О   П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   № 494

 

                                    Гр.Добрич      12.10.2017г.

 

                                   В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

 

Добричкият окръжен съд гражданско отделение в закрито заседание на дванадесети октомври  през две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАНЯ АНГЕЛОВА

 

                                                                     1.ТЕМЕНУГА СТОЕВА

                                              ЧЛЕНОВЕ:

                                                                     2. ЕВА ИВАНОВА

 

При секретаря                                        като разгледа докладваното от Т.Ангелова  в.ч.т.д.№ 272/2017г. по описа на Окръжен съд гр.Добрич и за да се произнесе,взе предвид следното:

        Производството е по чл.274 от ГПК във вр. с чл.413 ал.1 от ГПК.

        Образувано е по повод подадената от А.И.А. с ЕГН-********** *** жалба   против заповед по чл.410 от ГПК № 302/30.08.2017г. по ч.гр.д.№ 455 /2017г. на Тервелски РС в частта,с която е присъдено адвокатско възнаграждение от 360 лв.

         Сочи се в жалбата,че   възнаграждението  е прекомерно по смисъла на ГПК и не отговаря на фактическата и правна сложност на делото.

         Ответникът по жалбата твърди,че същата е неоснователна,тъй като възнаграждението е съобразено с чл.7 ал.7 от Наредба № 1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

         Добричкият окръжен съд като прецени данните и доказателствата по ч.гр.д.№ 455/2017г. на Тервелския РС  намира,че като подадена от легитимирано лице,в законовия 7-дневен срок,визиран в ГПК частната жалба е процесуално допустима,а разгледана по същество е неоснователна,поради следните съображения:

         Тервелският  районен съд е бил сезиран със заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл.410 от ГПК.От представените пълномощно и договор за правна защита и съдействие е видно,че молителят е ангажирал правна помощ на адв.Н.Ш.от САК,който е подготвила необходимата документация и е депозирал заявлението в ТРС.Посоченото в договора за правна помощ възнаграждение на процесуалния представител на молителя  е съобразено с разпоредбата на чл.7 ал.7 във вр. с чл.7 ал.2 от Наредба № 1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

       Съгл. т.3 от Тълкувателно решение № 6/2012г. на ВКС-ОСГТК по тълк.дело № 6/2012г. при намаляване на подлежащо на присъждане адвокатско възнаграждение поради прекомерност по реда на чл.78 ал.5 ГПК съдът е свободен да намали възнаграждението до предвидения в Наредба № 1 минимален размер.В случая възнаграждението на процесуалния представител е в минималния размер по Наредба № 1. Не са налице основания за намаляване на присъденото възнаграждение,поради което определението на ТРС като правилно и законосъобразно следва да остане в сила,а жалбата като неоснователна –без уважение.

       Воден от гореизложеното Окръжният съд

                    О П Р Е Д Е Л И :

       О С Т А В Я  в сила   Заповед  № 302/30.08.2017г. по ч. гр.д.№ 455/2017г. на Тервелски районен съд в частта за присъдените разноски.

       Определението не подлежи на обжалване.

 

Председател:                                 Членове: 1.                            2.