О П Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е №324

 

град Добрич, 25.10.2017г.

 

Добрички окръжен съд, наказателна колегия, в публично заседание на двадесет и пети октомври, две хиляди и седемнадесета година, в състав :         

                                  

                                                                                       Съдия :  Калиптен Алид

                                                                            Съдебни заседатели:  Б.П.       

                                                                                                                 И.Т.

                                                                                 

Секретар Елица Александрова

Прокурор Радослав Бухчев,

постави за разглеждане ч.н.д. № 326/2017г. по описа на Окръжен съд - град Добрич,  докладвано от съдия Алид и за да се произнесе, взе предвид следното: 

 

Производството е образувано по реда на чл.452, ал.3 от НПК във вр. с чл.258, ал.2 във вр. с ал.1 от ППЗИНЗС във вр. с чл.203, ал.3, т.3 от ЗИНЗС във вр. с чл.223, т.1 от ЗИНЗС по предложение на Председателя на Пробационен съвет с район на действие Районен съд - град Добрич при ОС ”ИН” - Варна, Пробационна служба – звено Добрич за замяна на пробационната мярка „безвъзмезден труд в полза на обществото, наложена на И.Д. А. с друга пробационна мярка – „ограничение в свободното придвижване”, включващо забрана за напускане на населеното място за повече от 24 часа  без разрешение от пробационния служител или от прокурора.

В съдебно заседание представителят на ОС ”ИН” с район на действие РС – град Добрич поддържа предложението. Счита, че са налице уважителни причини за неполагане на безвъзмездния труд от осъдения – настъпила временна неработоспособност.

Представителят на ОП - град Добрич счита предложението за основателно и пледира за уважаването му.

Осъденото лице не възразява да бъде извършена замяна на наложената пробационна мярка „безвъзмезден труд в полза на обществото“ с друга.

След като обсъди и прецени приложения по делото доказателствен материал, съдът установи:

И.Д.А. е осъждан три пъти, съответно: 1/ с влязъл в сила краен съдебен акт на 05.07.2005г. по НОХД 1286/2005г. по описа на РС – Добрич за извършено през м.февруари 2003г. престъпление по чл.243, ал.1 от НК, като му е наложено наказание глоба в размер на 150 лева; 2/ с влязъл в сила на 01.12.2014г. краен съдебен акт по НОХД 967/2014г. по описа на РС – Силистра за извършено през периода м.ноември 2013г. – 12.12.2013г.  престъпление по чл.327, ал.1 от НК във вр. с чл.26 от НК, като му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 6 месеца, чието изпълнение на основание чл.66 от НК е отложено за срок от три години  и 3/ с влязъл в сила на 08.11.2016г. краен съдебен акт по НОХД № 1101/2016г. по описа на РС – Добрич за извършено през периода 17.06.2015г. – 16.02.2016г. престъпление по чл.197, т.3 във вр. с чл.195, ал.1, т.4 във вр. с чл.194, ал.1 от НК, като му е наложено наказание пробация със следните пробационни мерки: „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от 18 месеца с явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично; „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от 18 месеца и 100 часа годишно „безвъзмезден труд в полза на обществото” за срок от 1 година.

 Предмет на разглеждане в настоящото производство е изпълнението на наложеното на осъдения А. по последното визирано дело наказание „пробация”.

Видно от приложеното по делото досие № ПР-113/2016г. е, че наказанието е било приведено в изпълнение на 14.11.2016г., като на същата дата осъденият е бил запознат за правата и задълженията си по време на изпълнение на наложените пробационни мерки.

При изтърпяването на първите две пробационни мерки, с малки изключения, не са констатирани нарушения, които да обуславят предприемането на съответни действия за тяхната замяна с друга пробационна мярка или с наказание лишаване от свобода, но е налице неизпълнение на пробационната мярка „безвъзмезден труд в полза на обществото” от страна на А. по уважителни причини.

На 23.11.2016г. осъденият е представил експертно решение на ТЕЛК /стр.26-27/, издадено на 21.07.2016г., от което е видно, че му е определена 88% временна неработоспособност, като инвалидността е със срок до 01.07.2017г. Водещата диагноза е стар инфаркт на миокарда /правени са му две сърдечни операции/, захарен диабет II тип с инсулиново лечение.

В предложението е изтъкнато, че независимо от заболяванията си, А. се е опитал да изпълнява безвъзмездния труд, като през пролетта на 2017г. е изработил  8 часа - отчетна книжка стр.65.

На 07.08.2017г.  той е представил ново решение на ТЕЛК /стр.59-61/, издадено на 12.07.2017г., като работоспособността му е оценена на 75% трайно намалена и със срок три години.  

С оглед депозираните от А. и други, извън горепосочените медицински документи относно здравословното му състояние – амбулаторни листове и епикризи/стр. 68; 69; 70; 75-76; 84-87; 91-93; 94-95/ е изготвено настоящото предложение, внесено в Окръжен съд – Добрич от Пробационна служба – звено Добрич при ОС”ИН” – Варна за замяна на пробационната мярка „безвъзмезден труд в полза на обществото с друга пробационна мярка – „ограничение в свободното придвижване”, включващо забрана за напускане на населеното място за повече от 24 часа без разрешение от пробационния служител или от прокурора за срок от 92 дни.

Поради изложените съображения и предвид наличието на обективна невъзможност осъденият да изпълнява горевизираната пробационна мярка поради влошено здравословно състояние, настоящият съдебен състав намира процесното предложение за законосъобразно и обосновано, поради което следва да бъде уважено изцяло. Съдът споделя становището на председателя на ПС – Добрич по отношение вида на предложената пробационна мярка, с която да бъде заменен безвъзмездният труд, тъй като при определянето на същата е отчетен не само здравословния статус на осъдения, но и доброто му поведение при изпълнението на другите две пробационни мерки. В конкретния случай визираната мярка „ограничение в свободното придвижване” би следвало да изпълни целите на наказанието, в частност да превъзпита дееца към спазване на законите и добрите нрави.

Воден от изложеното и на основание чл.452, ал.3 от НПК във вр. с чл.258, ал.2 във вр. с ал.1 от ППЗИНЗС, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Заменя остатъка от 92 часа на пробационната мярка «безвъзмезден труд в полза на обществото», наложена на И.Д. А., ЕГН ********** по н.о.х.д.№ 1101/2016г. на Районен съд - град Добрич с пробационна мярка „ограничение в свободното придвижване”, включващо забрана за напускане на населеното място за повече от 24 часа  без разрешение от пробационния служител или от прокурора за срок от 92 дни.

След влизане на съдебния акт в сила, да се направят съответните отбелязвания в бюлетина за съдимост.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - град Варна в седмодневен срок от уведомяването на страните.                                                                   

 

 

Съдия :                         Съдебни заседатели : 1.                             2.