О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е  № 525         

            гр.Добрич 30.10.2017 г.

                                      

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  закрито заседание на тридесети  октомври                  

през две хиляди и седемнадесета                              година в състав:

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:А.ПАНАЙОТОВА

                                                                        ЧЛЕНОВЕ:Т.СТОЕВА

                                                                                     Г.ПАВЛОВ

                                                                                                                                                                             

при  секретаря  …………........................      и в присъствието на прокурора......................................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Стоева.........Ч.т.д.№281

от 2017г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното: 

   Производството е по чл.413 от ГПК.

   Постъпила е жалба от „***“ЕАД,ЕИК ***,със седалище и адрес на управление –гр.***,чрез пълномощник юрисконсулт Б.Н. срещу Заповед за изпълнение №194/13.07.2016г.по ч.гр.д.№345/2016г.по описа на Балчишки районен съд,с която са присъдени в полза на жалбоподателя разноски в заповедното производство в размер на 100 лв.-юрисконсултско възнаграждение при поискан в заявлението размер от  300 лв.

   С Разпореждане №1667/21.12.2016г.районният съд е оставил без уважение молбата на жалбоподателя за допълване на заповедта за изпълнение в частта за разноските,с правно основание чл.248 от ГПК.

   Настоящата инстанция след запознаване с доказателствата по делото,намира за установено следното:Мотивите на районния съд за намаляване на размера на юрисконсултското възнаграждение са в смисъл,че институтът на разноските не може да служи и да се използва за неоснователно разместване на блага,което би се получило ако се приложи Наредба №1 за минималните размери на адвокатското възнаграждение.

   Разпоредбата на чл.78 ал.5 от ГПК гласи  ,че ако заплатеното възнаграждение за адвокат е прекомерно ,съобразно действителната фактическа и правна сложност на делото,съдът може по искане на насрещната страна  да присъди разноските в по-нисък размер,но не по-малко от минимално определения размер ,съобразно чл.36 от Закона за адвокатурата.Следователно,за да измени посоченото от процесуалния представител на заявителя юрисконсултско възнаграждение е необходимо да е налице искане до съда за намаляването му поради прекомерност.В случая предвид едностранния характер на производството,такова искане не е направено пред съда,поради което неправилно съдът служебно е намалил юрисконсултското възнаграждение,претендирано по делото.

   С тези мотиви атакуваното разпореждане следва да бъде отменено,а вместо това на заявителя бъдат присъдени в цялост претендираните от него съдебно деловодни разноски в размер на 300 лв.

   Водим от изложеното Окръжният съд,

     О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

   ОТМЕНЯ РАЗПОРЕЖДАНЕ №1667/21.12.2016г.по ч.гр.д.№345/2016г.по описа на РС гр.Балчик,с което е оставено без уважение направеното искане на  „***“ЕАД,ЕИК ***,със седалище и адрес на управление –гр.***,чрез пълномощник юрисконсулт Б.Н. за изменение на Заповед№194/13.07.2016г.по ч.гр.д.№345/2016г.по описа на съда,в частта за сторените от заявителя съдебно деловодни разноски,като вместо това ПОСТАНОВЯВА:

  Длъжникът Г.С.Я. ЕГН ********** *** да заплати на кредитора „***“ЕАД,ЕИК ***,със седалище и адрес на управление –гр.*** ,представлявана от Виолина Спасова и Доротея Николова,изпълнителни директори сумата от 300 лв./триста лева/-разноски в заповедното производство,представляващи юрисконсултско възнаграждение.

   Определението не подлежи на обжалване.

 

   ПРЕДСЕДАТЕЛ:                            ЧЛЕНОВЕ:1.               2.