време  на  изпитателния  срок  на  районния  инспектор  при  съответното РУ  на  МВР – ***, по  местоживеене  на  обвиняемия.

 

На основание чл.189 ал.3 от НПК на обвиняемият Б.В.К. се възлагат сторените по делото разноски в размер на 302,67 лв., които следва да заплати по сметка на ОД на МВР - ***, както и сумата в размер  на  5 лева  за  служебно  издаване  на  изпълнителен  лист.

 

 

Веществените доказателства по делото:

На основание чл.354а ал.6 от НК, се отнемат в полза на държавата инкриминираните наркотични вещества, предадени, съгласно писмо № 439000-11772/23.05.2017г. за съхранение на Централно митническо управление, отдел „МРР – НОП” – ***, като след влизане на споразумението в сила посочените веществени доказателства  следва да се унищожат.

На основание чл.53 ал.1 б.”а” от НК, двете електронни везни, послужили  за  извършване на умишленото престъпление, следва да се отнемат  в  полза  на  държавата  след  влизане  на  споразумението  в  сила.

На  основание чл.381 ал.5 т.6 от НПК, мобилния телефон „НТС Дейзар 820” с имей № ***със сим-карта на „Глобул”, микро SD карта 2 GB – един брой и черен калъф, следва  да  се  върнат  на  обв.Б.  В.  К..

 

Съдът приканва страните към полагане подписи в споразумението.

 

 

ПРОКУРОР:

                /Радослав Бухчев/

 

 

ЗАЩИТНИК:

               /Адв. Ю.Г./

 

 

ОБВИНЯЕМ:

/Б.В.К./

 

 

След полагане на подписите от прокурора, защитника и обвиняемия, съдът намира, че постигнатото между страните споразумение съдържа съгласие по всеки един от въпросите, визирани в чл.381 ал.5 от НПК, не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, а наказателното производство  по  настоящото  дело  да  бъде  прекратено.

 

Воден  от  горното, съдът  на основание чл.382 ал.7 от НПК във връзка  с  чл.24  ал.3  от  НПК

 

О П Р Е Д Е Л И: № 22

   

ОДОБРЯВА постигнатото между прокурор от ***градска прокуратура, обвиняемият Б.В.К. и неговия защитник адв. Ю.Г. от ВАК, споразумение за прекратяване на наказателно производство  по  НОХД  № 329/2017г.  по  описа  на  Окръжен  съд гр.***, по  силата  на  което,

ПРИЗНАВА обвиняемия Б.В.К. – роден на ***г***, българин, български гражданин, със средно образование, женен, работи, не осъждан, ЕГН - **********

ЗА  ВИНОВЕН, в  това, че:

На 21.04.2017г., в гр.*** на две различни места, при условията на продължавано престъпление /извършил две деяния, които осъществяват поотделно един състав на едно и също престъпление и са извършени през непродължителен период от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, при което последващото се явява от обективна и субективна страна продължени на предшестващото/, без надлежно разрешително, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – Марихуана с тегло 40,03грама и Хашиш с тегло 4,94 грама, разпределени  в  десет  отделни  обекта, с  общо  нето  тегло  44,97 грама  на обща  стойност  284,64 лева, като  конопът  (марихуаната) и хашишът са високо рискови наркотични вещества, подлежащи на контрол съгласно Конвенция на ООН от 1961г. за упойващите вещества, ратифицирана от Република  България и обнародвана в ДВ брой 87/96г., Конвенцията на ООН от 1988г. за борба срещу незаконния трафик, ратифицирана от Република България  и  обнародвана  в  ДВ  брой 89/93г.  и  са  под  контрол  съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите към чл.3, ал.2, включени в Списък І – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредният ефект от злоупотреба с тях, забранени за  приложение в хуманната и ветеринарната медицина” от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, като деянията са  извършени, както  следва:

1. На  21.04.2017г., до  около  16:55 часа, в  гр.*** ж.к.„***”, на паркинг срещу блок 142 вх.4, в лек автомобил марка „Сеат”, модел „Толедо” с рег. № ***, без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите е държал с цел разпространение, високорискови  наркотични  вещества – Марихуана и Хашиш с общо нето тегло 43,72 гр. на обща стойност 277,14 лева, разпределени  в  седем  обекта, а  именно:

2.4.         Марихуана с тегло 26,77 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 5,73% на стойност 160,62 лева;

2.5.         Марихуана с тегло 3,44 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 6,32% на стойност 20,64 лева;

2.6.         Марихуана с тегло 5,41 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 6,14% на стойност 32,46 лева;

2.7.         Хашиш с тегло 2,87 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 10,37% на стойност 25,83 лева;

2.8.         Хашиш с тегло 2,07 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 9,32% на стойност 18,63 лева;

2.9.         Марихуана с тегло 1,87 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 4,47% на стойност 11,22 лева;

2.10.    Марихуана с тегло 1,29 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 4,79% на стойност 7,74 лева;

3.      На 21.04.2017г., до  около 19,15 часа,  в гр.***, в  обитаваното от  него  жилище, находящо  се  в  ж.к.„***” бл.138 вх.7 ет.2 ап. № 143, без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите е държал с цел разпространение, високорисково наркотично вещество Марихуана с общо нето тегло 1,25 грама на стойност 7,50 лева, разпределена  в  три  обекта, а  именно:

3.1.         Марихуана с тегло 0,23 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 4,47% на стойност 1,38 лева;

3.2.         Марихуана с тегло 1,01 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 1,17% на стойност 6,06 лева;

3.3.         Марихуана с тегло 0,01 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 3,63% на стойност 0,06 лева,

поради  което  и  на  основание чл.354а ал.1 изр.1 предл. 4-то алт.1-ва във вр.  с  чл.26  ал.1 от НК  във  вр.  с  чл. 55 ал.1 т.1 от НК налага  на  обв.Б.В.К. наказание „лишаване от свобода” за срок от една година и шест  месеца, изпълнението на което на основание чл.66 ал.1 от НК се  отлага  с  изпитателен  срок  от  три  години  и  шест  месеца.

На основание чл.55 ал.3 от НК не налага на обв.Б.В.К. по-лекото наказание „глоба”, предвидено наред с наказанието лишаване  от  свобода.

На основание чл.59 ал.1 от НК от така определеното наказание приспада времето, през което обв.Б.В.К. е бил задържан по ЗМВР за срок до 24 часа и времето на задържането му по НПК за срок до 72 часа, общо  считано  от  21.04.2017г.  до  24.04.2017г.

На основание чл.381 ал.5 т.4 от НПК възлага възпитателната работа през  време  на  изпитателния  срок  на  районния  инспектор  при  съответното РУ  на  МВР – ***, по  местоживеене  на  обвиняемия.

 

 ОСЪЖДА на основание чл.189 ал.3 от НПК обв.Б.В.К. да заплати по сметка на ОД на МВР – *** сторените по делото разноски  в  размер  на  302,67 лв, както  и  по  сметка  на  ОС – ***  сумата от  5 лева  за  служебно  издаване  на  изпълнителен  лист.

 

Веществените доказателства по делото:

На основание чл.354а ал.6 от НК, се отнемат в полза на държавата инкриминираните наркотични вещества, предадени, съгласно писмо № 439000-11772/23.05.2017г. за съхранение на Централно митническо управление, отдел „МРР – НОП” – ***, като след влизане на споразумението в сила посочените веществени доказателства  да се унищожат.

На основание чл.53 ал.1 б.”а” от НК, двете електронни везни, послужили за извършване на умишленото престъпление, да се отнемат в полза  на  държавата  след  влизане  на  споразумението  в  сила.

На  основание чл.381 ал.5 т.6 от НПК, мобилния телефон „НТС Дейзар 820”  с  имей  № ***със  сим-карта  на  „Глобул”, микро SD карта 2 GB – един брой  и черен  калъф, да  бъдат  върнати  на  обв.Б.  В.  К..

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 329/2017г. по  описа  на  ДОС, водено  срещу  обвиняемия  Б.  В.  К.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО  на  съда  е  окончателно.

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

Заседанието приключи в 13:30 часа.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             СЕКРЕТАР: