О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№328

гр.Добрич, 30.10.2017г.

Добрички окръжен съд, наказателно отделение, закрито съдебно заседание на тридесети октомври две хиляди и седемнадесета година,

Председател: Галина Жечева,

Членове: Атанас Каменски и Милена Хараламбиева,

в.н.ч.д.№341/2017г. на ОС-гр.Добрич, докладвано от съдия Каменски

 

Производството е образувано по реда на чл.243, ал.6 от НПК, по жалба на Д. Т.П. срещу определение №131/11.09.2017г. по н.ч.д.№232/2017г. на РС-гр.Б.

С атакувания съдебен акт, на основание чл.243, ал.5, т.3 от НПК е оставена без уважение жалбата на П. срещу постановление от 04.07.2017г. на РП-гр.Б. за прекратяване на наказателното производство по ДП №150/2013г. на РУП-гр.Б., водено срещу „Неизвестен извършител“ за престъпление по чл.134, ал.1, т.2 от НК, пострадал от което се явява жалбоподателя.

С процесната жалба се пледира за отмяна на първоинстанционния акт, като по същество оплакванията касаят обосновката на определението и прилагането на материалния закон.

След приключване на разследването представителят на обвинението, както и първоинстанционният съд, са приели следната фактическа обстановка:

На 15.06.2013г. в к.к.“А“ следвало да се проведе спортно мероприятие, целящо популяризиране на леката атлетика, колоезденето и баскетбола, организирано от Асоциация „С********“, представлявана от координатора С. Й.. Тази регионална масова проява под надслов „С*************“, била регламентирана със специална наредба на организатора, регистриран по ф.д.№**/***г. на СГС, като част от предмета на дейност била именно организирането на спортни състезания. Една от дисциплините-състезание по колоездене с планински велосипеди, следвало да се проведе на затворено трасе по улиците на комплекса  с начален час- 11:00. Паралелно предстояло лекоатлетическо съревнование по крос. Старт-финалът се намирал пред сградата на Боулинг залата, при посока на движение-„Д. м. л.. Състезателното трасе било оградено с метални парапети, рекламни табла и непрекъсната сигнална лента, ограничаващи достъпа на трети лица до пистата. За нормалното протичане на мероприятието от Асоциацията били ангажирани петнадесет спортни съдии от Сдружение „С.**************“, участващи на доброволни начала. Масите за съдиите били разположени малко преди стартовата линия, на няколко метра от края на тротоара пред Боулинга и в началото на алеята пред сградата. По тази причина пред пункта не са били поставени заграждения.

От 08:30 часа до началото на състезанието масите служели за регистриране на новопристигналите  участници от организатора С.Й. и доброволния сътрудник Г. С.. В непосредствена близост се намирали свидетелите К. К. и Д. С.-съдии на състезанието, както и спортният журналист Д. А., който ползвал нарочно предоставената микрофонна уредба, за да напомня периодично, че достъпът до състезателното трасе е забранен. След изтичане на предоставеното за загрявка време на лекоатлетите, последвала опознавателна обиколка на трасето от част от колоездачите, сред които бил св.Е. Е.. Същата приключила около 09:30 часа, като свидетелят приближавал стартовата линия с умерена скорост.

По същото време, заедно с няколко други желаещи лица, Д. П. се намирал на тротоара пред масите на съдиите, за да регистрира за участие в кроса себе си и свидетелите Д. В., Г. Б. и Й. Й., които го чакали на паркинга зад  сградата на административното управление на комплекса. Регистрирането било извършено от Г. С., като след отказа и да предостави състезателни номера за неприсъстващите приятели на П., започнал спор. Все още коментирайки ситуацията пострадалият отстъпвал заднешком от масата и така навлязъл на пътното платно, където, на около метър от тротоара бил блъснат и повален на земята от колоездача Е.

Незабавно след инцидента П. бил откаран с подсигурена от организаторите на състезанието линейка в МБАЛ“С*****“-гр.В.. Установено е, че вследствие на произшествието  пострадалият е претърпял контузия на главата и счупване на черепната основа. Поради изтичане на ликвор от лявото ухо и нарушена пневматизация на мастоидните клетки в ляво е прието наличието на досег с външната средна, съставляващ проникване в черепната кухина.

По делото е изготвена АТЕ, установяваща, че поради внезапната поява на пострадалия на пътното платно, независимо от своевременното реагиране чрез интензивно задействане на спирачките и отклоняване на предната гума, Е. не е имал техническата възможност да спре преди да блъсне с рамо П.. По същество с пристъпването си в състезателното трасе пострадалият се е озовал в опасната зона за спиране на колоездача и стълкновението е било обективно неизбежно.

Така установената фактическа обстановка изцяло се кредитира и от настоящия състав. Същата се гради върху показанията на С. Й-координатор за Асоциация „С.****************“, организатор на състезанието, доброволния сътрудник Г. С.,  К. К и Д. С.-съдии на състезанието, спортният журналист Д.А., В. Г.-служител на РУМВР-А.**, охранявал участъка около старт-линията, Б. А.-присъствал като представител на комплекса, доктор И. Х.-оказал първа помощ на пострадалите лица, както и от показанията на Е. Е., приложените по делото договор между „Т*************“ и  Асоциация „С**************“ за възлагане организирането, провеждането и спортно техническото обезпечаване на състезанието, изготвената за случая  Наредба за провеждането на мероприятието, решение по ф.д.№****/2***. на СГС, приложената медицинска документация и заключението по СМ и АТЕ. В частност следва да се отбележи, че К. и С. са преки очевидци на самия инцидент, като показанията им изцяло кореспондират с тези на Е., както и със заключението на автоексперта относно механизма на удара. Налице е еднопосочна и взаимно допълваща се съвкупност от независими и безпристрастни източници, които явно дискредитират постоянно променящите се твърдения на пострадалото лице и колебливите показания на частично подкрепящите го свидетели Д.В., Г.Б.и Й. Й..

При изложената обективно изяснена и внимателно анализирана фактическа обстановка представителят на обвинението, както и първоинстанционният съд са достигнали до законосъобразни и обосновани изводи относно приложимия материален закон:

От една страна се касае до правната квалификация на осъщественото от Е. деяние. Фактът, че движейки се назад пострадалият внезапно е навлязъл на пътното платно по което се е движел колоездача, маркирано с ограничаващи достъпа прегради, при това на разстояние по-малко от опасната зона за спиране на велосипеда, безусловно съставлява основание за квалифициране на допуснатото произшествие по чл.15 от НК като „случайно деяние“. В случая Е. нито е бил длъжен, нито е можел да предвиди, че на специално отграниченото трасе, изолирано с препятстващи достъпа на трети лица прегради, при приключване на организирана преди самото състезание опознавателна обиколка, може да възникне внезапна опасност, каквато е представлявал небрежно движещият се пострадал.

От друга страна въпросът касае организирането, провеждането и техническото обезпечаване на спортното мероприятие като правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност и поради това изискваща специални знания и умения на осъществяващото я лице. Безспорно е, че съревнование по колоездене, провеждано при затворен маршрут, в рамките на който за участниците са неприложими правилата на ЗДвП, съставлява източник на повишена опасност от увреждане на здравето не само на състезателите, но и на лица от публиката. Именно поради това е съобразен приложимият правен регламент по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, доколкото коментираната Наредба за сигурността на спортните обекти, касае единствено прояви, оранизирани на стадиони и в спортни зали.

По същество чл.7, ал.1 от закона за опазване на обществения ред задължава лицата, организиращи провеждането на спортни мероприятия да предприемат всички необходими мерки за гарантиране на реда и сигурността при провеждане на спортни мероприятия, в частност и по аргумент от чл.18, ал.1-да ограничат достъпа до спортната зона на граждани без право на такъв достъп. В конкретния случай отговорността за изпълнение на тези задължения е вменена на С. Й., представляващ за Асоциация „********“:

Видно от събрания по делото доказателствен материал, Асоциацията е била натоварена с  организирането, провеждането и спортно техническото обезпечаване на състезанието въз основа на договор с „Т************“. Поетият ангажимент изцяло е съответствал на предмета на дейност, с който организаторът е регистриран от СГС по ф.д.№*****/****г. За целите на спортното мероприятие е била издадена нарочна Наредба. Осигурени са били доброволното съдействие на  петнадесет спортни съдии от Сдружение „*********“, както и присъствието на медицинско лице и линейка. Достъпът до състезателното трасе на неучастващите в състезанието трети лица, в т.ч. на новорегистриращите се участници е бил ограничен посредством разполагането на метални парапети и рекламни табла, свързани със сигнална  лента по протежение на състезателния маршрут. Предприето е и периодично оповестяване на забраната за навлизане в зоната на предстоящото състезание по микрофонната уредба. Самата опознавателна обиколка на колоездачното трасе е била проведена едва след приключилото загряване на лекоатлетите, като именно при завръщането на колоездачите пострадалото лице безпричинно и напълно безотговорно е навлязло в рамките на трасето, движейки се назад, при което сам е предизвикал собственото си увреждане. В този смисъл липсват каквито и да било основания да се приеме, че при организирането и техническото обезпечаване на състезанието е налице пропуск-резултат от незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, който да е в причинно-следствена връзка с процесния резултат и годен да обуслови съставомерността на казуса по чл.134, ал.1, т.2 от НК.

Воден от изложените констатации и съображения настоящият състав счете жалбата за неоснователна. Атакуваното определение е законосъобразно, обосновано и правилно, поради което и на основание чл.243, ал.8 от НПК съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

Потвърждава определение №131/11.09.2017г. по н.ч.д.№232/2017г. на РС-гр.Б., с което и основание чл.243, ал.5, т.3 от НПК е оставена без уважение жалбата на Д.Т.П. срещу постановление от 04.07.2017г. на РП-гр.Б. за прекратяване на наказателното производство по ДП №150/2013г. на РУП-гр.Б., водено срещу „Неизвестен извършител“ за престъпление по чл.134, ал.1, т.2 от НК.

         Определението е окончателно.

 

Председател: ………              Членове:...............                 ...............