О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                       

                                                        № 1008

  

                                  гр.Добрич     13.11.2017 год.      

 

                          В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На тринадесети ноември                                   2017 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА              

                                                    ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

 

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно частно гражданско дело №489 по описа за 2017 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е образувано по повод „искова молба”,подадена от М.К.М. ***,възприета от районния съд като възражение по чл.423 от ГПК срещу заповед за изпълнение на парично задължение по чл.410 от ГПК №895/24.06.2016 г. по ч.гр.д.№1720/2016 г. на Добричкия районен съд.Изложени са доводи в молбата,че подателката й не е била уведомена за заповедното производство по цитираното ч.гр.д. №1720/2016 г. на ДРС,вкл. и за заповедта за изпълнение;че за последната и образуваното изпълнително дело М. узнала едва през месец август 2017 г.Изложено е,че през лятото на 2016 г. М. била на работа като сервитьор в „Албена” АД,с което същата аргументира ненамирането й на адреса в гр.Добрич от призовкар през горния период.В молбата се съдържат оплаквания и от действия на ДСИ при ДРС по налагане на запор върху банкова сметка ***.Отправено е искане за спиране на изпълнението и за вдигане на наложения от ЧСИ запор.

Като постави на разглеждане подадената молба,Добричкият окръжен съд установи следното:

По заповедното производство /ч.гр.д.№1720/2016 г. на ДРС/ е постъпила молба вх.№15657/15.09.2017 г. от длъжника в производството М.К.М.,с която последната настоява да й бъде предоставена правна помощ по горното дело и по образуваното срещу нея изпълнително дело.С определение №1708/26.09.2017 г. молбата е оставена без разглеждане.Въпреки горното произнасяне на същата дата 26.09.2017 г. районният съд е постановил разпореждане,с което е указал на М. в едноседмичен срок да представи във връзка със същата молба декларация за имуществено състояние и данни относно семейно положение.С разпореждане №14213/11.10.2017 г. на ДРС е предоставен на М. 3-дневен срок да уточни дали претендира правна помощ по ч.гр.д.№1720/2017 г. на ДРС във връзка с „искова молба” вх.№16128/26.09.2017 г.С молба вх.№17201/12.10.2017 г. М. е уточнила,че желае предоставяне на правна помощ именно във връзка с процесната молба.Тази молба от 12.10.2017 г. може да се третира като нова молба за правна помощ,подадена след оставената без разглеждане такава.Районният съд е изпратил молбата за правна помощ по компетентност на Добричкия окръжен съд заедно с цитираната „искова молба” от 26.09.2017 г.,като в определение №1729/28.09.2017 г.,разпореждане от 28.09.2017 г. и разпореждане от 11.10.2017 г. е приел,че исковата молба е с характер на възражение по чл.423 от ГПК,като в последното разпореждане е изложил,че молбата за правна помощ във връзка с възражението по чл.423 от ГПК следва да се разгледа от въззивния съд,който е компетентният орган по смисъла на чл.25 ал.1 от Закона за правната помощ.

Въззивният съд намира,че не е компетентен по молбата за правна помощ,подадена от М. К. М..Очевидно М.,която саморъчно е изготвила т.нар.”искова молба” вх.№16128/26.09.2017 г.,се нуждае,както е уточнила и изрично с молба вх.№17201/12.10.2017 г.,от правна помощ по осъществяване на защитата й срещу издадената заповед за изпълнение,т.е. вкл. и по оформяне на искане,отговарящо на процесуалните изисквания,чрез което да упражни правото си на защита в позволена от процесуалния закон форма.Доколкото законът /чл.423 от ГПК/ предвижда като такава форма на защита подаването на възражение срещу заповедта пред въззивния съд,то съдът,пред който първоначално се подава възражението и който го администрира до горестоящия въззивен съд,вкл. чрез проверка за неговата редовност,е заповедният съд-Добрички районен съд.Като администриращ съд именно ДРС е задължен да следи за редовното упражняване на правото на възражение пред въззивния съд и при констатирана нередовност /напр.невнесена ДТ,неясно искане/ да задължи подателя да изправи нередовността.В случая правната помощ е поискана именно във връзка с оформяне и подаване на искане срещу заповедта за изпълнение.Депозираната т.нар „искова молба” очевидно е изготвена от лице без правни познания и същата съдържа обстоятелства,относими както към възражение по чл.423 от ГПК,така и към жалба срещу действия на съдебния изпълнител при ДРС /особено с оглед отправеното искане за „вдигане” на наложения запор/.При очевидната нередовност на отправеното искане районният съд като администриращ съд е следвало да задължи подателката М. да уточни исканията си.При подадена молба за правна помощ районният съд е могъл да изпълни задълженията си по администриране на „исковата молба” едва след произнасяне по молбата за правна помощ и предоставяне на подателката чрез евентуално назначения адвокат срок за осъществяване на уточненията,респ. за оформяне на искането в процесуално изискуемата форма.Районният съд не може да изпълни задълженията си по администриране на молбата преди произнасянето по молбата за правна помощ.Именно като администриращ съд районният съд е компетентен по смисъла на чл.25 ал.1 от ЗПП да се произнесе по молбата за правна помощ,защото именно той ръководи действията по подаване и администриране на искането,за оформянето на което длъжницата М. е поискала правна помощ.

Предвид горното настоящото производство следва да бъде прекратено и делото следва да се върне на Добричкия районен съд,който първо следва да се произнесе по молбата за правна помощ;след евентуално предоставяне на такава да предостави срок на подателката М. чрез назначения по реда на ЗПП адвокат да уточни искането си по „искова молба” вх.№16128/26.09.2017 г.,след което да изпрати молбата ведно с уточненията обратно на ДОС за произнасяне по същата според характера й и вида на защита,уточнени от подателката.

Определението е необжалваемо,тъй като няма характер на преграждащо.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                       О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И 

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.ч.гр.д.№489/2017 г. по описа на Добричкия окръжен съд.

ВРЪЩА делото на Добричкия районен съд за произнасяне по молбата за правна помощ,подадена от М.К.М. ***,и администриране на подаденото от последната искане вх.№16128/26.09.2017 г.,именувано „искова молба”,след уточняване на съдържанието и формата на търсената защита според указанията в мотивната част на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЧЛЕНОВЕ:1.

                                                                                            2.